Θεόδ. Πάτας: "Ο Ι.Ν. Ιωάννη Προδρόμου Οξυάς κινδυνεύει με κατάρρευση" Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Άρθρα
- Εκτύπωση
Η Παρούσα επιστολή από 15 Οκτωβρίου 2023 απεστάλη σε όλους όσους αναφέρονται παρακάτω αλλά δυστυχώς μέχρι σήμερα κανείς δεν απάντησε ούτε ελήφθησαν κάποια μέτρα για τον Ιερό Ναό Ιωάννου Προδρόμου ο οποίος κινδυνεύει με κατάρρευση
αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα προστασίας δηλαδή να γίνει άμεσα ο τοίχος στο πίσω μέρος του Ναού. ,φωτογραφίες, από 5 Ιανουαριου 2024, από το πίσω μέρος (ΑΣΤΡΕΧΑ) δείχνουν την πραγματική κατάσταση.
Ε Ρ Ω Τ Η Μ Α, ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ – ΔΗΜΟΤΙΚΗ – ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ – ΣΥΛΛΟΓΩΝ κ.λ.π. ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥ Ο Ξ Υ Ω Τ Ε Σ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥΣ, ΘΑ ΑΦΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΤΑΡΕΥΣΗ Ο ΕΝ ΛΟΓΩ ΝΑΟΣ.
Αθήνα 15 Οκτωβρίου 2023
ΠΡΟΣ,
1. – Τον Πρόεδρο του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΟΞΥΑΣ, Αιδεσιμότατο Ιερέα κ. Λάζαρο Κουτσογιάννη, Μουζάκι Καρδίτσας ΤΚ 43060
ΚΟΙΝ, 1.- Θεοφάνη ΣΤΑΘΗ Δήμαρχο Μουζακίου Καρδίτσας
2. – Λάμπρο ΕΥΘΥΜΙΟΥ πρόεδρο Δ.Δ. ΟΞΥΑΣ
3. – Ιερά Μητρόπολη θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων
4. – Τον Δ/ντή Εφορίας Αρχαιοτήτων Καρδίτσας
1.- Με την παρούσα επιστολή θέλω να σας ενημερώσω και εγγράφως αφού πρώτα σας είχα ενημερώσει τηλεφωνικά σχετική με την καθίζηση που έγινε στο πίσω (ΔΥΤΙΚΟ) μέρος του Ιερού Ναού Ιωάννου Προδρόμου ΟΞΥΑΣ τις νυχτερινές ώρες της 6 Σεπτεμβρίου 2023.
Α. – Η τοποθεσία που βρίσκεται ο εν λόγω ΝΑΟΣ, πέραν του κτίσματος, γύρω από τον ΝΑΟ υπάρχει σχετική έκταση για την οποία δεν γνωρίζω το ακριβές εμβαδόν η οποία ανήκει στον Ιερό Ναό.
Β. – Ο πρώτος Ναός χρονολογείται γύρω στο 1640 μχ, ο οποίος το 1956-1957 κατεδαφίστηκε με απόφαση του τότε Εκκλησιαστικού Συμβουλίου χωρίς να γνωρίζω τον λόγο της κατεδάφισης και στην ίδια ακριβώς τοποθεσία ανεγερθεί ο νέος Ναός εντός του οποίου φυλάσσονται εικόνες από τον παλαιό Ναό, για τις οποίες έχει επιληφθεί η Αρχαιολογική Υπηρεσία Καρδίτσας
Γ. – Αιδεσιμότατε έχω γεννηθεί το 1950 το σπίτι μου είναι πλησίον του Ιερού Ναού και τόσο ανατολικά όσο και νότια συνορεύω με την ιδιοκτησία του Ναού, οι πρόγονοί μου εγκατασταθήκαν στο σημείο πριν διακόσια περίπου χρόνια .
Δ. – Θυμάμαι όταν ήμουν μικρός την 10ετία του 1950 τον εκκλησιαστικό επίτροπο Αλέξανδρο Βούζα ερχόταν στο πίσω μέρος δυτικά του Ναού και καθάριζε ένα κεφαλάρι – αυλάκι για τα βρόχινα νερά τα οποία τα οδηγούσε νότια και ανατολικά στο παρακείμενο μικρό ρέμα.
Ε. – Την 10ετία 1970-1980 Το εκκλησιαστικό συμβούλιο επέτρεψε να διέλθει έμπροσθεν (ανατολικά) του Ναό ο αυτοκινητόδρομος για την εξυπηρετήσει των κατοίκων όπως, επέτρεψε στην Κοινότητα την κατασκευή βρύσης και πάλι για την εξυπηρετήσει των κατοίκων .
ΣΤ. – Μέσα στην έκταση του Ναού δυτικά του Ναού διέρχονται δύο μικρά Κεφαλάρια – αυλάκια στα οποία συγκεντρώνονται κυρίως νερά της βροχής και καταλήγουν νότια και ανατολικά του Ναού σε ένα μικρό ρέμα.
Ζ. – Δυστυχώς Αιδεσιμότατε αυτή είναι και η αιτία της καθίζησης καθ’ όσον ούτε η Κοινότητα ούτε το εκκλησιαστικό Συμβούλιο δεν διέθεσαν ούτε ένα ευρώ για τον ετήσιο καθαρισμό των δύο προαναφερόμενων μικρών κεφαλαριών -αυλακιών , εδώ και πολλές 10ετιες παρ΄όλον που ο Ιερός Ναός είχε αρκετά έσοδα από κτήματα τα οποία μέχρι και πριν λίγα χρόνια τα νοίκιαζε σε κτηνοτρόφους του χωριού, σε αντίθεση το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο διέθεσε πολλές χιλιάδες ευρώ τα τελευταία χρόνια σε άλλα έργα.
Η. – Αιδεσιμότατε εάν είχε διατεθεί ένα μικρό ποσό από την κοινότητα η το εκκλησιαστικό Συμβούλιο τριών – τεσσάρων ημερομίσθιών για τον καθαρισμό των μικρών κεφαλαριών – αυλακιών δεν θα είχαμε πάθει αυτήν την καταστροφή η οποία κατά την ταπεινή μου γνώμη δεν οφείλετε αποκλειστικά στην πλημύρα, αλλά κυρίως οφείλετε στην αδιαφορία κυρίως της διοίκησης του χωριού εδώ και πολλά χρονιά, σε αντίθεση οι κάτοικοι και κυρίως οι διαμένοντες πλησίον του Ναού φρόντισαν με δίκες τους δαπάνες να αντικαταστήσουν την σκεπή του Ναού αλλά και μέσα σε δύο χρόνια έγινε αγιογραφία σχεδόν σε όλο τον Ναό με δαπάνες των συγχωριανών μας .
Θ. – Πριν 10-15 ημέρες περίπου αποφασίσθηκε από την Κοινότητα να απομακρυνθούν τα μπάζα της καθίζησης και όχι φερτών υλικών τα οποία ακουμπούσαν στον πίσω τοίχο του Ναού και κινδύνευε με κατάρρευση.
Ι. – Κατά την ταπεινή μου άποψη θα πρέπει το συντομότερο δυνατό και πριν αρχίσουν οι φθινοπωρινές βροχές να γίνει ο τείχος στο πίσω μέρος του Ναού για την προστασία του ιδίου του Ναού αλλά και των όμορων οικοπέδων – οικιών – αποθηκών τα οποία κινδυνεύουν από καθίζηση διότι εάν παραμείνει η κατάσταση ως έχει σήμερον και συνεχίσουν τα νερά της βροχής από τα προαναφερόμενα μικρά κεφαλάρια -αυλάκια να πηγαίνουν στο πίσω μέρος δυτικά του Ναού ανεξέλεγκτα να είσαστε σίγουροι ότι μέσα στον χειμώνα θα κινδυνεύσει όχι μόνο ο Ναός αλλά και ο δρόμος έμπροσθεν ανατολικά του Ναού καθώς και οι περιούσιες όσων ευρίσκονται πλησίον και δυτικά του Ναού.
ΙΑ. – Πέραν όλων αυτών που προανέφερα θα πρέπει να απομακρυνθούν από τον Ναό το συντομότερο δυνατό οι παλαιές εικόνες με την σύμφωνη γνώμη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Καρδίτσας η οποία τις έχει καταγράψει και γνωρίζει το θέμα, και επειδή ως κοινότητα δεν καταφέραμε από την 10ετία 1950-1960 μέχρι σήμερα να τις συντηρήσουμε , αλλά τις αφήσαμε και αυτές στην φθορά του χρόνου, θα ήταν ευχής έργο, αν τις παραλάμβανε η Αρχαιολογική Υπηρεσία να τις τοποθετήσει σε κάποιο Μουσείο, μήπως σωθούν κάποιες καθ΄όσον αποτελούν θρησκευτικά και ιστορικά κειμήλια του χωριού μας.
Β. – Με την παρούσα επιστολή σας ενημερώνω για την κατάσταση που επικρατεί στην συγκεκριμένη τοποθεσία επειδή γνωρίζω το θέμα αρκετά καλά.
Γ. – Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις οποίες ενέργειες σας και είμαι πάντα στην διάθεσή σας για οποία δήποτε διευκρίνηση του συγκεκριμένου θέματος.-
Mε εκτίμηση
Θεόδωρος Πάτας