Ευρεία σύσκεψη εργασίας στα γραφεία του "ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ" υπό την προεδρία του Υπουργού Κ. Τσιάρα
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Αγροτικά
- Εκτύπωση
Σε ευρεία σύσκεψη εργασίας προήδρευσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στα γραφεία του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Οργανισμού, Αντώνης Φιλιππής, ο Α΄ Αντιπρόεδρος, Καθηγητής Νεκτάριος Βιδάκης και ο Β΄ Αντιπρόεδρος, Παναγιώτης Χατζηνικολάου, οι Γενικοί Διευθυντές του Οργανισμού και εκπρόσωπος των εργαζομένων.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο Κώστας Τσιάρας αναφέρθηκε στο σχέδιο αναμόρφωσης του Οργανισμού, τονίζοντας την κομβική σημασία του ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα. Ο κ. Τσιάρας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «Ήρθε η ώρα να μετασχηματιστεί ο ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ σε έναν σύγχρονο, ακόμη πιο αποτελεσματικό Οργανισμό και να αποτελέσει τον αναπτυξιακό βραχίονα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, που θα ανταποκρίνεται πλήρως στις αυξημένες προκλήσεις της εποχής μας».
Ο Υπουργός εξήρε το έργο του Οργανισμού, αναγνωρίζοντας τα αποτελέσματα των τελευταίων ετών, ενώ υπογράμμισε ότι το Υπουργείο θα στηρίξει μέσα από τον εκσυγχρονισμό του Οργανισμού τη δέσμευση της Πολιτείας για την ενίσχυση του προσωπικού και τη βελτίωση των υποδομών.
«Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τις προσπάθειες των εργαζομένων, που παρά τις αντίξοες συνθήκες, συνεχίζουν να κρατούν τον Οργανισμό όχι μόνο λειτουργικό αλλά και αποτελεσματικό, προστατεύοντας τα ποιοτικά αγροτικά προϊόντα της ελληνικής γη σε όλη την επικράτεια. Όμως, πρέπει να κάνουμε περισσότερα. Ξεκινήσαμε ήδη ένα φιλόδοξο σχέδιο που εστιάζει σε τρεις άξονες: την ψηφιοποίηση των διοικητικών διαδικασιών που θα διευκολύνουν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του Οργανισμού. Παράλληλα, επενδύουμε στις εκπαιδευτικές δομές για την ολοκληρωμένη κατάρτιση των ελλήνων αγροτών, η οποία πρέπει να καλύπτει όλα τα πεδία της αγροτικής δραστηριότητας και όλες τις περιφέρειες της χώρας μας», ανέφερε.
Ο κ. Τσιάρας αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάγκη εντατικοποίησης των ελέγχων και στη διασφάλιση της ποιότητας, με την πιστοποίηση να αποτελεί κεντρικό εργαλείο ανάπτυξης.
«Ο εκσυγχρονισμός των συστημάτων ελέγχου, όπως το σύστημα ΑΡΤΕΜΙΣ 2, θα προστατεύσει την παραγωγή, τον υγιή ανταγωνισμό και την προστασία του καταναλωτή των ελληνικών ποιοτικών προϊόντων τόσο στο εσωτερικό όσο και στις διεθνείς αγορές», πρόσθεσε. Έκλεισε τονίζοντας την προτεραιότητα που δίδει η ελληνική πολιτεία στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες και στο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο ΕΛΓΟ Δήμητρα στις υπό εξέλιξη πολιτικές του Υπουργείου Αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων.
Ο Πρόεδρος του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, Αντώνης Φιλιππής αναφέρθηκε στη σημασία της διεξαγωγής των ελέγχων στα αγροτικά προϊόντα για αθέμιτες και παραπλανητικές πρακτικές από τον ελεγκτικό μηχανισμό του Οργανισμού, ώστε να προστατευτούν τόσο οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων όσο και το καταναλωτικό κοινό. Σημείωσε, επίσης, ότι ο Οργανισμός, μέσω των ερευνητών του παράγει ένα πλούσιο ερευνητικό έργο για την αγροτική οικονομία και την αγροτική παραγωγή που μπορούν να συνδράμουν το Υπουργείο στην χάραξη σύγχρονων και αξιόπιστων πολιτικών, ενώ υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο των εκπαιδευτικών δράσεων του Οργανισμού, για τη μεταφορά της γνώσης από την έρευνα στο πεδίο, στη γεωργία, στην κτηνοτροφία, στην αλιεία και στη μελισσοκομία. Σημείωσε ότι ο ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα στην Ελλάδα και στην προσαρμογή του πρωτογενούς τομέα στις νέες τεχνολογικές εξελίξεις. Τέλος, επισήμανε ότι η διοίκηση, οι υπηρεσίες και οι εργαζόμενοι είναι έτοιμοι να συμβάλουν στην υλοποίηση των νέων, σύγχρονων, πολιτικών που υλοποιεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.
Ο Α΄ Αντιπρόεδρος Καθηγητής Νεκτάριος Βιδάκης, αναφέρθηκε στις κανονιστικές μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη υλοποιηθεί. «Έχουμε κάνει γρήγορα βήματα για την οργάνωση των διαδικασιών του Οργανισμού, αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμο πόρος. Ο στόχος μας είναι να αναδειχθεί ο ΕΛΓΟ σε έναν ισχυρό αναπτυξιακό βραχίονα για την ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία», τόνισε. Ο κ. Βιδάκης υπογράμμισε ότι η προσπάθεια εκσυγχρονισμού του Οργανισμού συνεχίζεται, με βασικές προτεραιότητες την επίλυση των οργανικών κενών, τη βελτίωση της χρηματοδότησης και την αναβάθμιση των υποδομών. «Ο νέος νόμος που εφαρμόζουμε δίνει τα εργαλεία για να προχωρήσουμε μπροστά», ανέφερε.
Ο Β΄ Αντιπρόεδρος, Παναγιώτης Χατζηνικολάου στη δική του τοποθέτηση, επισήμανε τη σημασία του εκσυγχρονισμού του θεσμικού πλαισίου, ιδιαίτερα σε θέματα που αφορούν τα προϊόντα ΠΟΠ ΠΓΕ ΕΠΙΠ. «Το θεσμικό πλαίσιο με τον νόμο 5136/2024 εκσυγχρονίζεται και ευθυγραμμίζεται με τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δημιουργώντας μια ισχυρή βάση για την ανάπτυξη, τον υγιή ανταγωνισμό και την προστασία του καταναλωτή. Παράλληλα, έχουμε προχωρήσει στην ψηφιοποίηση του συστήματος πιστοποίησης προϊόντων μέσω εφαρμογής της κεντρικής κυβέρνησης, βελτιώνοντας τη διαφάνεια και την αποδοτικότητα, αφού όλα τα στοιχεία των αιτημάτων εισάγονται και διαχειρίζονται ψηφιακά», ανέφερε. Επιπλέον, αναφέρθηκε στην αναβάθμιση του συστήματος ΑΡΤΕΜΙΣ 2 για την ιχνηλασιμότητα των προϊόντων, σημειώνοντας ότι οι εργασίες προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς. Οι Γεωργικοί Σύμβουλοι, ένας μεγάλος στόχος του ΥΠΑΑΤ και της υλοποίησής του από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ είναι πλέον γεγονός και η συνεχής αναβάθμισή του και ένταξη νέων φυσικών προσώπων είναι σε εξέλιξη, για τον συνεχή εμπλουτισμό του συστήματος ώστε να συνδράμουν στην επιτυχή έκβαση του αντιστοίχου μέτρου του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. «Η μετάβαση σε σύγχρονα ψηφιακά συστήματα είναι μονόδρομος για την εξέλιξη του Οργανισμού και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής παραγωγής», κατέληξε.
Ο Γενικός Διευθυντής Μεταφοράς Γνώσης, κ. Στάχτιαρης, υπεύθυνος για τα εκπαιδευτικά προγράμματα, παρουσίασε την πρόοδο στον εκσυγχρονισμό των προγραμμάτων σπουδών των ΣΑΕΚ, που πλέον προσελκύουν περισσότερους νέους και προσφέρουν δωρεάν διετή φοίτηση. Φιλοδοξία του Οργανισμού είναι να διπλασιαστεί ο αριθμός των σπουδαστών μας.
Η Γενική Διευθύντρια Διοικητικού Οικονομικού κα Γ. Αγγελοπούλου υπογράμμισε ότι η αντιμετώπιση των κενών οργανικών θέσεων αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για το ετήσιο σχέδιο δράσης του 2025, ενώ παράλληλα σημείωσε τη μεγάλη πρόοδο στην ανάπτυξη πληροφοριακών συστημάτων.
Ο Γενικός Διευθυντής Διασφάλισης Ποιότητας και Ανταγωνιστικότητας, κ. Νικολάου ανέφερε την πρόοδο του συστήματος «Άρτεμις 2» για την ιχνηλασιμότητα γάλακτος και κρέατος, σημειώνοντας ότι είναι έτοιμο για τη διαγωνιστική διαδικασία.
Η Γενική Διευθύντρια Αγροτικής Έρευνας, κα Τσαγκαράκου τόνισε την υψηλή ερευνητική δραστηριότητα του Οργανισμού, με τη συμμετοχή 550 ερευνητών σε περισσότερα από 350 έργα, και επισήμανε τη συνεισφορά τους στην προσέλκυση πόρων και στη διασύνδεση με διεθνείς ομάδες.
Η εκπρόσωπος των εργαζομένων, κα Κουτσανέλου έθεσε μισθολογικά ζητήματα, ενώ ζήτησε περαιτέρω επιμόρφωση για την προσαρμογή στις απαιτήσεις της νέας εποχής.
Γραφείο τύπου Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων