Ανάβαση από τον Ορειβατικό Σύλλογο Καρδίτσας (ΕΟΣΚ) στην άγνωστη Γραμμένη Οξυά
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Άλλα Αθλήματα
- Εκτύπωση
Την Κυριακή 13 Νοέμβρη έγινε ανάβαση στην άγνωστη για πολλούς Γραμμένη Οξυά, από τον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Καρδίτσας (ΕΟΣΚ) σε συνεργασία με τον ΕΟΣ Λαμίας.
Πρόκειται για έναν μεγάλο ορεινό όγκο στα σύνορα των νομών Αιτωλοακαρνανίας, Φθιώτιδας και Ευρυτανίας. Το βουνό πήρε το όνομά του από το δέντρο οξυά που φύεται εκεί. Μάλιστα το δάσος που φιλοξενείται στις πλαγιές του, αποτελεί το νοτιότερο δάσος οξυάς στην Ευρώπη.
Η εκκίνηση έγινε από την βρύση Αρβανίτη, λίγο πιο πάνω από το χωριό Γαρδίκι Ομιλαίων, αρχικά με περιπλάνηση μέσα στις οξυές, που δυστυχώς λόγω των πολλών βροχών και του δυνατού αέρα των προηγούμενων ημερών έριξαν τα φύλλα τους, με αποτέλεσμα να χαθούν λίγο τα υπέροχα φθινοπωρινά χρώματα. Στη συνέχεια πεζοπορία στην εντυπωσιακή κορυφογραμμή και ανάβαση μέχρι την ψηλότερη κορυφή του βουνού ‘’Σαράνταινα’’ σε υψόμετρο 1923 μέτρα, με πολύ αέρα και κρύο. Η κορυφή είναι εκτεθειμένη στα βόρεια ρεύματα που κατεβαίνουν από το Βελούχι και θεωρείται από τα πιο κρύα μέρη στην Ελλάδα. Φημολογείται πως το όνομά της το πήρε όταν στις παγωμένες πλαγιές της, σαράντα άτομα που γύριζαν από ένα γάμο, πέθαναν από το κρύο.
Από δω η θέα είναι εκπληκτική, όπου φτάνει το μάτι σου βλέπεις βουνά και κορυφές. Στα δυτικά η Καλιακούδα, στα βόρεια το Βελούχι, νοτιοανατολικά τα χιονισμένα Βαρδούσια και η Γκιώνα και πιο νότια ο μεγάλος όγκος της Οίτης, αλλά και τα πιο μακρινά, ο Όλυμπος , ο Κίσσαβος, το Παναιτωλικό, αλλά και τα δικά μας Αγραφιώτικα βουνά με την Βουλγάρα να είναι στο πρώτο πλάνο.
Η επιστροφή έγινε από την νότια κορυφογραμμή μέχρι το κλειστό καταφύγιο και στη συνέχεια από δασικό δρόμο μέχρι την βρύση Αρβανίτη, ολοκληρώνοντας έτσι έναν κύκλο στο πανέμορφο και σχετικά άγνωστο βουνό.
Επόμενη δράση του ΕΟΣΚ είναι την Κυριακή 27 Νοέμβρη, με διάσχιση του Ιτάμου, με εκκίνηση από την βρύση Ιτάμου, ανάβαση στις δίδυμες κορφές του, διάσχιση όλης της κορυφογραμμής του και κατάληξη, μετά από πέντε περίπου απολαυστικές ώρες, στο χωριό Αμάραντος. Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα 6977706540 και 6977394752.