Χρ. Κατσαβριά στη Βουλή: "Κεφαλαιοποιούμε τα επιτεύγματα της τουριστικής οικονομίας"
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Πολιτικά
- Εκτύπωση
Η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας κ. Χρυσούλα Κατσαβριά – Σιωροπούλου, τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής στο νομοσχέδιο με τίτλο «Θεματικός Τουρισμός - Ειδικές Μορφές Τουρισμού – Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου στον τομέα του τουρισμού και της τουριστικής εκπαίδευσης - Στήριξη τουριστικής επιχειρηματικότητας και άλλες διατάξεις».
Η κ. Κατσαβριά κατά την ομιλία της ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Η θεαματική αύξηση της τουριστικής κίνησης προς τη χώρα μας είναι γεγονός αναμφισβήτητο. Για το 2018 ξεπέρασε τα 33 εκατ. επισκεπτών, αριθμό αυξημένο πάνω από 35%, σε σύγκριση με το 2014. Εντυπωσιακή είναι και η συμμετοχή του τουρισμού στη διαμόρφωση του ΑΕΠ, που αγγίζει, σχεδόν, το 20%, αλλά και στην απασχόληση, με 25% περίπου.
Aυτό είχε ως συνέπεια τη στήριξη της οικονομίας, των δημοσιονομικών μεγεθών, της απασχόλησης και των εισοδημάτων, στην πιο κρίσιμη φάση της χώρας μας και στην προσπάθειά μας να βγούμε από τα μνημονιακά προγράμματα και την επιτροπεία.
Οι γεωπολιτικές αναταραχές στην ευρύτερη περιοχή δημιούργησαν ευνοϊκές συνθήκες για αυτή την εξέλιξη. Αλλά οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι η δραστήρια εξωτερική πολιτική, η οικονομική διπλωματία και οι πολλές διακρατικές συμφωνίες που συνήψε η χώρα μας, έπαιξαν σημαντικό ρόλο. Καθοριστική όμως υπήρξε η προσπάθεια που καταβλήθηκε από το Υπουργείο Τουρισμού, με αιχμή την προβολή της Ελλάδας ως ελκυστικού τουριστικού προορισμού.
Στην πορεία της χώρας προς τη δίκαιη ανάπτυξη, είναι αναγκαία η κεφαλαιοποίηση των επιτευγμάτων της τουριστικής οικονομίας. Αυτό θα επιτρέψει, αφενός να της δώσουμε χαρακτηριστικά βιωσιμότητας και αειφορίας και, αφετέρου, να μεγιστοποιήσουμε τις δυνατότητες για περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη.
Ακριβώς αυτό επιχειρείται με το παρόν σχέδιο νόμου. Θεωρώ πως έρχεται στην κατάλληλη στιγμή, ως ώριμος καρπός της τετράχρονης εμπειρίας μας, των νέων αναγκών που έχουν προκύψει και του γόνιμου προβληματισμού, που έχει αναπτυχθεί στους κόλπους των ανθρώπων του ελληνικού τουρισμού.
Πρόκειται για μια ολιστική προσέγγιση, που ξεπερνάει χρόνιες παθογένειες οι οποίες έκοβαν τα φτερά σε πολλές επιχειρηματικές και αναπτυξιακές πρωτοβουλίες. Λαμβάνει υπόψη της τη διεθνή εμπειρία, τις νέες τάσεις στα τουριστικά ρεύματα και τοποθετεί τα θεμέλια για την αξιοποίηση των πολλών συγκριτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει κάθε γωνιά της ελληνικής γης.
Ο στρατηγικός στόχος για τουρισμό 365 ημερών το χρόνο, μετατρέπεται σε ρεαλιστική και εφικτή προοπτική μέσα από τον καθορισμό του πλαισίου για τον Θεµατικό Τουρισµό και τις Ειδικές µορφές τουρισµού.
Επιτρέψτε μου να αναφερθώ στα άρθρα 20 και 22, τονίζοντας την εύστοχη προσέγγιση του σχεδίου νόμου ως προς τον τουρισµό υγείας και την ειδικότερη μορφή του, τον ιαµατικό – θερµαλιστικό τουρισµό. Τέτοια είναι, για παράδειγμα, η περίπτωση των Λουτρών Σμοκόβου και Δρανίστας – Καΐτσας του Νομού Καρδίτσας. Πρόκειται για Λουτρά με αξιόλογες και αξιοποιήσιμες εγκαταστάσεις, οι οποίες μπορούν να λειτουργούν, με ποιοτικές υπηρεσίες, σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, να κινητοποιήσουν επενδυτικές πρωτοβουλίες και να συμπαρασύρουν στην ανάπτυξη επιμέρους τομείς της τοπικής οικονομίας της περιοχής. Αυτό έρχεται να «δέσει» με την πρόβλεψη του άρθρου 22 για τη δημιουργία είτε ιατρείου που μπορεί να παρέχει πρώτες βοήθειες και υπηρεσίες συµβουλευτικού χαρακτήρα είτε «ιατρείου ιαµατικού τουρισµού», ως διακριτή δοµή, η οποία θα αναγνωρίζεται ως ιδιωτική µονάδα παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθµιας φροντίδας υγείας.
Το γεγονός ότι για πρώτη φορά εισάγεται ένα ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τον τουρισμό, ενισχύει την υπάρχουσα δυναμική του και απελευθερώνει, πράγματι, τις τοπικές και περιφερειακές αναπτυξιακές δυνατότητες.
Παίρνοντας, και πάλι, ως παράδειγμα τη Θεσσαλία και την ιδιαίτερη πατρίδα μου την Καρδίτσα, κύριο χαρακτηριστικό της οποίας είναι η αγροκτηνοτροφική δραστηριότητα, θέλω να υπογραμμίσω ότι αν συνδυαστεί το ελκυστικό περιβάλλον με τον πρωτογενή τομέα, το υψηλής ποιότητας ανθρώπινο κεφάλαιο, τον πολιτισμό, τις γεύσεις αλλά και την ιστορία που ξεχειλίζει και παραμένει αναξιοποίητη, και υπάρξουν οι απαραίτητες συνέργειες, τα ορεινά και πεδινά χωριά, με μικρές επενδύσεις, μπορούν να πολλαπλασιάσουν την επισκεψιμότητα, να επεκτείνουν την τουριστική περίοδο και να ενισχύσουν σημαντικά το εισόδημα των κατοίκων.
Το νέο τουριστικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί και οι ευοίωνες προοπτικές που διαφαίνονται στον ορίζοντα, επιβάλλουν και τον αντίστοιχο εκσυγχρονισµό και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των διοικητικών υπηρεσιών τουρισµού, που είναι αρµόδιες για την αδειοδότηση, την εποπτεία και τον έλεγχο των τουριστικών επιχειρήσεων. Επιβάλλουν επίσης τον εκσυγχρονισμό και την επικαιροποίηση του συνολικού πλαισίου που διέπει την τουριστική εκπαίδευση. Και είναι σημαντικό το γεγονός ότι οι σχετικές ρυθμίσεις που προβλέπονται στα άρθρα 39 έως 59 του σχεδίου νόμου, είναι προϊόν επεξεργασίας από τους ίδιους τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες του Υπουργείου Τουρισμού και των εποπτευόμενων φορέων του.
Η Ελλάδα είναι ένας ευλογημένος τόπος με φιλόξενους ανθρώπους. Η ανάπτυξη του τουρισμού με ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα, η συνέργεια ανάμεσα σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, η αξιοποίηση όλων των εργαλείων της σύγχρονης τεχνολογίας, μπορούν να αποτελέσουν το εφαλτήριο προκειμένου η χώρα μας να κατοχυρώσει μια σημαντικότερη θέση ανάμεσα στους άλλους, παγκόσμιους τουριστικούς προορισμούς».
Από το γραφείο τύπου της Χρ. Κατσαβριά - Σιωροπούλου