Χρυσούλα Κατσαβριά – Σιωροπούλου: Μία εκδήλωση διαφορετική από τις συνηθισμένες Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Πολιτικά
- Εκτύπωση
Λίγο πολύ, όλοι έχουμε – ατυχώς – συνηθίσει οι διάφορες «παγκόσμιες ημέρες» να συνοδεύονται από αδιάφορες, κλισέ εκδηλώσεις. Εκδηλώσεις στις οποίες για μία ακόμη φορά παρελαύνουν οι κρατούντες μπροστά στους τηλεοπτικούς φακούς, για να εκφωνήσουν (σχεδόν βαριεστημένα) δεκάρικους επετειακούς λόγους, για να αναμασήσουν τετριμμένες εκφράσεις.
Η εκδήλωση που διοργανώθηκε στο κτίριο της Βουλής με πρωτοβουλία της Ζωής Κωνσταντοπούλου για την Ημέρα της Γυναίκας, και είχα τη μεγάλη χαρά να παρακολουθήσω, δεν είχε καμία σχέση με τα συνηθισμένα.
Η Ημέρα της Γυναίκας - μια ημέρα που κατοχυρώθηκε με αγώνες, για να τιμά αγώνες, για να εκπυρσοκροτεί αγώνες – αφιερώθηκε, όχι σε κάποια αυτοπροβαλλόμενη πολιτική ηγεσία, όπως είχαμε συνηθίσει, αλλά σε γυναίκες που δίνουν και κερδίζουν καθημερινά τον δικό τους αγώνα.
Η Βουλή προσέφερε το βήμα της Ολομέλειας, σε μία συγκινητική εκδήλωση, σε γυναίκες που διαπρέπουν στους τομείς της ενασχόλησής τους, αποτελούν παραδείγματα στον αγώνα για την ανθρώπινη και γυναικεία αξιοπρέπεια και προσφέρουν στην κοινωνία.
Γυναίκες των γραμμάτων και γυναίκες της βιοπάλης, γυναίκες που σταδιοδρομούν στις ανώτατες βαθμίδες της Δικαιοσύνης και γυναίκες που συμμετέχουν σε δομές αλληλεγγύης, γυναίκες που πρωτοστάτησαν στον αντιδικτατορικό αγώνα και γυναίκες που υπηρετούν ως δασκάλες στις φυλακές, έδωσαν στην 8η Μαρτίου το αληθινό της νόημα. Μας δίδαξαν το δικό τους μάθημα αξιοπρέπειας, αναδεικνύοντας πτυχές της εκμετάλλευσης των γυναικών: στην εργασία, στο κοινωνικό περιβάλλον, σε διάφορους τομείς της καθημερινής ζωής.
Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η παρουσία των αγωνιζόμενων καθαριστριών, που βίωσαν τα δύο πρόσωπα του Μνημονίου, τη λιτότητα και την ωμή καταστολή, καθώς και της Ντοα αλ Τζαμέλ - η οποία διέσωσε δύο βρέφη σε ναυάγιο πλοίου που μετέφερε μετανάστες – που μας θύμισε ότι το ανθρώπινο δράμα, αλλά και η ανθρώπινη δύναμη, δε γνωρίζουν εθνικότητα.
Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που η Ημέρα της Γυναίκας εορτάζεται με τον τρόπο αυτό στο Κοινοβούλιο. Οι συμβολισμοί ήταν σημαντικοί: Το Κοινοβούλιο έδωσε βήμα σε απλούς, καθημερινούς ανθρώπους, ανέδειξε προβλήματα, προσπάθησε να ευαισθητοποιήσει. Έδειξε ότι η ουσία της πολιτικής δεν είναι η εκφώνηση επετειακών ομιλιών από τους «από πάνω», αλλά η συμμετοχή και η δράση των «από κάτω». Νομίζω ότι η εκδήλωση αυτή έδωσε – έστω σε κάποιο μικρό βαθμό – το στίγμα της νέας διακυβέρνησης.
Χρυσούλα Κατσαβριά – Σιωροπούλου
Βουλευτής Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ