Μενέλαος Παπαδημητρίου: "Η μουσική οικογένεια του Ανθηριώτη Κώστα Θωμ. Κορλού" Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Άρθρα
- Εκτύπωση
Θέλοντας να δώκω κάτι ακόμα στη Λαογραφική μου δουλειά για την Αργιθέα και ιδιαίτερα για μουσικούς της καταπιάνομαι εδώ με τη μουσική οικογένεια του Ανθηριώτη Κώστα Θωμά Κορλού που οι απόγονοί του ζουν και δραστηριοποιούνται και σήμερα στο Μουζάκι Καρδίτσας.
Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ – ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΡΛΟΣ του Θωμά (από Αγ. Αποστόλους Ανθηρού) και της Ελισσάβετ Κουτσοκέρα (από Μεσοβούνι) γεννήθηκε το 1914 . Ήταν 4 αδέρφια και 4 αδερφές και τα δυο του αδέρφια, ο Φώτιος και ο Βασίλειος, σκοτώθηκαν στο Αλβανικό Έπος.
Μια ξεχωριστή και ανήσυχη προσωπικότητα με πολυτάραχη ζωή και δράση!!!
Εργάσθηκε στα Μεταλλεία στην Ερέτρια Φαρσάλων ως ηλεκτρολόγος και αμέσως μετά στα τραίνα ως θερμαντής και για ένα διάστημα ως μηχανοδηγός (1932-35). Αργότερα εργάσθηκε στη περιοχή Πηλίου ως τεχνίτης στις μηχανές ελειοτριβείων.
Σημαντική η συμμετοχή του κατά την περίοδο 1941 – 44 στην Εθνική Αντίσταση και συγκεκριμένα στον ΕΛΑΣ και διετέλεσε μέλος της ΠΕΕΑ Μουζακίου.
Το Φεβρουάριο του 1942 με άλλους 20 αντάρτες στη θέση <<Λατομείο>> στο Ν. Μαγνησίας – κοντά στο Βελεστίνο – έστησαν ενέδρα σε περίπου 40 Ιταλούς και τους αποδεκάτισαν χωρίς απώλειες.
Το 1947 που ξεκίνησε να κατασκευάζεται ο δρόμος από Μουζάκι για Δυτική Αργιθέα εργάστηκε ως πιστολαδόρος.
Ήταν ο πρώτος οδηγός φορτηγού από Μουζάκι ως Αγορασιά στο όχημα ενός Αμερικάνου…
Το 1955 απόχτησε το δικό Mercedes <<Ο ΜΑΡΚΟΣ>> 6 τόννων διαξονικό με διπλό διαφορικό και έτσι έγινε αυτοκινητιστής ως το 1977 που συνταξιοδοτήθηκε.
Κι αν κουβάλησε κόσμο επάνω – κάτω δωρεάν κι αν φιλοξένησε και φίλεψε κόσμο στο Μουζάκι!!!
Εραστής της Δημοτικής Μουσικής Παράδοσης τραγουδούσε ωραία με τη λεπτή χαρακτηριστική φωνή του και έπαιζε βιολί και ντέφι.
Αυτοδίδακτος στο βιολί και το πρώτο του το απέκτησε το 1950-51.
Στο της καταγωγής του Χωριό, στο Ανθηρό, με τον αείμνηστο Γιώργο Παπαρούνα και την κομπανία του έστηναν γλέντια και τους έπαιρνε η άλλη μέρα.
Μαζί και εμάς που τους απολαμβάναμε!!!
Στις εκδηλώσεις << ΑΝΘΗΡΙΩΤΙΚΑ 1985 >> συμμετέσχε στο Διαγωνισμό Δημοτικού τραγουδιού και το χρηματικό ποσό του βραβείου το επέστρεψε στο Σύλλογο.
Σώζεται η φωνή του σε ελάχιστα τραγούδια Αργθεάτικα και σε ρυθμό κλειστού χορού, όπως <<ο Βασιληάς της Αρμενιάς κι ο Ρήγας τον Τρικάλων>> και το <<Ο Γιάννος και η Μαρουδιά σε ένα σχολειό πηγαίναν... >> και το καθιστικό τραγούδι << Χίλιοι τρακόσιοι άρχοντες αντάμα τρων και πίνουν...>> που κατέγραψε ο Λευτέρης Κάμπας με τη συνδρομή μου.
Τα παιδιά του ΚΩΣΤΑ ΚΟΡΛΟΥ μουσικοί και αυτοί, αλλά στο λαϊκό τραγούδι - και συνιδρυτές – μέλη της ΜΟΥΖΑΚΙΩΤΙΚΗΣ ΚΟΜΠΑΝΙΑΣ!!!
Α) Ο ΦΩΤΙΟΣ ΚΟΡΛΟΣ του Κωνσταντίνου και της Χρυσάνθης. Παίζει μπουζούκι!!!
Γεννήθηκε στο Μουζάκι Καρδίτσας 17.1.1952, όπου και κατοικεί.
Απόφοιτος 6ταξίου Γυμνασίου Μουζακίου
Υπηρέτησε ως Έφεδρος Ανθυπολοχαγός
Εργάσθηκε για μια 5ετία στο Λογιστήριο της PETROLA στα διυλιστήρια Ελευσίνας και για 1 έτος στη Τζέντα Σαουδικής Αραβίας στην εταιρεία Ιω. Λάτση.
Έκτοτε αυτοκινητιστής και ήδη συνταξιούχος.
Β) Ο ΘΩΜΑΣ ΚΟΡΛΟΣ του Κωνσταντίνου και της Χρυσάνθης. Λαϊκός Τραγουδιστής
Γεννήθηκε στο Μουζάκι στις 3.11.1955, όπου και κατοικεί.
Απόφοιτος βασικής εκπαίδευσης και αυτοκινητιστής στο επάγγελμα.
Έγγαμος με την Γεωργία Αριστ. Κουτσού από την Αργιθέα (Κνίσσοβο) με την οποία έχουν 2 τέκνα τη Χρυσάνθη και τον Κώστα.
Μετά από συνέντευξη που έλαβα από τον ανεψιό μου Φώτη Κ. Κορλό για τη ζωή και τις δράσεις του αειμνήστου πατέρα του παρέλαβα και ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ του Φώτη για τη ΜΟΥΖΑΚΙΩΤΗ ΚΟΜΠΑΝΙΑ που έχει ως κάτωθι, ήτοι:
ΑΝΤΙ ΠΡΟΛΟΓΟΥ –
Θα προσπαθήσω να περιγράψω αγαπητέ Μενέλαε, χρονικά και μέσα από γεγονότα καταστάσεις και ερεθίσματα, την απασχόλησή μας με τη Μουσική.
Έχοντας καλή και πλούσια παρακαταθήκη από καλούς δασκάλους που μας βοήθησαν στην εξέλιξη του χαρακτήρα.
Βεβαίως τα πρώτα ερεθίσματα γύρω από τη Μουσική τα πήραμε από τον πατέρα μας ο οποίος έπαιζε βιολί.
Μουζάκι 10.10.2023
Προς το τέλος της δεκαετίας του 50 αρχές του 60 άρχισαν τα πρώτα ακούσματα τραγουδιών Λαϊκής Μουσικής από το ραδιόφωνο και από τότε αμέσως άρχισαν και οι πρώτες ανησυχίες, <<πιτσιρικάδες όντες>>.
Εκείνα τα χρόνια τα παιγνίδια των νέων ήταν το ποδόσφαιρο κυρίως, το τρέξιμο και το κρυφτό.
Στο Μουζάκι τότε μία παρέα από 8-10 πιτσιρικάδες αρχίσαμε να ψάχνουμε το θέμα γύρω από τη Μουσική, περισσότερου από τους άλλους.
Κάποιοι από εμάς άρχισαν να ξεχωρίζουν το όργανο που τ0ους ενδιέφερε να μάθουν και άλλοι να ασχοληθούν με το τραγούδι.
Εμένα με ενδιέφερε πρώτα και πάνω από όλα να μάθω μπουζούκι.
Ο αδερφός μου Θωμάς ασχολήθηκε με το τραγούδι.
Στην παρέα ήταν και οι αδερφοί Δημήτρης και Λάμπρος ΒάΙος από τη Στεφανιάδα.. Ο Δημήτρης ασχολήθηκε με το μπουζούκι και ο Λάμπρος με την κιθάρα.
Επίσης μαζί μας από τα πρώτα ξεκινήματα ήταν και ο Φίλιππος ο Πλακιάς ο οποίος ασχολήθηκε με το τραγούδι, όπως επίσης και ο Χρυσόστομος ο Σοφογιάννης με το τραγούδι.
Κατά καιρούς συναντηθήκαμε και με άλλους πολλούς, αλλά με λιγότερο χρόνο. Ο κύριος κορμός είμασταν εμείς οι έξι.
Σιγά σιγά φτάνοντας στην εφηβεία άρχισε ο καθένας μας να δημιουργεί τον χαρακτήρα και το πρότυπο γύρω από τη Μουσική.
Για εμάς που ασχολούμαστε με το μπουζούκι πρότυπο ήταν ο Τσιτσάνης και ο Χιώτης. Για τους τραγουδιστές ο Κααζαντζίδης, ο Μπιθικώτσης, ο Γαβαλάς, ο Διονυσίου, ο Νταλάρας κ.α.
Η 10ετία του 60, αν δεν είναι η χρυσή είναι μία από τις καλύτερες που γράφτηκαν τα καλύτερα λαϊκά τραγούδια.
Έχοντας λοιπόν αυτόν τον πλούτο Λαϊκής Μουσικής προσπαθήσαμε να μπούμε σε αυτό το κλίμα. Σ΄αυτό το σημείο να ρθούμε ξανά στις αρχές του 60 περίπου, οχτώ – δέκα χρονώ παιδιά, δεν υπήρχε κανένας δάσκαλος Μουσικής στο Μουζάκι να μας μάθει τα βασικά – θεωρία ή και με κάποιο όργανο.
Δεν είναι υπερηφάνεια να πούμε ό,τι μάθαμε το μάθαμε μόνοι μας. Βεβαίως ο Θεός δίνει χαρίσματα σε όλους.
Εμείς το πιάσαμε και με υπομονή και επιμονή φτάσαμε σε επίππεδο επαγγελματισμού. Η πρώτη επαγγελματική εμφάνισή μας γίνεται το καλοκαίρι του 1977 και έκτοτε επί 20 χρόνια παίζουμε πλέον επαγγελματικά σε διάφορα μαγαζιά και στο Νομό Καρδίτσας και στο Νομό Τρικάλων.
Έχουμε κάνει εμφανίσεις επίσης και σε άλλες πόλεις και χώρους, η δε δεκαετία του 80 ήταν η πιο γόνιμη με πολλές συναυλίες τα καλοκαίρια σε υπαίθριους χώρους.
Η Ορχήστρα εμφανίζονταν με το όνομα <<ΜΟΥΖΑΚΙΩΤΙΚΗ ΚΟΜΠΑΝΙΑ>>. Κατά καιρούς συνεργαστήκαμε με πάρα πολλούς μουσικούς και από Καρδίτσα και από Τρίκαλα. Συμμετείχαμε σε πάρα πολλές εκδηλώσεις Μορφωτικών και Πολιτιστικών Συλλόγων αφιλοκερδώς. Στους χώρους που εμφανιζόμασταν το πρόγραμμα και τα τραγούδια ήταν προσεγμένα και όχι σε χυδαίο στίχο διότι τα επιλέγαμε εμείς.
Όλη αυτή η πορεία στηρίχθηκε στην αμοιβαία εκτίμηση που υπήρχε μεταξύ μας και τελικά στο δέσιμο του Συνόλου.
Με την παρακαταθήκη που αφήσαμε πιστεύουμε ότι κάναμε για την εποχή <<Πολιτιστική Επανάσταση >> για την περιοχή του Μουζακίου και γενικότερα για το Νομό Καρδίτσας.
Χαρά μας θα ήταν να βλέπαμε και σήμερα Νέους να συνεχίζουν αυτό έστω το λίγο που αφήσαμε εμείς!!!
Με τιμή
ΦΩΤΗΣ ΚΟΡΛΟΣ
Υ.Γ 1 .- Οι μουσικοί ενός Τόπου, παίζοντας παρεϊστικα ή και επαγγελματικά, αφήνουν με το τραγούδι τους και τα όργανά τους το δικό τους αποτύπωμα που αν καταγραφεί κρατάει το μουσικό ηχόχρωμα – ιδιαίτερο για την Αργιθέα με τα Κλειστά τραγούδια και τον Κλειστό χορό!!!
Για αυτό και καταγραφές της δουλειάς τους αλλά και αναφορές σε αυτούς μένουν πίσω ως γραπτές πηγές της Δημοτικής μας Μουσικής Παράδοσης και γενικώτερα της Μουσικής..
Και το γνήσιο λαϊκό, τραγούδι που υπηρετήθηκε και υπηρετείτε και σήμερα από τους αδερφούς Φώτη και Θωμά Κορλό και τους συνεργάτες τους με αγάπη – με λατρεία θα μπορούσα να γράψω αβίαστα, κρατιέται από τη ΜΟΥΖΑΚΙΩΤΙΚΗ ΚΟΜΠΑΝΙΑ με ύψος και μέτρο αξιοπρέπειας, όπως του πρέπει!!! Τους ευχαριστώ για τη συνεργασία – για όλα!!!
Υ.Γ.2 .- Η ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ – έγινε το Νοέμβριο 2023, πλην όμως περιπέτεια των ματιών μου με έφερε, καθώς και το θέμα, πίσω...Όλα καλά!!!
Μενέλαος Νικ. Παπαδημητρίου