Εμπειρογνώμονες ζητούν την ανάληψη δράσης για τον περιορισμό της φωτορύπανσης Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Επιστήμη - Τεχνολογία
- Εκτύπωση
Η πλειονότητα του πληθυσμού στην Ουαλία, όπως και στο υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι απίθανο να έχει δει ποτέ τον γαλαξία μας, κάτι που οι πρόγονοί μας θεωρούσαν δεδομένο, και αυτό λόγω της φωτορύπανσης.
Η φιλανθρωπική οργάνωση CPRE στη Βρετανία παρακολουθεί τη φωτορύπανση μέσα από το πρόγραμμα «Star Count» («Καταμέτρηση άστρων»), στο πλαίσιο του οποίου ζητάει τον Φεβρουάριο κάθε χρόνου από τους εθελοντές συμμετέχοντες να μετρήσουν τον αριθμό των άστρων στο εσωτερικό του αστερισμού του Ωρίωνα. Στην έρευνα προκύπτει μια σαφής διαφοροποίηση μεταξύ των αστικών και αγροτικών περιοχών της Ουαλίας. Στις φωτεινές περιοχές οι συμμετέχοντες εντοπίζουν μόλις τρία ή τέσσερα αστέρια και στις περιοχές με σκοτεινό ουρανό είναι ορατά 30 ή περισσότερα αστέρια.
Σε μια σειρά ομιλιών στην Εθνική Συνάντηση Αστρονομίας που διοργανώνει η Βασιλική Αστρονομική Εταιρεία στη Βρετανία, εμπειρογνώμονες καλούν τις αρχές στο Ηνωμένο Βασίλειο να εφαρμόσουν πολιτικές για να μετριάσουν τις επιπτώσεις του υπερβολικού φωτός τη νύχτα και να αποκαταστήσουν τη θέα του ουρανού.
Η φωτορύπανση προέρχεται από το φωτισμό των δρόμων, αλλά και από κακώς φωτισμένους αθλητικούς χώρους, εμπορικά και βιομηχανικά κτίρια, ιδιωτικές κατοικίες και χώρους διασκέδασης.
Η πιο γνωστή επίπτωση της φωτορύπανσης είναι η διάχυτη φωτεινότητα του ουρανού, που αυξάνεται κατά 10% κάθε χρόνο παγκοσμίως, σύμφωνα με έρευνα του Γερμανικού Κέντρου Ερευνών για τις Γεωεπιστήμες στο Πότσνταμ. Αυτό αφαιρεί την πρόσβαση της πλειοψηφίας του πληθυσμού σε μια ανεμπόδιστη θέα των άστρων, που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του ανθρώπινου πολιτισμού και της κληρονομιάς μας.
Επίσης, υπάρχουν όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι ο τεχνητός νυχτερινός φωτισμός έχει επιβλαβή αντίκτυπο στη βιοποικιλότητα, ιδίως στα νυκτόβια είδη, αλλά και στην ανθρώπινη υγεία.
Οι εμπειρογνώμονες επισημαίνουν, εξάλλου, ότι υπάρχουν παραδείγματα καλών πρακτικών, όπως ο αυξανόμενος αριθμός προστατευόμενων θέσεων σκοτεινού ουρανού, ενώ αναδεικνύουν και το ζωτικό ρόλο που διαδραματίζει ο καινοτόμος σχεδιασμός του φωτισμού, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η φωτορύπανση.
Μ.Κουζινοπούλου - ΑΠΕ-ΜΠΕ