Champions League: Αλλαγές από τη σεζόν 2024-25, με 8 αγωνιστικές, χωρίς ομίλους και 36 ομάδες Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Διεθνή
- Εκτύπωση
Αρκετές σημαντικές αλλαγές έρχονται στο Champions League από τη σεζόν 2024-25, όπως γνωστοποίησε η UEFA.
Η Εκτελεστική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ποδοσφαιρικής Συνομοσπονδίας ενέκρινε τις τροποποιήσεις που είχε ζητήσει η Ένωση των Ευρωπαϊκών Λιγκών για το νέο Champions League, ένα σχέδιο το οποίο θα τεθεί σε ισχύ από την αγωνιστική περίοδο 2024-25.
Οι σημαντικότερες αλλαγές είναι η μείωση του αριθμού των αγώνων στην α' φάση, από δέκα που είχε αποφασιστεί πέρυσι σε οκτώ, και η αλλαγή των κριτηρίων για τις δύο -από τις τέσσερις συνολικά- έξτρα θέσεις.
Έτσι λοιπόν, το νέο Champions League θα αποτελείται από 36 ομάδες, που δεν θα είναι χωρισμένες σε ομίλους. Κάθε σύλλογος που συμμετέχει θα δίνει από οκτώ αγώνες (τέσσερις εντός έδρας και τέσσερις εκτός), μετά το πέρας των οποίων θα διαμορφώνεται μία ενιαία κατάταξη. Οι πρώτοι οκτώ θα προκρίνονται απευθείας στη φάση των «16», ενώ οι ομάδες από την 9η έως την 24η θέση θα δίνουν διπλούς αγώνες πλέι-οφ, διεκδικώντας τα υπόλοιπα οκτώ εισιτήρια. Από τη φάση των «16» κι έπειτα, το σύστημα διεξαγωγής παραμένει ως έχει.
Champions League: Πώς θα μοιράζονται οι τέσσερις επιπλέον θέσεις
Από τις τέσσερις επιπλέον θέσεις (σε σχέση με τις 32 που είναι σήμερα), οι δύο θα πηγαίνουν στις χώρες με την υψηλότερη συνολική βαθμολογία στα ευρωπαϊκά κύπελλα της αμέσως προηγούμενης σεζόν. Αν αυτό εφαρμοζόταν άμεσα, την επόμενη χρονιά η Αγγλία θα εξασφάλιζε μία πέμπτη θέση για το Champions League, ενώ ένα επιπλέον εισιτήριο θα κέρδιζε η Ολλανδία.
Υπενθυμίζεται ότι, αρχικά, η πρόθεση της UEFA ήταν να πηγαίνουν οι θέσεις αυτές απευθείας στους συλλόγους με την υψηλότερη βαθμολογία της τελευταίας πενταετίας στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, μεταξύ αυτών που δεν θα είχαν εξασφαλίσει την πρόκριση μέσω του εγχώριου πρωταθλήματος.
Μία επιπλέον εγγυημένη θέση -τρίτη συνολικά- εξασφαλίζει η πέμπτη χώρα στην κατάταξη της UEFA (τα τελευταία χρόνια σταθερά πέμπτη είναι η Γαλλία), ενώ το τελευταίο έξτρα εισιτήριο θα δίνεται μέσω των προκριματικών από το «μονοπάτι» των πρωταθλητών, εκεί δηλαδή όπου συμμετέχουν οι πρωταθλήτριες των χωρών που δεν έχουν εγγυημένη θέση στο Champions League, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
UEFA: Οι αγώνες στις διοργανώσεις της θα συνεχίσουν να είναι μεσοβδόμαδοι
Παράλληλα, η UEFA επιβεβαίωσε ότι οι αγώνες των ευρωπαϊκών διασυλλογικών διοργανώσεων θα συνεχίζουν να διεξάγονται μεσοβδόμαδα, αφήνοντας τα Σαββατοκύριακα ελεύθερα στα εγχώρια πρωταθλήματα.
Αντίστοιχες αλλαγές θα υπάρξουν από την περίοδο 2024-25 και στις άλλες δύο διοργανώσεις της UEFA. Τόσο το Europa League όσο και το Europa Conference League θα διεξάγονται με τη συμμετοχή 36 ομάδων σε ενιαίο όμιλο, με μόνη διαφορά για το ECL ότι θα διατηρηθούν οι έξι αγωνιστικές ημέρες.
Η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία αποφάσισε να διατηρήσει την αρχική πρόβλεψη για δέκα εβδομάδες αγώνων, από το ξεκίνημα κάθε χρονιάς ως τον Δεκέμβριο, όμως μετά τη μείωση των αγωνιστικών σε οκτώ θα υπάρχει από μία «αποκλειστική» εβδομάδα για κάθε διοργάνωση. Δηλαδή, μία εβδομάδα που θα διεξάγονται αποκλειστικά αγώνες του Champions League, μία μόνο με Europa League και μία μόνο με Conference League.
Τσέφεριν: «Δείξαμε ότι είμαστε πλήρως αφοσιωμένοι στο σεβασμό των θεμελιωδών αξιών του αθλητισμού»
«Η UEFA έδειξε ξεκάθαρα σήμερα ότι είμαστε πλήρως αφοσιωμένοι στο σεβασμό των θεμελιωδών αξιών του αθλητισμού και στην υπεράσπιση της βασικής αρχής των ανοιχτών διοργανώσεων, με προϋποθέσεις πρόκρισης βασισμένες στην αθλητική αξία, πλήρως σύμφωνα με το ευρωπαϊκό αθλητικό μοντέλο», τόνισε ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, λίγο μετά την ολοκλήρωση της Εκτελεστικής Επιτροπής.
«Οι σημερινές αποφάσεις ολοκληρώνουν μια εκτεταμένη διαδικασία διαβούλευσης κατά την οποία ακούσαμε τις ιδέες των φιλάθλων, παικτών, προπονητών, εθνικών ομοσπονδιών, συλλόγων και πρωταθλημάτων για να βρούμε την καλύτερη λύση για την ανάπτυξη και την επιτυχία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.
Είμαστε πεπεισμένοι ότι η μορφή που επιλέχθηκε επιτυγχάνει τη σωστή ισορροπία και ότι θα βελτιώσει την ανταγωνιστική ισορροπία και θα δημιουργήσει σταθερά έσοδα που μπορούν να διανεμηθούν σε συλλόγους, πρωταθλήματα και στο ποδόσφαιρο βάσης», πρόσθεσε ο Τσέφεριν.
Πηγή: iefimerida.gr