Δημ. Σμέτης: "Η ώρα της κατα-ΣΤΡΟΦΗΣ"
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Άρθρα
- Εκτύπωση
Το ρολόι έδειξε παρά πέντε και η καταστροφή του περιβάλλοντος πλησιάζει με ασύλληπτη ταχύτητα και φέρνει αμέτρητες καταστροφές.
Η θερμοκρασία της Γης αυξάνεται, τα χαρακτηριστικά των βροχοπτώσεων αλλάζουν, οι παγετώνες λιώνουν και η μέση στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει σε παγκόσμιο επίπεδο. Η καταστροφή, όμως, του περιβάλλοντος, εξαιτίας της ανθρώπινης αλαζονικής συμπεριφοράς, επιφέρει και την καταστροφή του μέλλοντος των νέων και της ίδιας της ανθρώπινης ζωής!
Οι ανθρώπινες δραστηριότητες παράγουν μεγάλες ποσότητες αερίων που συντελούν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και στην αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η αλόγιστη χρήση ενέργειας, η άσκοπη χρήση Ι.Χ., η καταστροφή των δασών και η αντικατάστασή τους με «πανέμορφα» κτήρια καθώς και η μόλυνση των υπόγειων υδάτων με τις τεράστιες ποσότητες φαρμάκων που χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες. Όλα τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές το οικονομικό όφελος. Το κόστος στο περιβάλλον; Το κόστος στους νέους; Ποιο είναι;
Οι ανθρώπινες παρεμβάσεις με αποκλειστικό στόχο το κέρδος δημιουργούν πολλά προβλήματα και ερωτηματικά. Τα αποτελέσματα των παραπάνω παραδειγμάτων είναι αναπόφευκτα. Αναγκαία καθίσταται η προσαρμογή του ανθρώπου σε αυτά. Είναι οφθαλμοφανές ότι χωρίς το φαινόμενο του θερμοκηπίου η μέση θερμοκρασία της Γης θα ήταν -18°C αντί της τωρινής μέσης θερμοκρασίας που είναι 15°C. (https://ec.europa.eu). Το ενθαρρυντικό είναι ότι υπάρχει δυνατότητα αλλαγής με αφετηρία την ευσυνειδησία των νέων αλλά και όλων των πολιτών με έξυπνες επιλογές για την εξοικονόμηση ενέργειας.
Είναι σημαντικό να γίνεται με σοφία οποιαδήποτε χρήση ενέργειας από τον άνθρωπο. Προς αυτή την κατεύθυνση συμβάλλουν η αντικατάσταση του αυτοκινήτου με τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή το ποδήλατο, η απενεργοποίηση των ηλεκτρικών συσκευών που δεν χρησιμοποιούνται και η αλλαγή διατροφικών συνηθειών όπως η αντικατάσταση του κρέατος με φρούτα και λαχανικά. Όλα αυτά γιατί αναμένεται να αυξηθεί ο παγκόσμιος πληθυσμός από 7,5 δισεκατομμύρια περίπου που είναι σήμερα σε 9δισεκατομμύριαως το 2050 (https://ec.europa.eu), με αποτέλεσμα να χρειαστούν περισσότερα τρόφιμα, και η γεωργία να προσαρμοστεί στο κλίμα που αλλάζει.
Αξίζει να μπει στη ζωή των ανθρώπων η οικολογική συνείδηση και πιο συγκεκριμένα η βιοκλιματική αρχιτεκτονική και οι ήπιες, φιλικές προς το περιβάλλον, μορφές ενέργειας. Αρχικά θα βοηθούσε η κατασκευή σπιτιών φιλικών προς το περιβάλλον, τα οποία θα δημιουργούν με φωτοβολταϊκά συστήματα ή ανεμογεννήτριες την απαραίτητη ηλεκτρική ενέργεια. Παράλληλα θα είναι κατασκευασμένα με τέτοιον τρόπο, ώστε το καλοκαίρι να παραμένουν δροσερά και τον χειμώνα ζεστά καταναλώνοντας λίγη ηλεκτρική ενέργεια. Επιπρόσθετα θα πρέπει να δημιουργηθούν φυσικά ή τεχνητά μεγάλες εκτάσεις δασών, δηλαδή πρασίνου, που θα απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα και θα απελευθερώνουν οξυγόνο στην ατμόσφαιρα. Τέλος είναι επιτακτικό να αλλάξει ο σχεδιασμός των πόλεων με εργαλεία την καινοτομία και το όραμα τοπικών ηγετών, λαμβάνοντας υπόψη ότι το νερό δεν μπορεί να απορροφηθεί από το τσιμέντο και τους ασφαλτοστρωμένους δρόμους των πόλεων με συνέπεια οι δυνατές βροχές να προκαλούν πλημμύρες.
Κάνοντας έναν γρήγορο απολογισμό σταδιακά θα μειωθούν οι ρύποι στο αέρα όπως και η θερμοκρασία του πλανήτη. Η κλιματική αλλαγή είναι μέρος της ανθρώπινης ζωής. Πρέπει οι άνθρωποι να προσαρμοστούν στις αλλαγές που συντελούνται σήμερα και να σχεδιάσουν το μέλλον. Είναι χρέος όλων και ειδικά των νέων να καταβάλουμε σκληρή προσπάθεια για να μειώσουμε τη μόλυνση του πλανήτη και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Ας έχουμε γνώμονα ένα αξιακό σύστημα, δηλαδή τις αξίες του σεβασμού και της ευσυνειδησίας, και όχι ένα αναπτυξιακό σύστημα που επιφέρει κέρδη μόνο σε λίγους. Το μέλλον, άλλωστε, είμαστε εμείς και οι επιλογές μας. Θα προλάβουμε να τα αλλάξουμε όλα στο παραπέντε ή θα χαθούμε στο και πέντε;
Προκλήσεις, δοκιμασίες και υποχρεώσεις υπάρχουν πολλές. Οι άνθρωποι και ειδικά οι νέοι πρέπει να ωριμάζουμε και να εξελισσόμαστε μέσα από καταστάσεις. Το να μένουμε στάσιμοι κουράζει και μας εμποδίζει από το να προχωρήσουμε. Θα προχωρήσουμε ή θα παραιτηθούμε; Η επιλογή είναι δική μας. Η αλλαγή και η στροφή στο χέρι μας. Για να τη δούμε πρέπει να τη συνειδητοποιήσουμε μέσα μας. Ας ακολουθήσουμε τον δρόμο για μια αειφόρο ή βιώσιμη ανάπτυξη, για έναν κόσμο που η ανανέωση, η ανακύκλωση και η επαναχρησιμοποίηση θα αντικαταστήσουν την εκμετάλλευση. Και φτάνει η στιγμή που κερδίζουμε. Γιατί μπορεί ο δρόμος να είναι δύσκολος αλλά δεν τα παρατήσαμε. Ξέρετε, όλα ξεκινούν από το ΕΓΩ και πηγαίνουν στο ΕΜΕΙΣ. Αν το θέλω εγώ, θα το κάνω ΕΓΩ μαζί με τους συνανθρώπους μου, ΕΣΑΣ. Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε…
«Έχεις τα πινέλα, έχεις τα χρώματα. Ζωγράφισε τον παράδεισο και μπες μέσα».
Ν. ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ
Δημήτριος Σμέτης
Προπτυχιακός Φοιτητής του τμήματος
Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών Πανεπιστήμιο Αιγαίου