Έμφυλη και σχολική βία στο 2ο Δημοτικό Συμβούλιο Εφήβων Καρδίτσας (+Φωτο +Βίντεο) Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Τοπική Επικαιρότητα
- Εκτύπωση
Μία χαλαρή από πλευράς εντάσεων και πολιτικής αντιπαράθεσης, αλλά άκρως σοβαρή ως προς τα θέματα και τις εισηγήσεις επ' αυτών, συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής 13 Δεκεμβρίου, με τη θέση των αιρετών στα έδρανα να την καταλαμβάνουν μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Αναφερόμαστε στην 2η Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Εφήβων Καρδίτσας, που ξεκίνησε από μία ιδέα του κ. Κόντου (προέδρου του Δ.Σ. Καρδίτσας) και υλοποιήθηκε με τη στήριξη της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Στη διαδικασία που ξεκίνησε με χαιρετισμούς από τον δήμαρχο Βασίλη Τσιάκο (ο οποίος ωστόσο αποχώρησε λόγω μιας ίωσης που τον ταλαιπωρεί) και την Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Ξυνοπούλου, συμμετείχαν 35 μαθητές Λυκείων, όσοι ακριβώς και οι σύμβουλοι στο Δημοτικό Συμβούλιο. Τα τέσσερα ΓΕΛ της πόλης, το Πειραματικό Λύκειο, τα δύο ΕΠΑΛ και το Μουσικό σχολείο εκπροσωπήθηκαν από 4 μαθητές και μαθήτριες ενώ οι Λυκειακές τάξεις Μητρόπολης με τρεις.
Τα θέματα που αναπτύχθηκαν και συζητήθηκαν είχαν κοινή συνισταμένη την βία. Το πρώτο αφορούσε την έμφυλη βία και το δεύτερο την σχολική βία και τον εκφοβισμό. Πριν πάντως δοθεί ο λόγος στους έφηβους συμβούλους τα δύο θέματα παρουσιάστηκαν συνοπτικά από εκπροσώπους του Δήμου.
Συγκεκριμένα το πρώτο από την αντιδήμαρχο κ. Όλγα Μακρή και το δεύτερο από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κόντο. Μάλιστα η κ. Μακρή αναφέρθηκε σε στοιχεία για γυναίκες που προσέφυγαν στο Κέντρο Γυναικών ανεβάζοντας τον αριθμό σε 48.
Ακολούθως η σκυτάλη πέρασε στους μαθητές που παρουσίασαν τις εισηγήσεις τους που ήταν ισομερώς κατανεμημένες ανά θέμα.
Η αρχή έγινε με την έμφυλη βία, όπου υπήρξε αναλυτική παρουσίαση του τι σημαίνει, τις ευάλωτες κατηγορίες και τους παράγοντες που συντελούν στην εμφάνισή της. Τονίστηκε ότι είναι φαινόμενο παγκόσμιο και πολυδιάστατο και πως 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία και 1 στις 5 θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού.
Υπήρξαν ακόμα αναφορές σε έρευνες που αφορούν στην Ελλάδα με πολύ δυσάρεστα ευρήματα για τα περιστατικά έμφυλης βίας, όπως και για τις γυναικοκτονίες που έχουν πάρει μορφή μάστιγας.
Επίσης, έγινε ενημέρωση για τις δράσεις που γίνονται στην Θεσσαλία για να βοηθήσουν γυναίκες θύματα έμφυλης βίας, για στατιστικά στοιχεία για τις γυναίκες που βιώνουν βία κάθε είδους και για τις δομές που λειτουργούν και μπορούν να προσφέρουν βοήθεια.
Σε ότι αφορά στη σχολική βία επισημάνθηκε ότι είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο που επηρεάζεται από τις ευρύτερες αλλαγές του κοινωνικού χώρου στον οποίο αναφέρεται.
Τονίστηκε ότι οι μαθητές που υφίστανται εκφοβισμό είναι πιθανόν να αναπτύξουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση, ανασφάλεια, άγχος, ενώ οι θύτες μπορεί να εμφανίζουν χαμηλές σχολικές επιδόσεις, συμπτώματα κατάθλιψης και αυξημένη αυτοπεποίθηση.
Επισημάνθηκε ότι η σχολική βία και ο σχολικός εκφοβισμός είναι φαινόμενα που απασχολούν έντονα την σχολική κοινότητα και αναπτύχθηκαν τρόποι πρόληψης με την συμμετοχή εκπαιδευτικών γονέων και μαθητών.
Π.Κ.