Έλκος στομάχου: Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη διαχείριση του
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Υγεία
- Εκτύπωση
![Έλκος στομάχου: Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη διαχείριση του](/media/k2/items/cache/d1d96d47d1eeeee95402c9e57a6af3e4_L.jpg?t=20250210_201009)
Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη διαχείριση του έλκους στομάχου, καθώς κάποιες τροφές μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα, ενώ άλλες βοηθούν στη θεραπεία και στην ανακούφιση. Εδώ είναι κάποιες διατροφικές συμβουλές για άτομα που πάσχουν από έλκος στομάχου:
- Τροφές που πρέπει να προτιμάτε:
- Φρούτα και λαχανικά: Μήλα, μπανάνες, αχλάδια, κολοκύθα, καρότα, μπρόκολο, λάχανο, και φυλλώδη λαχανικά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και βιταμίνες που μπορούν να προστατεύσουν το στομάχι.
- Προβιοτικά τρόφιμα: Γιαούρτι, κεφίρ, ξινολάχανο και άλλα τρόφιμα που βοηθούν στη διατήρηση της καλής υγείας του εντέρου.
- Άπαχες πρωτεΐνες: Κοτόπουλο, γαλοπούλα, άπαχο κρέας, ψάρι και φυτικές πηγές πρωτεΐνης, όπως φακές και φασόλια, είναι καλές επιλογές.
- Πλήρη δημητριακά: Βρώμη, καστανό ρύζι, ολικής άλεσης ψωμί, και κινόα είναι πιο εύπεπτες επιλογές.
- Υγιεινά λιπαρά: Ελαιόλαδο, αβοκάντο και λιπαρά ψάρια (π.χ. σολωμός) παρέχουν ωφέλιμα λιπαρά οξέα.
- Τροφές που πρέπει να αποφεύγετε:
- Πικάντικα φαγητά: Τροφές με πολλή καυτερή πιπεριά, τσίλι ή άλλα καυτερά μπαχαρικά μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα.
- Τηγανητά και λιπαρά φαγητά: Τηγανητές πατάτες, μπέικον, και γενικά τα λιπαρά φαγητά μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση.
- Καφές και καφεΐνη: Ο καφές και τα αναψυκτικά με καφεΐνη αυξάνουν την παραγωγή γαστρικού οξέος και μπορούν να επιδεινώσουν το έλκος.
- Αλκοόλ: Το αλκοόλ μπορεί να ερεθίσει το στομάχι και να προκαλέσει έξαρση των συμπτωμάτων.
- Σοκολάτα: Η σοκολάτα μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα, καθώς αυξάνει την παραγωγή οξέων.
ΓΑΣΤΡΟΣΚΟΠΗΣΗ
Η γαστροσκόπηση είναι μια εξέταση, κατά την οποία εξετάζεται λεπτομερώς ο οισοφάγος και το στομάχι και πραγματοποιείται όταν υπάρχει υποψία παθολογίας στην περιοχή (γαστρίτιδα, έλκος κ.α.). Η γαστροσκόπηση αποτελεί μια εξέταση που δίνει στους ιατρούς τη δυνατότητα ακριβούς διάγνωσης, η οποία επιβεβαιώνεται με τη λήψη βιοψιών. Αποτελεί μια ασφαλή, ανώδυνη και σύντομη εξέταση διάρκειας 10 με 15 λεπτών περίπου. Πραγματοποιείται με τη χρήση ενός ειδικού οργάνου, του γαστροσκόπιου, το οποίο απεικονίζει και καταγράφει το βλεννογόνο των ζητούμενων οργάνων.
Πότε γίνεται η γαστροσκόπηση;
Η γαστροσκόπηση μπορεί να γίνει είτε για λόγους διαγνωστικούς είτε για θεραπευτικούς. Συγκεκριμένα, με τη γαστροσκόπηση διερευνώνται η δυσφαγία και ο επίμονος πόνος στην κοιλιά και το στομάχι. Μπορεί να διαγνωστεί το γαστρικό έλκος και η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, να αντιμετωπιστεί η αιμορραγία του ανώτερου πεπτικού και η απόφραξη του οισοφάγου. Ακόμα, η γαστροσκόπηση βοηθά στην ανεύρεση πολυπόδων, καρκίνου ή καρκινοειδών, παρακολουθείται η αυτοάνοση γαστρίτιδα, ο οισοφάγος Barrett και ελέγχεται η περιοχή για ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού και για κοιλιοκάκη. Τέλος, με τη γαστροσκόπηση μπορεί να γίνει έλεγχος μετά από εγχείρηση στομάχου έλεγχος σε εμμένουσα ναυτία ή/και εμετό, μαύρα κόπρανα ή αίμα στα κόπρανα και στην ανεξήγητη απώλεια σωματικού βάρους.
Πώς γίνεται η γαστροσκόπηση;
Πριν την έναρξη της γαστροσκόπησης χορηγείται ενδοφλέβια μέθη. Ο/Η ιατρός τοποθετεί το γαστροσκόπιο μέσα στο στόμα του/της ασθενούς, το οποίο πρέπει να καταπιεί. Εν συνεχεία, ο/η ιατρός περνά το γαστροσκόπιο από τον οισοφάγο στο στομάχι και το δωδεκαδάκτυλο. Μέσω της κάμερας που υπάρχει στο γαστροσκόπιο η οποία είναι συνδεδεμένη με μια εξωτερική οθόνη, μπορεί ο/η ιατρός να δει το εσωτερικό του στομάχου και με αυτόν τον τρόπο να διαπιστώσει εάν υπάρχουν φλεγμονές ή βλάβες. Σε αυτές τις περιπτώσεις, λαμβάνονται βιοψίες. Η διαδικασία διαρκεί περίπου 10 με 15 λεπτά, εκτός εάν η μέθοδος χρησιμοποιείται ως θεραπεία για κάποιο από τα προαναφερθέντα προβλήματα, οπότε μπορεί να διαρκέσει περισσότερο. Η γαστροσκόπηση είναι μια διαδικασία ταχεία και ανώδυνη, η οποία δεν απαιτεί νοσηλεία.
Ο Παναγιώτης Μπαρμπουνάκης είναι Γαστρεντερολόγος στο Ιατρικό Κέντρο με ιατρείο στο Νέο Ψυχικό και στη Σαλαμίνα. Παράλληλα πραγματοποιεί τις προηγμένες επεμβατικές ενδοσκοπικές πράξεις στα ενδοσκοπικά τμήματα στo Ιατρικό Ψυχικού και στο Ιατρικό Παλαιού Φαλήρου (Όμιλος Ιατρικού Αθηνών).
Π. ΜΠΑΡΜΠOΥΝΑΚΗΣ | ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ | ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ ΨΥΧΙΚΟ