Δ.Α.Ο. Καρδίτσας: Ενημέρωση σχετικά με την καταπολέμηση τρωκτικών σε καλλιέργειες
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Αγροτικά
- Εκτύπωση
Από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Π.Ε. Καρδίτσας, γίνονται γνωστά τα εξής:
Το τελευταίο διάστημα διαπιστώθηκαν στον νομό μας σημαντικές ζημιές από αρουραίους, κυρίως σε περιοχές με καλλιέργειες χειμερινών σιτηρών και μηδικής.
Κατόπιν τούτου θεωρούμε σκόπιμο να ενημερώσουμε τους παραγωγούς του Νομού σχετικά με την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Γενικά περί αρουραίων
Οι αρουραίοι ζούν κατά κανόνα σε λειμώνες , ακαλλιέργητες εκτάσεις και πολυετείς φυτείες, που χρησιμοποιούν σαν ορμητήρια για δράση στις γειτονικές καλλιέργειες.
Συχνά εγκαθίστανται και σε ετήσιες καλλιέργειες και κυρίως στα χειμερινά σιτηρά.
Zούν μέσα στο έδαφος όπου ανοίγουν στοές εκατοντάδων μέτρων, πολλές από τις οποίες διανοίγονται για αναζήτηση τροφής. Οι φωλιές τους ανοίγονται σε βάθος 30 περίπου εκατοστών και επικοινωνούν με την επιφάνεια του εδάφους με πολλαπλές εξόδους.
Γενικά παρουσιάζουν υψηλό δυναμικό αναπαραγωγής. Γεννούν 6-8 φορές το χρόνο, 4-6 μικρά ανά γέννα. Ο κύκλος ζωής τους διαρκεί 9-18 μήνες.
Οι υψηλότεροι πληθυσμοί εμφανίζονται την περίοδο του χειμώνα.
Ο αγροτικός αρουραίος αν και παμφάγος τρέφεται κυρίως με φυτά και προκαλεί μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες.
Η δραστηριότητά του αρχίζει συνήθως μετά το σούρουπο.
Οι πιο ευνοϊκές χρονιές για την ανάπτυξη μεγάλων πληθυσμών είναι εκείνες όπου μετά από μετρίως υγρή άνοιξη ακολουθεί ήπιος και με λίγες βροχές χειμώνας. Σημαντικές χιονοπτώσεις ακολουθούμενες από απότομο λιώσιμο του χιονιού, επιφέρουν πνιγμό των αρουραίων μέσα στις φωλιές τους.
Καταπολέμηση
Για την καταπολέμηση των αρουραίων χρησιμοποιούμε εγκεκριμένα τρωκτικοκτόνα (δραστικές ουσίες aluminium phosphide και magnesium phosphide) και πάντα με την παρουσία υπεύθυνου επιστήμονα.
Η καλύτερη περίοδος για την καταπολέμηση των αρουραίων είναι η περίοδος από Νοέμβριο έως Μάρτιο.
Προφυλάξεις
Τα τρωκτικοκτόνα είναι ισχυρά δηλητήρια και θα πρέπει κατά την χρήση τους να λαμβάνονται όλες οι δέουσες προφυλάξεις, όπως αυτές περιγράφονται αναλυτικά στις οδηγίες χρήσης.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Υπηρεσίας μας στα τηλέφωνα 24413 55203, 55243 και 55244. Αρμόδιοι Γεωπόνοι οι κκ Στέφανος Κουκουρίκος και Παύλος Κουσιάς.
Καρδίτσα,16 Ιανουαρίου 2020
Ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης
Δημήτριος Β. Κωστής
Γεωπόνος