Χρ. Κατσαβριά - Σιωροπούλου: "Η Κυβέρνηση με τις νέες δομές στην εκπαίδευση ενισχύει την Ειδική Αγωγή"
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Άρθρα
- Εκτύπωση
Οι Δομές της Ειδικής Αγωγής κι Εκπαίδευσης είναι ένας τομέας κορυφαίας προτεραιότητας τόσο για το Υπουργείο Παιδείας όσο και για την Κυβέρνηση γενικότερα, πράγμα το οποίο αποδεικνύεται σήμερα με την ψήφιση του νομοσχεδίου με τίτλο «Αναδιοργάνωση των δομών υποστήριξης της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις», το οποίο εκσυγχρονίζει τις υποστηρικτές δομές της εκπαίδευσης.
Το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει σημαντικές και ουσιαστικές παρεμβάσεις για τη ομαλή πρόσβαση των παιδιών που αντιμετωπίζουν κάποια αναπηρία, μαθησιακές δυσκολίες ή ψυχοσυναισθηματικές διαταραχές στην εκπαιδευτική διαδικασία. Μετά τη διαβούλευση με φορείς της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης συγκεντρώθηκαν τα σχόλια, οι παρατηρήσεις και οι προτάσεις τους και γίνεται προσπάθεια να δοθούν λύσεις και απαντήσεις στα ερωτήματα που τέθηκαν.
Ενδεικτικά, από το έτος 2015 έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικές παρεμβάσεις στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση:
• Μετά από 8 χρόνια απραξίας διπλασιάστηκε ο αριθμός των προσλήψεων των αναπληρωτών εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής και λοιπού προσωπικού.
• Ιδρύθηκαν 36 νέα σχολεία Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης.
• Δημιουργήθηκαν 531 τμήματα ένταξης στα σχολεία Α/μιας και Β/μιας Εκπαίδευσης.
• Έγινε προσπάθεια να καλυφθούν 3.000 αιτήματα για παράλληλη στήριξη.
• Ο αριθμός στο σύνολο των μαθητών που υποστηρίχθηκαν μέσα στη γενική εκπαίδευση από 30.291 που ήταν το σχ. έτος 2014-15 έφτασε στους 34.161 μαθητές το σχολικό έτος 2015-16.
• Έγιναν σημαντικά βήματα στην αναπροσαρμογή των προγραμμάτων Σπουδών.
• Επεκτάθηκε το ωρολόγιο πρόγραμμα των ειδικών Νηπιαγωγείων και Δημοτικών εφαρμόζοντας εξάωρο, το οποίο αποτελούσε χρόνιο αίτημα των γονέων.
• Όπου υπήρχε η δυνατότητα λειτούργησαν και ολοήμερα προγράμματα.
• Στη Β/μια Ειδική Επαγγελματική Εκπαίδευση θεσμοθετήθηκε ένα νέου τύπου σχολείο, το Ενιαίο Επαγγελματικό Γυμνάσιο και Λύκειο, με επαγγελματικά δικαιώματα αντίστοιχα των μαθητών των ΕΠΑΛ και με ισότιμη πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
• Ιδρύθηκαν 18 ακόμη Ενιαία Επαγγελματικά Γυμνάσια και Λύκεια.
• Μειώθηκε ο αριθμός των μαθητών στα τμήματα όπου υπήρχε ανάγκη.
• Καλύφθηκαν ανάγκες σε απομακρυσμένες σχολικές μονάδες ακόμα κι αν υπήρχε ένας μόνο μαθητής.
• Προσλήφθηκαν σε γενικά σχολεία σχολικοί νοσηλευτές ενώ αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός του Ειδικού Επιστημονικού προσωπικού.
Έναν από τους βασικούς στόχους του νομοσχεδίου αποτελεί ο εκσυγχρονισμός των παλιών ΚΕΔΔΥ (Κέντρα Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης και Υποστήριξης) με τη δημιουργία σε κάθε νομό των ΚΕΣΥ (Κέντρα Εκπαίδευσης και Συμβουλευτικής Υποστήριξης). Τα ΚΕΣΥ διατηρούν στο ακέραιο όλες τις αρμοδιότητες των πρώην ΚΕΔΔΥ αναφορικά με τον καθορισμό της εκπαιδευτικής ανάγκης, την έκδοση γνωματεύσεων και την υπόδειξη του κατάλληλου εκπαιδευτικού πλαισίου (φοίτηση σε Ειδικό Σχολείο ή σε τμήμα ένταξης ή παράλληλη στήριξη) καθώς και τον σχεδιασμό εξατομικευμένου προγράμματος εκπαίδευσης. Οι ιατρικού χαρακτήρα γνωματεύσεις θα έρχονται στο ΚΕΣΥ από αρμόδια παιδιατρικά, παιδονευρολογικά κι αναπτυξιολογικά ιατρεία του δημοσίου ενώ όταν θα είναι αναγκαίο θα καλείται ειδικευμένος επιστήμονας όπως φυσικοθεραπευτής, εργοθεραπευτής, οφθαλμίατρος, ωτορινολαρυγγολόγος, παιδοψυχίατρος προκειμένου να υπάρχει διεπιστημονική ολιστική προσέγγιση της κάθε περίπτωσης.
Τα ΚΕΣΥ θα αντιμετωπίζουν πλέον τα ζητήματα που προκύπτουν διεπιστημονικά συμβουλεύοντας ανάλογα την εκπαιδευτική μονάδα. Για την υποστήριξη του έργου τους για ταχείες διαγνώσεις αυξάνεται ο αριθμός των ΚΕΣΥ κατά 9 ακόμη σε σχέση με τα προβλεπόμενα καθώς και οι θέσεις των εκπαιδευτικών με εξειδίκευση σε 71 αντί των 62 όπως αρχικά προβλεπόταν με Εκπαιδευτικούς Ειδικής Αγωγής, Σχολικής Ψυχολογίας, Συμβουλευτικής και Επαγγελματικού Προσανατολισμού.
Είναι γεγονός, ότι χρειάζεται μεγάλη και διαρκής προσπάθεια να φτιάξουμε, σε συνθήκες βαθιάς κρίσης σαν αυτή που περνάει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια, ένα εκπαιδευτικό σύστημα για την ένταξη όλων των παιδιών με αναπηρία σε όλα τα επίπεδα. Θα ήταν ευχής έργο να υπήρχε διακομματική συναίνεση προκειμένου να λυθούν όλα τα προβλήματα που αφορούν αυτή την ευαίσθητη κοινωνική ομάδα.
Χρυσούλα Κατσαβριά – Σιωροπούλου
Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Καρδίτσας