Εγκρίθηκαν προϋπολογισμός και πρόγραμμα τεχνικών έργων του Δήμου Καρδίτσας (+Φώτο) Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Τοπική Επικαιρότητα
- Εκτύπωση
Σε ανέλπιστα ήρεμο κλίμα συζητήθηκαν και εγκρίθηκαν ο προϋπολογισμός και το πρόγραμμα τεχνικών έργων του Δήμου Καρδίτσας για το 2017.
Μπορεί και οι δύο εισηγήσεις να πέρασαν κατά πλειοψηφία αλλά από την πλευρά των παρατάξεων της μειοψηφίας υπήρξε συναινετική διάθεση, με αναγνώριση των δυσκολιών και στους δύο τομείς αλλά και την προσπάθειας που γίνεται από τους αντιδημάρχους και ειδικά από την κ. Μπακαλάκου.
Η επί των οικονομικών αντιδήμαρχος που ήταν και η εισηγήτρια παρουσίασε ένα άρτιο τεχνικά προϋπολογισμό όπως παραδέχθηκαν όλοι και οι βασικές διαφωνίες είχαν να κάνουν με την φορολογία, τα τέλη και γενικότερα οικονομικές πολιτικές της Δημοτικής Αρχής.
Η κ. Μπακαλάκου αρχικά έκανε μία αναδρομή στους προϋπολογισμούς που έχει ψηφίσει η παρούσα δημοτική Αρχή χαρακτηρίζοντας τον πρώτο ως προϋπολογισμό επιβίωσης και τον τρίτο, αυτό δηλαδή για το 2017, ως προϋπολογισμό προοπτικής για τον Δήμο και τους Δημότες.
Στα βασικά του χαρακτηριστικά σημείωσε ότι είναι με ακρίβεια αποτυπωμένες όλες οι δαπάνες, ότι δεν υπάρχουν δαπάνες από το παρελθόν που δεν έχουν ενσωματωθεί και ότι υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα στο ταμείο για να διατεθούν για βελτίωση των υπηρεσιών προς τους δημότες.
Όπως είπε χαρακτηριστικά αν σήμερα πληρωθούν οι οφειλές προς την ΠΑΔΥΘ, η προκαταβολή ΚΑΠ και οι προμηθευτές ως το τέλος του χρόνου περισσεύουν 350 χιλ ευρώ. Τόνισε ακόμα ότι ο Δήμος έχει καταφέρει να μην δημιουργεί πλέον ελλείμματα και αν είναι συνεπής στις πληρωμές του.
Από την πλευρά του ο επί των έργων αντιδήμαρχος κ. Καπράνας παρουσίασε το πρόγραμμα τεχνικών έργων το οποίο είπε ότι καταρτίστηκε με σκοπό να αποτυπώσει όλες τις προτεραιότητες του Δήμου για το επόμενο έτος, σε ότι αφορά τις υποδομές αλλά και την αναπτυξιακή του δράση.
Είπε ότι είναι ύψους 7,6 εκ ευρώ, ποσό εξασφαλισμένο που προέρχονται από την ΣΑΤΑ και άλλες πηγές και αφορούν 98 έργα. Σε ότι αφορά τη ΣΑΤΑ έχουν συμπεριληφθεί 33 έργα που προκύπτουν από τις συμβάσεις ύψους 1,05 εκ ευρώ αλλά και 44 νέα ύψους 1,6 εκ. ευρώ.
Ακόμα είπε ότι το 2017 θα είναι μια χρονιά σημαντικών παρεμβάσεων στα σχολικά κτίρια, ότι χρηματοδοτήθηκε η ανακατασκευή του χλοοτάπητα στο ΔΑΚ όπως και ότι αν και αργά προχωρά το νέο κλειστό που έχει φθάσει στο 50%.
Να σημειώσουμε εδώ πως ο κ. Αλεξάκος απαντώντας σε ερωτήσεις και τοποθετήσεις για την έλλειψη έργων υποδομής είπε ότι βασικές υποδομές όπως ύδρευση, οδοποιία, αποχέτευση ομβρίων κ.λ.π. δεν είναι επιλέξιμες από το ΕΣΠΑ και αυτό είναι τεράστιο πρόβλημα για τους υπερχρεωμένους Δήμους που τους παρακρατούνται χρήματα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τέτοιου είδους έργα. Αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχουν γίνει για να λυθεί το πρόβλημα ενώ στην επισήμανση ότι και για φέτος προβλέπεται μείωση των πόρων είπε ότι την Παρασκευή θα συνεδριάσει η ΚΕΔΕ γι αυτό το θέμα.
Ο κ. Παπαλός
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο θέματα του προγράμματος τεχνικών έργων είπε ότι παρότι υπάρχουν κάποιες διαφωνίες η παράταξή του το βρίσκει σε γενικές γραμμές καλό και θα το ψηφίσει με μια σχετική επιφύλαξη. Παράλληλα επισήμανε ότι για κάποια θέματα όπως το αεροδρόμιο στη Μυρίνη θα μπορούσε να υπάρχει μια διαπαραταξιακή που να αποφασίζει για τα έργα που θα γίνονται στον σημαντικό αυτό χώρο.
Σε ότι αφορά τον προϋπολογισμό σημείωσε ότι η τεχνική κατάρτιση είναι σωστή, απέδωσε το πλεόνασμα στα λιγότερα λειτουργικά έξοδα και την ρύθμιση των δανείων αλλά εξέφρασε την πάγια διαφωνία της παράταξής του στα τέλη και τους φόρους και τάχθηκε αρνητικά απέναντι στην εισήγηση. Κατά την ψηφοφορία ο ίδιος και τα μέλη του συνδυασμού του υπερψήφισαν το τεχνικό πρόγραμμα και καταψήφισαν τον προϋπολογισμό.
Ουδέτερη στάση κράτησαν ο κ. Μιχαλάκης και οι άλλοι σύμβουλοι του ΚΑΡ.Πο.Σ. απέναντι στις δύο εισηγήσεις. Τόνισε ότι δεν θέλει να ψηφίσει κατά για να αντιπολιτευθεί καθώς διέκρινε μια γενικότερη συναινετική στάση αλλά και λόγω μη γνώσης αρκετών παραμέτρων των όσων αναφέρθηκαν. Ζήτησε να συζητούνται νωρίτερα τα σοβαρά αυτά θέματα και γνωστοποίησε ότι θα ψηφίσουν λευκό και στις δύο εισηγήσεις.
Αρνητικός και στις δύο εισηγήσεις ήταν ο κ. Λέμας όπως και ο κ. Χατζής που εξελέγη με τον συνδυασμό του. Ο κ. Λέμας υποστήριξε ότι το τεχνικό πρόγραμμα δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της πόλης που παρουσιάζει μια πολύ άσχημη εικόνα σε πολλούς βασικούς τομείς, για τους οποίους δεν προβλέπονται παρεμβάσεις. Κατά συνέπεια, σημείωσε, δεν προσφέρει καμία αναπτυξιακή προοπτική.
Ανάλογα μίλησε και για τον προϋπολογισμό, υπογραμμίζοντας ότι δεν περιλαμβάνει προβλέψεις για ευπαθείς ομάδες, για ανεργία, για πρόνοια, παιδεία, πολιτισμό και γενικά τομείς που επιβάλλεται να προσεχθούν για να υπάρξει ανάπτυξη. Και τάχθηκε κάθετα αντίθετος και με τα τέλη και τους φόρους που πλήττουν τους δημότες.
Τέλος αρνητικά ψήφισε και ο κ. Κρανιάς στις δύο εισηγήσεις, τονίζοντας ότι τα έργα του προγράμματος δεν είναι αυτά που έχει πραγματικά ανάγκη ο Δήμος, ενώ ο προϋπολογισμός στερείται αναπτυξιακής προοπτικής. Δεν παρέλειψε και αυτός να αναφερθεί σε τέλη και φόρους και να καυτηριάσει την τακτική της δημοτικής Αρχής στον τομέα αυτό.
Αναλυτικά η εισήγηση της Αντιδημάρχου Κας Μπακαλάκου:
Όπως είναι γνωστό, τα τελευταία χρόνια οι προϋπολογισμοί καταρτίζονται από τους Δήμους με δυο βασικά δεδομένα:
1) οι πόροι που εισρέουν από το Κράτος είναι πάρα πολύ μειωμένοι και δεν έχουν αυξητικές τάσεις. Η αυτοδιοίκηση έχει υποστεί ένα βαρύτατο πλήγμα.
2) το νομικό πλαίσιο που διέπει την σύνταξη του προϋπολογισμού είναι ασφυκτικό.
Αποτελεί όμως μια κορυφαία στιγμή καθώς είναι μια ευκαιρία να δούμε που βρισκόμαστε, ποιοι είναι οι στόχοι μας και ποιο το σχέδιο μας για να τους υλοποιήσουμε.
Θα κάνω μια σύντομη αναδρομή στη διετία που έχει διαρκέσει η θητεία μας με βάση τους προϋπολογισμούς που έχουμε ψηφίσει.
Τον προϋπολογισμό της πρώτης χρονιάς τον χαρακτηρίσαμε «προϋπολογισμό επιβίωσης» και αντανακλά τις πρώτες μας στοχεύσεις και τις προσπάθειες που καταβάλαμε να κρατήσουμε το Δήμο όρθιο. Πρώτα απ’ όλα να ισοσκελίσουμε το ισοζύγιο των εσόδων- εξόδων και να σταματήσουμε να αναπαράγουμε χρέη, δηλαδή να ξοδεύουμε όσα εισπράττουμε, να μην πραγματοποιούμε δαπάνες που δεν μπορούμε να πληρώσουμε (με ρυθμίσεις δανείων, μειώσεις δαπανών κλπ). Και από τα χρήματα που διαθέταμε να πληρώνονται καταρχήν οι μισθοί, που αποτελούν και υποχρεωτική δαπάνη, στην ώρα τους και σιγά σιγά να βάλουμε και μια σειρά με τους προμηθευτές.
Την επόμενη χρονιά ο προϋπολογισμός είχε χαρακτήρα «εξορθολογισμού». Πρώτος στόχος ήταν να καταφέρουμε να αναμετρηθούμε με τα χρέη που δεν απεικονίζονταν στα λογιστικά μας βιβλία. Δηλαδή με τις νόμιμες, τιμολογημένες δαπάνες που δεν μπορούσαν να καταχωρηθούν επειδή όταν πραγματοποιήθηκαν υπερέβαιναν τα έσοδα.
Και όταν τα έξοδα είναι παραπάνω από τα έσοδα δεν μπορούν να καταχωρηθούν στο σύστημα. Όταν αναλάβαμε κάναμε μια καταγραφή αυτών των δαπανών οι οποίες ανέρχονταν σε 1.800.000. Είχαμε ενημερώσει εγγράφως και το Υπουργείο σχετικά με το ζήτημα, στην προσπάθειά μας να βρούμε μια λύση. Επιλέξαμε τότε τη λύση να απεικονίζουμε «σταδιακά τις δαπάνες που δεν ήταν καταχωρημένες στο σύστημα τα προηγούμενα χρόνια, εγγράφοντας τα ποσά που αντιστοιχούν στο τρέχον έτος, με βάση τις ρυθμίσεις που έχουμε πραγματοποιήσει με τον Σύνδεσμο Ύδρευσης, τη ΔΕΗ και τον ΟΤΕ.» Δεύτερο στόχο θέσαμε να είμαστε πιο συνεπείς και ως προς το χρόνο πληρωμής των προμηθευτών μας. Με τον τρόπο αυτό γίνεσαι ένας αξιόπιστος συνομιλητής στην αγορά και μπορείς να πετυχαίνεις ακόμα καλύτερες τιμές, γεγονός που σε βοηθάει στη μείωση των δαπανών σου. Και το καταφέραμε.
Ο φετινός μας προϋπολογισμός είναι ένας προϋπολογισμός «προοπτικής» για το Δήμο μας, μα πάνω απ όλα για το δημότη. Στη συνέχεια παραθέτω τα χαρακτηριστικά αυτού του προϋπολογισμού συγκρίνοντας τον και με τα προηγούμενα χρόνια:
1. Για πρώτη φορά είναι αποτυπωμένες με ακρίβεια όλες οι δαπάνες της επόμενης χρονιάς. Το 2016 ήταν μια πολύ καλή χρονιά στο ισοζύγιο εσόδων- εξόδων. Και επειδή το έτος που διανύουμε αποτελεί τη βάση για τη σύνταξη του νέου προϋπολογισμού, το καλό ισοζύγιο του 2016 μας έδωσε τη δυνατότητα να κάνουμε μια ρεαλιστική αποτύπωση των εξόδων για το 2017. Πέρυσι το είχαμε πετύχει σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, φέτος το πετύχαμε με ακρίβεια.
2. Για πρώτη φορά δεν υπάρχουν δαπάνες που να είναι εκτός προϋπολογισμού. Όπως ανέφερα και πριν, υπήρχαν από το παρελθόν πολλές δαπάνες τιμολογημένες που δεν μπορούσαν να καταχωρηθούν στο σύστημα επειδή δεν υπήρχε επάρκεια από την πλευρά των εσόδων, οι οποίες ανέρχονταν σε 1.800.000. Σήμερα που μιλάμε, οι περισσότερες απ αυτές τις δαπάνες είναι, όχι απλά καταχωρημένες στον προϋπολογισμό, αλλά και πληρωμένες. Το μόνο που απομένει είναι ένα μέρος της οφειλής προς το Σύνδεσμο Ύδρευσης Καρδίτσας, οφειλή που είναι ρυθμισμένη και πληρώνεται τακτικά μέσα στον απαιτούμενο χρόνο.
3. Για πρώτη φορά ο Δήμος μας έχει διαθέσιμα χρήματα στο ταμείο του. Για να είμαι πιο ακριβής σας παραθέτω τα παρακάτω δεδομένα που σχετίζονται με το ταμείο του δήμου μας:
- Όταν αναλάβαμε υπήρχαν ταμειακά διαθέσιμα που αφορούσαν όμως χρηματοδοτήσεις ειδικού σκοπού. (Χρήματα τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για το σκοπό που προορίζονται όπως ΣΑΤΑ, ΕΣΠΑ, Παιδικοί, Σίτιση Μουσικού, Πυροπροστασία κλπ). Τα ταμειακά διαθέσιμα που μπορεί ο Δήμος να αξιοποιήσει για οποιοδήποτε σκοπό ανέρχονταν στο ποσό των 30.000 ευρώ περίπου, ενώ είχε ήδη λάβει προκαταβολή από τους ΚΑΠ ύψους 700.000,00 €, την οποία είχε δαπανήσει. Η προκαταβολή των ΚΑΠ είναι η δυνατότητα που το Υπουργείο δίνει στους Δήμους που δεν τα βγάζουν πέρα να «δανείζονται» χρήματα από εκείνα που έχουν να λαμβάνουν τις επόμενες χρονιές με τη μορφή προκαταβολής και παρακρατούνται τμηματικά κάθε επόμενο μήνα.
- Σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι πλέον αρχίζουν να μας περισσεύουν χρήματα. Αν από τα ταμειακά μας διαθέσιμα αφαιρέσουμε τα χρήματα που οφείλουμε στην αγορά, στην ΠΑΔΥΘ και το υπόλοιπο της προκαταβολής των ΚΑΠ που έχει απομείνει, μας περισσεύουν περίπου 350.000 ευρώ. Και δεν αναφέρομαι σε χρήματα ειδικευμένα, αλλά σε χρήματα διαθέσιμα για δράσεις υπερ του Δημότη.
- Σημειώνεται ότι αυτό το θετικό ισοζύγιο υπάρχει θεωρώντας ότι είναι εξοφλημένες όλες οι οφειλές, ενώ όταν αναλάβαμε ήταν απλήρωτες σχεδόν οι περισσότερες δαπάνες του πρώτου 8μηνου του 2014.
Συνοψίζω λέγοντας πως ότι ο προϋπολογισμός που κρατάτε στα χέρια σας αποτυπώνει την πραγματική εικόνα του Δήμου, δεν υπάρχουν πλέον παλιές δαπάνες που δεν είναι καταχωρημένες, δεν αναπαράγουμε πλέον ελλείμματα, μπορούμε να είμαστε συνεπείς στις πληρωμές μας και αρχίζουμε να σχηματίζουμε ταμειακά διαθέσιμα που θα αξιοποιήσουμε για να βελτιώνουμε τις υπηρεσίες μας προς τους Δημότες.
Αναλυτικά η εισήγηση του Αντιδημάρχου Κου Καπράνα:
Το Τεχνικό Πρόγραμμα για το 2017, καταρτίστηκε με σκοπό να αποτυπώσει όλες τις προτεραιότητες του Δήμου για το επόμενο έτος, σε ότι αφορά τις υποδομές αλλά και την αναπτυξιακή του δράση. Παρά το γεγονός ότι το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον είναι εξαιρετικά δυσχερές, είναι ένα πρόγραμμα ύψους 7,6 εκατομμυρίων €, με μεγάλες και μικρότερες παρεμβάσεις σε όλο το εύρος του Δήμου Καρδίτσας. Και τα 7,6 εκατομμύρια € είναι εξασφαλισμένα και στόχος μας, είναι την επόμενη χρονιά να απορροφηθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό και να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της περιοχής μας.
Πριν αναφερθούμε στα επιμέρους στοιχεία του Τεχνικού Προγράμματος, αξίζει να αναφέρουμε πως σύμφωνα με τις σχετικές εγκυκλίους, το Τεχνικό Πρόγραμμα ως σημαντικό μέρος του προϋπολογισμού, συντάχθηκε με στοιχεία έως 31 Αυγούστου 2016. Δηλαδή δεν έχουν συμπεριληφθεί οι τέσσερις τελευταίοι μήνες του έτους, που για το Τεχνικό Πρόγραμμα είναι και οι πλέον παραγωγικοί σε επίπεδο οικονομικής απορρόφησης. Έτσι, με την έναρξη του 2017, θα προχωρήσουμε σε αναμόρφωση προκειμένου να τακτοποιήσουμε όλους τους κωδικούς με βάση την πραγματική εικόνα και το κλείσιμο του οικονομικού έτους. Πάντως, για τα νέα έργα που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα, η κατάσταση δε θα μεταβληθεί.
Το Τεχνικό Πρόγραμμα περιλαμβάνει 98 έργα, προμήθειες και μελέτες συνολικού εγγεγραμμένου ποσού 7,6 εκατομμυρίων €.
Μπορούμε να χωρίσουμε το πρόγραμμα σε δυο βασικά μέρη, τα έργα που χρηματοδοτούνται από ΣΑΤΑ και τα έργα που έχουν άλλη εξασφαλισμένη πηγή χρηματοδότησης.
Για τα έργα που χρηματοδοτούνται από τη ΣΑΤΑ, δηλαδή αποφασίζει το Δημοτικό Συμβούλιο τη διάθεση των πόρων, έχουμε συμπεριλάβει όλες τις δεσμεύσεις που προκύπτουν από τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί για 33 έργα με ποσό 1,05 εκατομμύρια €. Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζουν τα νέα έργα από ΣΑΤΑ, όπου έχουμε εγγράψει στην πρότασή μας, 44 νέα έργα με προϋπολογισμό 1,6 εκατομμύρια €. Το μεγαλύτερο μέρος πηγαίνει στις τρεις εργολαβίες των συντηρήσεων, όπου για τις τέσσερις περιφερειακές δημοτικές ενότητες διατηρούμε περίπου τα περυσινά ποσά και συγκεκριμένα 310.000 € για Μητρόπολη και Κάμπο και 290.000 € για Καλλιφώνι και Ίταμο. Από κει και έπειτα, έχουμε ένα έργο οδοποιίας με 200.000 € για ανακατασκευή δημοτικών δρόμων, αλλά και δυο εργολαβίες 70.000 € η κάθε μια, η πρώτη για τη συντήρηση στεγών σε δημοτικά κτίρια όπου έχουμε μεγάλα προβλήματα και η δεύτερη για εγκατάσταση αυτόματου συστήματος άρδευσης σε κοινόχρηστους χώρους. Επίσης, έχουν εγγραφεί όλες οι απαραίτητες προμήθειες υλικών, αλλά και εργασίες που είναι απαραίτητο να γίνουν.
Με τη διάθεση της ΣΑΤΑ, προσπαθούμε να έχουμε για την επόμενη χρονιά, ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα συντήρησης και αναβάθμισης των υπαρχουσών υποδομών. Είναι προφανές ότι με ετήσια κατανομή 715.000 € για όλο το Δήμο, το βασικό μας μέλημα μπορεί και πρέπει να είναι η συντήρηση και η βελτίωση των υποδομών που ήδη διαθέτει ο Δήμος μας και αναφέρομαι σε δημοτικά κτίρια, κοινόχρηστους χώρους και το οδικό δίκτυο. Στοχεύουμε στην όσο το δυνατόν ταχύτερη δημοπράτηση όλων των έργων και για κάποια θα προσπαθήσουμε να ξεκινήσουμε τους διαγωνισμούς εντός του 2016, ώστε να έχουμε το συντομότερο εγκατεστημένες εργολαβίες.
Σε ότι αφορά τα χρηματοδοτούμενα έργα, βρισκόμαστε δυστυχώς σε μια παρατεταμένη περίοδο αναμονής για το νέο ΕΣΠΑ. Δυστυχώς, το νέο ΕΣΠΑ παρά το γεγονός ότι ολοκληρώνουμε την τρίτη χρονιά της προγραμματικής περιόδου, δεν έχει ενεργοποιηθεί και έχει συνδεθεί με τη γενικότερη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. Είμαστε σε ετοιμότητα, μόλις οριστικοποιηθεί ο κεντρικός σχεδιασμός που ήδη έχει αλλάξει πολλές φορές, να διεκδικήσουμε τις σημαντικές χρηματοδοτήσεις που χρειάζεται ο Δήμος μας, για να κάνει βήματα μπροστά, υλοποιώντας δράσεις και κατασκευάζοντας υποδομές που θα έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα.
Παράλληλα όμως, προσπαθούμε και καταφέρνουμε να εκμεταλλευόμαστε κάθε πηγή χρηματοδότησης για την κατασκευή νέων έργων. Το κλειστό γυμναστήριο Καρδίτσας, παρά το γεγονός ότι δεν εξελίσσεται με την ταχύτητα που θα θέλαμε, πλησιάζει στο 50% της υλοποίησης και έχει πλέον, ένα ορατό ορίζοντα ολοκλήρωσης. Συνεχίζουμε και ολοκληρώνουμε τις εργολαβίες από το προηγούμενο ΕΣΠΑ, που μεταφέρθηκαν στο νέο πρόγραμμα, οι οποίες καθυστέρησαν λόγω έλλειψης κεντρικού συντονισμού.
Σε ότι αφορά τις νέες χρηματοδοτήσεις, πρόσφατα ανακοινώθηκε η χρηματοδότηση της ανακατασκευής του χλοοτάπητα στο Δημοτικό Στάδιο, για την οποία ετοιμάσαμε τη μελέτη και άμεσα θα δημοπρατηθεί. Στον ίδιο τομέα, στις αθλητικές υποδομές, θα δημοπρατηθεί η κατασκευή νέου γηπέδου ποδοσφαίρου 7Χ7 στην περιοχή του Νοσοκομείου, εκμεταλλευόμενοι χρηματοδότηση που υπάρχει εδώ και 9 χρόνια και δεν είχε αξιοποιηθεί. Επίσης, το 2017 θα είναι μια χρονιά στην οποία θα κάνουμε μεγάλες παρεμβάσεις στα σχολικά κτίρια, χρηματοδοτώντας από το ειδικό κονδύλιο, έργα ύψους 350.000 €. Συγκεκριμένα, διαθέτουμε 120.000 € για να έχει κάθε σχολικό κτίριο στην πόλη σύνδεση με το φυσικό αέριο, ενώ με άλλες 230.000 € θα έχουμε μια μεγάλη εργολαβία για να αντιμετωπίσουμε μόνιμα και αποτελεσματικά προβλήματα σε σχολικά κτίρια σε όλο το Δήμο Καρδίτσας. Θέλουμε να εξασφαλίσουμε συνθήκες λειτουργικότητας και ασφάλειας σε όλα τα σχολεία και την επόμενη χρονιά θα γίνουν πολύ σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.
Τέλος, με το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας, η συντήρηση και αναβάθμιση των κοινόχρηστων υποδομών αποκτά νέες δυνατότητες καθώς ενισχύεται το προσωπικό της Τεχνικής Υπηρεσίας με μεγάλο αριθμό εργαζομένων. Για να εκμεταλλευθούμε τη δυνατότητα αυτή, έχουμε εγγράψει προμήθειες υλικών ύψους 134.000 € που επίσης χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα, για να έχουν οι εργαζόμενοι που θα προσληφθούν, τα μέσα και τα υλικά να εργαστούν και να φέρουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Κλείνοντας, σημειώνω πως το Τεχνικό Πρόγραμμα καταρτίστηκε με βάση τις πραγματικές ανάγκες αλλά και τις χρηματοδοτικές δυνατότητες, με στόχο να απαντήσουμε στις απαιτήσεις της πόλης και των 33 κοινοτήτων. Είναι ένα ρεαλιστικό και ολοκληρωμένο πρόγραμμα, κινείται στην κατεύθυνση της ισόρροπης ανάπτυξης όλου του Δήμου μας και σας καλώ να το εγκρίνετε.
Π.Κ.