KarditsaLive.Net: "Της (κακής) Πολιτικής Προστασίας το ανάγνωσμα..." Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Άρθρα
- Εκτύπωση
Στις μαύρες σελίδες της σύγχρονης ιστορίας της περιοχής μας καταχωρήθηκε η 18η Σεπτεμβρίου 2020 καθώς η κακοκαιρία «Ιανός» -όπως ονομάστηκε από το Εθνικό Αστεροσκοπείο στις 16 Σεπτεμβρίου- οδήγησε σε τρεις θανάτους πολιτών, πλημμυρισμένη την πρωτεύουσα του νομού και πολλά χωριά, εκατοντάδες πολίτες να κινδυνεύουν, χιλιάδες ζώα νεκρά, εκατοντάδες χιλιάδες καλλιεργήσιμες και μη εκτάσεις πλημμυρισμένες, δεκάδες εκατομμύρια ευρώ ζημιές σε υπάρχουσες υποδομές.
Τα ερωτήματα φυσικά που απασχολούν όλους μας είναι αν αυτό θα μπορούσε να αποφευχθεί έστω ως ένα σημείο, αν υπάρχουν ευθύνες για έργα που δεν έγιναν, για έργα που δεν συντηρήθηκαν, για την ενημέρωση των πολιτών για τα φαινόμενα που θα ακολουθούσαν, για το αν η πολιτική προστασία αποδείχθηκε έτοιμη για το μέγεθος των φαινομένων, αν έγιναν οι απαιτούμενες ενέργειες – παρεμβάσεις την ώρα εκδήλωσης των φαινομένων καθώς και τις μετέπειτα ενέργειες για την ανακούφιση των πληγέντων.
Από την πλευρά μας θα επικεντρώσουμε στο παρόν άρθρο στις ενέργειες πρόγνωσης και ενημέρωσης των πολιτών που εντάσσονται στο πλαίσιο της Πολιτικής Προστασίας που ξεκινά από το Κράτος και συνεχίζονται στην τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και σε άλλους φορείς. Ο λόγος είναι ότι η ενασχόλησή μας στο κομμάτι της ενημέρωσης όλα αυτά τα χρόνια έχει δείξει ότι ο συγκεκριμένος τομέας πάσχει τα μέγιστα με αποτέλεσμα συχνά – πυκνά ανά τη χώρα να έχουμε καιρικά φαινόμενα που προκαλούν θανάτους ανθρώπων αλλά και τεράστιες ζημιές στις υποδομές. Αυτό που αλλάζει κάθε φορά -συνήθως- είναι ο γεωγραφικός χώρος εκδήλωσής τους.
Επίσημα αρμόδια (μοναδική) για το προγνωστικό κομμάτι των φαινομένων όπως περιγράφεται στα σχέδια έκτακτων αναγκών που αφορά την εκδήλωση καιρικών φαινομένων είναι η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Για το αν φέρνει εις πέρας αυτό το έργο θα λέγαμε ότι υπάρχουν πολλές ενστάσεις καθώς η πλειοψηφία των πολιτών δείχνει να λαμβάνει περισσότερο υπόψιν της πρωτοβουλίες για πρόγνωση καιρικών φαινομένων που προέρχονται από μετεωρολόγους και ερασιτέχνες μετεωρολόγους που βρίσκουν «φωνή» μέσω των ΜΜΕ. Mε όσα θα αποτυπώσουμε ακολούθως είναι προφανές ότι δεν θέλουμε να ακυρώσουμε τους επιστήμονες που έχουν αναλάβει αυτό το έργο αλλά να αναδείξουμε (κάποιους) από τους λόγους που αυτό δεν φθάνει στον πολίτη όπως θα έπρεπε για ένα τόσο σημαντικό θέμα όπως η ασφάλειά του.
Η Ε.Μ.Υ. οφείλει σε περίπτωση πρόγνωσης επιδείνωσης του καιρού ή επικίνδυνων καιρικών φαινομένων να προχωρήσει στην έκδοση των αντίστοιχων δελτίων.
Συγκεκριμένα εκδίδει δύο δελτία:
-Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (ΕΔΕΚ)
-Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων (ΕΔΕΚΦ)
Είτε το ένα δελτίο (ΕΔΕΚ) είτε το άλλο (ΕΔΕΚΦ) έχουν κλιμάκωση τριών βαθμίδων (κίτρινο, πορτοκαλί και κόκκινο) ανάλογα την ένταση των φαινομένων που αναμένονται. Η εμπειρία μας όλα αυτα τα χρόνια έχει δείξει ότι η Ε.Μ.Υ. -για τους λόγους της- χρησιμοποιεί μόνο τις δύο ανώτερες κλίμακες (πορτοκαλί και κόκκινη). Μετά την έκδοση κάποιου έκτακτου δελτίου, ακολουθεί η αποστολή του σε περιφέρειες, δήμους, αποκεντρωμένες διοικήσεις και άλλους φορείς που εμπλέκονται στην Πολιτική Προστασία.
Το πρώτο σοβαρό λάθος που γίνεται διαχρονικά και είναι ευθύνη του Κράτους είναι η έλλειψη ενημέρωσης των πολιτών και των εμπλεκόμενων υπηρεσιών με την Πολιτική Προστασία για τους δύο τύπους έκτακτων δελτίων που υπάρχουν και την διαβάθμισή τους.
Αποτέλεσμα αυτής της σοβαρής έλλειψης είναι να ακούγεται συχνά μέσα σε ένα έτος «εκδόθηκε έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ» χωρίς να υπάρχει η κατανόηση από τους πολίτες αν πρόκειται για απλή επιδείνωση ή επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα και μάλιστα στον ανώτατο βαθμό προειδοποίησης. Αυτό με τη σειρά του έχει ως αποτέλεσμα ο πολίτης να υποτιμά τα φαινόμενα που είναι πιθανό να συναντήσει στη διάρκεια των καθημερινών δραστηριοτήτων του, κάτι που κάποιες φορές αποδεικνύεται μοιραίο. Αξίζει να σημειώσουμε εδώ ότι η κλίμακα της επικινδυνότητας των φαινομένων απουσιάζει λανθασμένα από το κυρίως σώμα του κειμένου της προειδοποίησης (εμφανίζεται ο χρωματικός δείκτης μόνο στην ιστοσελίδα της Ε.Μ.Υ.) με αποτέλεσμα να αναπαράγεται σχεδόν στο σύνολο των ΜΜΕ χωρίς αυτή τη συγκεκριμένη βασική παράμετρο.
Το δεύτερο σοβαρό λάθος αφορά την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας που στην προσπάθειά της να ενημερώσει τους πολίτες της περιφέρειάς της δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερη σύγχυση μπερδεύοντας (!) τακτικά η ίδια τη διάκριση μεταξύ επιδείνωσης του καιρού και επικίνδυνων καιρικών φαινομένων. Όπως για παράδειγμα πριν λίγες ημέρες στις 23 Σεπτεμβρίου 2020 όταν απέστειλε ενημέρωση στα ΜΜΕ (φώτο δίπλα) για έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων ενώ η ΕΜΥ είχε εκδώσει δελτίο επιδείνωσης του καιρού το οποίο μάλιστα δεν αφορούσε την Θεσσαλία (αντίστοιχα λάθη είχαμε στις 5/8/2020 και 25/8/2020).
Για το συγκεκριμένο ζήτημα το KarditsaLive.Net έχει παρέμβει ουκ ολίγες φορές μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας και τηλεφωνικών κλήσεων (η τελευταία αρχές Σεπτεμβρίου) προς την αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας Θεσσαλίας επισημαίνοντας το διαχρονικό σφάλμα ωστόσο όπως αποδεικνύεται από το πρόσφατο παράδειγμα που αναφέραμε εξακολουθεί να συμβαίνει! Για το ζήτημα να μετατρέπεται το άσπρο – μαύρο και το ανάποδο είχαμε αναφερθεί σε σχετικό άρθρο μας στις 4 Φεβρουαρίου 2020 επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι «η πολιτική προστασία (σ.σ. της Περιφέρειας Θεσσαλίας) πάσχει καθώς δεν είναι κατανοητά βασικά πράγματα που όμως έχουν να κάνουν με την ασφάλεια εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών (σε επίπεδο Θεσσαλίας)».
Από τα έκτακτα δελτία της ΕΜΥ ωστόσο απουσιάζουν παντελώς κρίσιμα δεδομένα που θα βοηθούσαν Περιφέρειες και Δήμους και τους άλλους εμπλεκόμενους φορείς στην Πολιτική Προστασία να κατανοήσουν αν πραγματικά επηρεάζεται η περιοχή ευθύνης τους από τα φαινόμενα. Επί παραδείγματι, το να αναφέρεται γενικά σε ένα δελτίο ότι θα υπάρξουν καιρικά φαινόμενα σε μία ολόκληρη περιφέρεια όπως η Θεσσαλία στην ουσία καταλήγει στο να μην λέει κάτι. Διότι, διαφορετικός θα είναι ο αντίκτυπος της κακοκαιρίας που θα επηρεάσει τη Θεσσαλία για τις Σποράδες, τα παράλια της Λάρισας, το Πήλιο, τα Άγραφα, τα ορεινά των Τρικάλων και τα πεδινά τμήματα του Θεσσαλικού κάμπου. Άρα θα πρέπει να υπάρχει αναλυτικότερη περιγραφή των φαινομένων που αναμένονται όπως π.χ. ύψος βροχής, θερμοκρασία, ισχύς ανέμων, ύψος χιονιού, υψόμετρο χιονόπτωσης κ.ο.κ. ακόμη και αν υπάρξουν λογικές αστοχίες στην πρόβλεψη. Τα στοιχεία αυτά υπάρχουν στην Ε.Μ.Υ. ωστόσο θα πρέπει να αιτηθεί κάποιος φορέας για να τα λάβει (δωρεάν) αλλά αμφιβάλουμε κατά πόσο οι αρμόδιοι φορείς και υπεύθυνοι για την Πολιτική Προστασία γνωρίζουν ότι υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Τους τελευταίους μήνες γίνεται μια προσπάθεια από την Ε.Μ.Υ. σε κάποιες περιπτώσεις για ανάλυση των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων μετέπειτα από την έκδοση του Έκτακτου Δελτίου ωστόσο είναι κάτι που παραμένει στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ χωρίς να κοινοποιείται μέσω του έκτακτου δελτίου στα μέσα ενημέρωσης και στους αποδέκτες της Πολιτικής Προστασίας, άρα και στους πολίτες.
Είναι όμως πράγματι τόσο ανέφικτο η πρόβλεψη του καιρού εν έτει 2020; Οφείλουμε να σημειώσουμε εδώ ότι η πρόοδος της τεχνολογίας προσφέρει πλέον μεγάλες δυνατότητες σε επίπεδο πρόγνωσης, έστω και αν υπάρχουν ακόμα κάποιες αστοχίες. Τα αριθμητικά μοντέλα πρόγνωσης καιρού που χρησιμοποιούν διάφορες εφαρμογές και συναντάμε ευρέως στο διαδίκτυο είτε μέσω ειδικών εφαρμογών στις «έξυπνες συσκευές» πλέον προσφέρουν σε σημαντικό βαθμό αξιοπιστία ακόμα και σε όσους ασχολούνται ερασιτεχνικά με την παρατήρηση των καιρικών φαινομένων. Απαιτούν βέβαια κάποια στοιχειώδη σχετική παρακολούθηση από κάποιον που θέλει να εκτιμήσει σωστά την αξιοπιστία του καθενός μοντέλου.
Τι έγινε με την κακοκαιρία «Ιανός»
Από τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου (τουλάχιστον) ξεκίνησαν να υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις από κάποια αξιόπιστα αριθμητικά μοντέλα (φώτο δίπλα) στην περιοχή μας για ιδιαίτερα μεγάλα και σπάνια ύψη βροχόπτωσης στα ορεινά (από 200 έως 500 χιλιοστά) για την Παρασκευή και το Σάββατο 18 και 19 αντίστοιχα Σεπτεμβρίου.
Πλησιάζοντας προς το τέλος της εβδομάδας (Πέμπτη 17/9) αυτό έγινε ακόμα πιο καθαρό αφού όλα σχεδόν τα αριθμητικά μοντέλα (φώτο δίπλα) έδιναν από ιδιαίτερα σημαντική βροχόπτωση έως ακραία (περί τα 400 χιλιοστά και πλέον στα ορεινά και νότια τμήμα του νομού).
Την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου η ΕΜΥ εκδίδει το πρώτο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων στην ανώτατη κλίμακα προειδοποίησης (κόκκινη) με τα φαινόμενα να ξεκινούν στη δυτ. Ελλάδα από το απόγευμα της Πέμπτης (17/9) και να έχουν διάρκεια έως και το Σάββατο (19/9) χωρίς όμως να περιλαμβάνεται σε αυτό η Θεσσαλία.
Την ίδια ημέρα (16/9) εκδίδεται έκτακτη ενημέρωση από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και τον αρμόδιο Υφυπουργό Ν. Χαρδαλιά στην οποία επισημαίνονται περιοχές της χώρας που θα πλήξει ο «Ιανός» χωρίς και πάλι να περιλαμβάνεται η Θεσσαλία σε αυτό.
Τις μεσημβρινές ώρες (15.22) της Πέμπτης (17/9) το KarditsaLive.Net αναρτά άρθρο (όπως κάνει πάντα, ειδικά πριν αξιόλογα καιρικά φαινόμενα) ως κεντρικό θέμα με τίτλο «Ανοιχτό το ενδεχόμενο να επηρεάσει σημαντικά και το ν. Καρδίτσας ο μεσογειακός κυκλώνας "Ιανός"». Στο συγκεκριμένο άρθρο επισημαίνονται μεταξύ άλλων: «υπάρχουν μοντέλα που δείχνουν ότι υπάρχουν πιθανότητες να επηρεαστεί σημαντικά από το πέρασμα του κυκλώνα και ειδικά τα ορεινά και νότια τμήματα». «Η ένταση των φαινομένων φαίνεται να εντοπίζεται από τις μεσημβρινές ώρες της Παρασκευής έως νωρίς το μεσημέρι του Σαββάτου.»
Στο συγκεκριμένο άρθρο συμπεριλαμβανόταν κεντρική φωτογραφία (φώτο δίπλα) που έδειχνε τα τρομακτικά ύψη βροχόπτωσης που αναμενόταν στην περιοχή μας από συγκεκριμένο αριθμητικό μοντέλο και ειδικά στην περιοχή της λίμνης Πλαστήρα, της Αργιθέας και του Δήμου Μουζακίου.
Παράλληλα υπήρχε φωτογραφία (φώτο δίπλα) από το αριθμητικό μοντέλο που χρησιμοποιεί η Ε.Μ.Υ. που έδειχνε περί τα 100 χιλιοστά βροχή στην Καρδίτσα (άρα στα νότια του νομού και ορεινά αναμενόταν πιο έντονα φαινόμενα προφανώς και από την Ε.Μ.Υ.).
Λίγο αργότερα (στις 6 μ.μ.) της Πέμπτης (17/9) η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας κοινοποιεί στα μέσα ενημέρωσης της Θεσσαλίας το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων της ΕΜΥ (ευτυχώς με τη σωστή διατύπωση) της προηγούμενης ημέρας μαζί με οδηγίες προφύλαξης από πλημμυρικά φαινόμενα χωρίς όπως είναι φυσικό να περιλαμβάνεται σε αυτό η περιοχή της Θεσσαλίας.
Στις 10 μ.μ. της Πέμπτης (17/9) δίνεται στη δημοσιότητα δήλωση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιά για την επιχειρησιακή ετοιμότητα του μηχανισμού πολιτικής προστασίας ενόψει της κακοκαιρίας «Ιανός». Και πάλι απουσιάζει η Θεσσαλία από την περιοχή που λαμβάνονται έκτακτα προληπτικά μέτρα.
Στις 08.55 το πρωί της Παρασκευής (18/9) με δήλωσή του στα ΜΜΕ ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιάς σημαίνει «συναγερμό» βάζοντας και το νομό Καρδίτσας (όπως και άλλους νομούς) πλέον στις περιοχές που αναμένεται να πληγούν από την κακοκαιρία.
Στο ίδιο άρθρο το KarditsaLive.net τόνιζε μεταξύ άλλων πως τα μεγάλα ύψη βροχόπτωσης στην περιοχή μας έχουν πλέον «κλειδώσει» δίνοντας μια εκτίμηση για περίπου 100 χιλιοστά βροχής στα πεδινά αλλά στα ορεινά οι προβλέψεις έφθαναν ακόμα και σε 4τραπλάσιο μέγεθος (400 χιλιοστά) επισημαίνοντας παράλληλα ότι σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα έως νωρίς το μεσημέρι του Σαββάτου οι ποσότητες βροχής που αναμένονται να σημειωθούν θα έχουν ιδιαίτερη ένταση. Παράλληλα με νέο χάρτη (φώτο δίπλα) από το αριθμητικό μοντέλο «φωτογραφιζόταν» επακριβώς το πόσο ισχυρά ενδέχεται να ήταν τα φαινόμενα στην περιοχή μας.
Σημειώνουμε εδώ ότι πέρα από την προφορική δήλωση του κ. Χαρδαλιά σε όσα μέσα ενημέρωσης βρισκόταν εκεί, δεν υπήρξε καμία επίσημη έγγραφη ενημέρωση από την Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας για το νομό Καρδίτσας και φυσικά δεν κηρύχθηκε (επίσημα) σε 24ωρη κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας όπως συνέβη νωρίτερα για τις Περιφερειακές Ενότητες Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, Εύβοιας και Βοιωτίας.
Λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής (18/9) η ΕΜΥ επικαιροποιεί το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων της 16ης Σεπτεμβρίου το οποίο παραμένει στην «κόκκινη» κλίμακα όμως και πάλι απουσιάζει η Θεσσαλία από τις περιοχές που θα επηρεαζόταν (αν και ήδη η βροχόπτωση έχει ξεπεράσει τα 100 χιλιοστά στα ορεινά!)
Τα υπόλοιπα λίγο πολύ που ακολούθησαν γνωστά. Τα νερά τις επόμενες ώρες με ορμή παρέσυραν ότι βρήκαν στο διάβα τους, παίρνοντας τρεις ζωές στην Π.Ε. Καρδίτσας και βάζοντας εκατοντάδες άλλες ζωές σε κίνδυνο...
Λίγο πριν τις 22.00 της Παρασκευής (18/9) στάλθηκε έκτακτο μήνυμα από το 112 στις «έξυπνες συσκευές» στην Π.Ε. Καρδίτσας για τα ακραία καιρικά φαινόμενα που ήταν σε εξέλιξη στην περιοχή. Σημειώνουμε ότι σύμφωνα με τη δήλωση του Δημάρχου Καρδίτσας Β. Τσιάκου στο Δ.Σ. της 2ας Οκτωβρίου η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενημερώθηκε (δύο ώρες νωρίτερα) στις 8 το απόγευμα να στείλει μήνυμα μέσω του 112 για να προστατευτεί ο κόσμος. Ο Δήμαρχος Καρδίτσας επίσης ανέφερε σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ ότι σε πολλές περιπτώσεις το έκτακτο μήνυμα του 112 δεν έφθασε στον προορισμό του.
Λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής (18/9) λόγω και των προβλημάτων στον ηλεκτρισμό και τις τηλεπικοινωνίες έπαψε να υπάρχει κάθε επίσημη ενημέρωση από το σύνολο σχεδόν των Δήμων του ν. Καρδίτσας την Περιφέρεια και την Αντιπεριφέρεια Καρδίτσας και όποιο άλλο φορέα εμπλέκεται στην πολιτική προστασία. Καμία επίσημη ενημέρωση για το τι θα πρέπει να κάνουν οι κάτοικοι που αντιμετώπιζαν κίνδυνο, προβλήματα πλημμυρών σε σπίτια και καταστήματα, προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, στο νερό, στην πρόσβαση σε φαγητό, στο ποιοι δρόμοι είναι αποκομμένοι και επικίνδυνοι για τους οδηγούς κ.ο.κ.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Δήμος Καρδίτσας ανέκτησε επαφή επίσημα μέσω των λογαριασμών κοινωνικών δικτύων μετά από 31 ώρες (8 π.μ. της Κυριακής 20/9) ενώ το …πολυγραφότατο γραφείο τύπου της Περιφέρειας Θεσσαλίας παρότι έχει έδρα στη Λάρισα και θα μπορούσε άμεσα να βοηθήσει στην ενημέρωση στέλνοντας κρίσιμες πληροφορίες από το κέντρο των επιχειρήσεων σε περισσότερα από 100 ΜΜΕ της Θεσσαλίας βοηθώντας προσωρινά ακόμα και τους δήμους που είχαν προβλήματα στην επικοινωνία σίγησε για πολλές ώρες ακόμα… αργότερα!
Ας δούμε όμως και τι κατέγραψαν οι μετεωρολογικοί σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου αυτό το τριήμερο της βροχόπτωσης με το συντριπτικό μέρος (90%) της βροχόπτωσης να αφορά την Παρασκευή (18/9).
Μουζάκι 268,6 χιλιοστά βροχόπτωσης
Καρδίτσα (Καρδιτσομαγούλα) 211,2 χιλιοστά βροχόπτωσης
Φυλακτή (ιδιωτικός σταθμός) 319 χιλιοστά βροχόπτωσης μέχρι τις 18.10 στις 18/9 όταν και διακόπηκε η ηλεκτροδότηση
Περτούλι Τρικάλων 311,6 χιλιοστά βροχόπτωσης
Τρίκαλα 107,2 χιλιοστά βροχόπτωσης
Δομοκός 143,2 χιλιοστά βροχόπτωσης
Στην πιο έντονη κακοκαιρία που ζήσαμε λοιπόν τα τελευταία χρόνια στο νομό μας (κάποιοι την λένε και ...χιλιετίας χωρίς φυσικά να ευσταθεί) το Κράτος όπως καθίσταται απολύτως σαφές απ’ όλα τα παραπάνω απέτυχε να ενημερώσει για τον κίνδυνο που ερχόταν. Αντίθετα οι ερασιτέχνες μετεωρολόγοι όπως θα δείτε έγκαιρα ενημέρωσαν με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια για αυτά που ερχόταν (καιρικά) και προέβλεπαν αξιόπιστα αριθμητικά μοντέλα.
Δείτε ακολούθως τρεις (από αρκετές) καιρικές αναφορές που αφορούν τις προγνώσεις της Πέμπτης (17/9).
http://e-meteolarissa.blogspot.com/
Δελτίο καιρού της ΕΤ-3
Συμπερασματικά το Κράτος αλλά και οι υπόλοιποι φορείς αδρανούν (για μια ακόμη φορά) σε μια κομβική παράμετρο όπως είναι η έγκαιρη προειδοποίηση έναντι πιθανών ακραίων καιρικών φαινομένων. Μία πληροφορία που θα μπορούσε σταδιακά να δημιουργήσει μία σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στους πολίτες και τους επιστήμονες που είναι επιφορτισμένοι με την πρόγνωση αντίστοιχων καιρικών φαινομένων και το οποίο θα οδηγούσε στο να σωθούν ζωές αλλά και περιοριστεί το μέγεθος των ζημιών αφού θα είχε υπάρξει στο μεσοδιάστημα ο απαραίτητος συντονισμός κινήσεων στα σημεία που απαιτούνταν.
Τα φαινόμενα στην περίπτωση του "Ιανού" ήταν όντως σπάνια ίσως και ακραία ως ένα σημείο ως προς την έντασή τους... ωστόσο αυτό ας μην καθησυχάζει όσους είναι επιφορτισμένοι με την Πολιτική Προστασία αλλά και την ανάταξη των υποδομών που καταστράφηκαν. Κανείς δεν μας βεβαιώνει ότι σε λίγες ημέρες, λίγους μήνες ή σε λίγα χρόνια ότι δεν θα ξαναζήσουμε αντίστοιχες καταστάσεις. Απαιτείται άμεσα (ειδικά και ενόψει χειμώνα) επαναπροσδιορισμός σχεδόν όλων των έκτακτων σχεδίων της Πολιτικής Προστασίας που σχετίζονται με καιρικά φαινόμενα.
KarditsaLive.Net - Ηλεκτρονική πύλη ενημέρωσης Καρδίτσας