Συνάντηση παραγωγών με ειδικούς για την αποκατάσταση των εδαφών στο Νέο Μοναστήρι Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Αγροτικά
- Εκτύπωση
Συγκεκριμένα ο κ. Λευτέρης Ευαγγέλου ανέφερε ότι μεγάλες ποσότητες εδάφους έχουν μετακινηθεί μετά από τις πλημμύρες.
Επισήμανε τις επιδράσεις των πλημμυρών που ήταν η διάβρωση και εναπόθεση των φερτών υλικών και η συσσώρευση και η παραμονή μεγάλου όγκου νερού για μεγάλο χρονικό διάστημα που έχει ως αποτέλεσμα την αλλαγή των χημικών ιδιοτήτων και της γονιμότητας του εδάφους. Ανέφερε ότι το Ινστιτούτο Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών μετά τις πλημμύρες έκανε έρευνα σε αγρούς για το υλικό που αποτέθηκε στα εδάφη, κάνοντας αυτοψίες και περίπου 300 δειγματοληψίες στις πληγείσες περιοχές μεταξύ αυτών και του Νέου Μοναστηρίου.
Παράλληλα επισήμανε στους παραγωγούς τον κίνδυνο συμπίεσης των εδαφών από την κατεργασία και την είσοδο βαρέων μηχανημάτων στο χωράφι πριν αυτό στεγνώσει καλά και τους ενημέρωσε ότι η γονιμότητα των πλημμυρισμένων εδαφών πιθανότατα θα αλλάξει σε σχέση με την προγενέστερη κατάστασή τους. Τόνισε την ανάγκη ελέγχου των εδαφών μετά τις πλημμύρες και πρότεινε διάφορα μέτρα όπως την εφαρμογή κοπριάς ή άλλων εδαφοβελτιωτικών που θα βοηθούσαν κατά περίπτωση στην ενίσχυση της οργανικής ουσίας και του βιολογικού δυναμικού του αγρού.
Ακόμη ανέφερε ότι η χρήση λιπασμάτων θα πρέπει να προτείνεται από τους γεωπόνους, μετά από εδαφολογική ανάλυση και μελέτη. Επίσης σημείωσε ότι θα πρέπει να γίνεται εφαρμογή καλλιεργειών όπως τα ψυχανθή σε αγρούς που έχουν πληγεί ώστε να προσφέρουν ταχύτερη ανάκτηση των βιολογικών ιδιοτήτων τους που θα προσθέσουν οργανικά και θρεπτικά συστατικά στο έδαφος.
Από την πλευρά του ο κ. Χρ. Τσαντήλας τόνισε την ανάγκη χαρτογράφησης των περιοχών που επηρεάσθηκαν από τις πλημμύρες, η οποία πρέπει να αρχίσει άμεσα, ώστε να αρχίσουν οι εργασίες αποκατάστασης. Ανέλυσε το φαινόμενο της διάβρωσης των εδαφών στις επικλινείς περιοχές και τις επιπτώσεις στη γονιμότητα των εδαφών στις πλημμυρισμένες περιοχές. Επίσης τόνισε τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στις υποδομές, και κυρίως στην καταστροφή των αρδευτικών και στραγγιστικών καναλιών, η αποκατάσταση των οποίων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την καλλιέργεια ξανά με αρδευόμενες καλλιέργειες. Στη συνέχεια ο κ. Τσαντήλας εξήγησε ότι με τη χρήση κατάλληλων μοντέλων μπορεί να γίνει η οικονομική αποτίμηση των ζημιών που υφίστανται τα εδάφη από την επίδραση του νερού είτε με διάβρωση των επικλινών εδαφών είτε με το «μπάζωμα» των επίπεδων εκτάσεων με φερτά εδαφικά υλικά και πρότεινε να ζητηθεί αυτό από το ΥΠΑΑΤ. Για το ζήτημα αυτό παρουσίασε συγκεκριμένα αποτελέσματα ερευνών του Κοινού Κέντρου Ερευνών της ΕΕ. Η οικονομική αποτίμηση των ζημιών θα προσφέρει τη δυνατότητα στην Πολιτεία να εκτιμήσει το κόστος της αποκατάστασης, αλλά και την εκτίμηση της πραγματικής ζημίας που υπέστησαν οι παραγωγοί, η οποία οφείλεται και στη μείωση της γονιμότητας των εδαφών και που πρέπει επίσης να αποζημιωθεί. Επίσης παρουσίασε παραδείγματα διαβρώσεων σε εδάφη και περιοχές όπως η επιφανειακή κατά στρώσεις διάβρωση, η χαραδρωτική διάβρωση που έχουν συμβεί σε διάφορες περιοχές της Θεσσαλίας.
Χαρακτήρισε αδύνατη την οριζόντια εκτίμηση και πρόταση αποκατάστασης των εδαφών καθώς όπως σημείωσε οι επιπτώσεις στα εδάφη Θεσσαλίας παρουσιάζουν πολύ μεγάλη παραλλακτικότητα. Για τη ακριβή αποτίμηση των ζημιών απαιτείται η λεπτομερής αποτύπωση των επιπτώσεων με μια αναγνωριστική κατ’ αρχάς εδαφολογική μελέτη και στη συνέχεια με μία λεπτομερή χαρτογράφηση όλων των εδαφών της περιοχής. Οι εργασίες αυτές δεν μπορούν να γίνουν μεμονωμένα από τους παραγωγούς, αλλά οργανωμένα από την Πολιτεία. Επίσης τόνισε ότι οι δειγματοληψίες που έκανε το Ινστιτούτο του ΕΛΓΟ, αν και έδωσαν χρήσιμες πληροφορίες, δεν επαρκούν και απαιτείται η εκπόνηση λεπτομερούς εδαφολογικής μελέτης. Ακόμα ανέφερε τον κίνδυνο δυσφήμισης των προϊόντων της περιοχής, εάν δεν γίνουν όλες οι εξετάσεις που θα αποδεικνύουν την καταλληλόλητα των εδαφών για παραγωγή ασφαλών προϊόντων.
Ακολούθησε συζήτηση, η οποία κατέληξε στην απόφαση να διαμορφωθεί μία πρόταση προς τα αρμόδια υπουργεία, η οποία θα τεκμηριώνει την ανάγκη εκπόνησης μελέτης, στην οποία θα καταγραφούν τα εδάφη που υποβαθμίστηκαν από τη διάβρωση, εκτιμηθεί η οικονομική ζημία από την μείωση της παραγωγικότητας της γης και το κόστος αποκατάστασης όλων των ζημιών που προκλήθηκαν εκτός από το έδαφος και στις υποδομές (οδικό, αρδευτικά και στραγγιστικό δίκτυα), εκτίμηση και καταγραφή της ζημίας που προκύπτει από τη μείωση της παραγωγικότητας της γης. Να καταγραφεί το κόστος της αποκατάστασης των έντονα υποβαθμισμένων εδαφών, του καθαρισμού των αρδευτικών και στραγγιστικών καναλιών και η αποκατάσταση των αρδευτικών συστημάτων κ.α.
Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία - Γ.Γ.