Ντάισελμπλουμ: Προθεσμία έως τις 16 Φεβρουαρίου Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Οικονομικά
- Εκτύπωση
Προθεσμία μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου στην Ελλάδα για να καταθέσει αίτημα για παράταση του προγράμματος, έδωσε το βράδυ της Παρασκευής ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, τονίζοντας ότι ο χρόνος τελειώνει για τη νέα κυβέρνηση, προκειμένου να δεχθεί τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις.
Σε δηλώσεις του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι οι υπουργοί οικονομικών της Eυρωζώνης περιμένουν να ακούσουν στις 11 Φεβρουαρίου την τελική πρόταση της Ελλάδας.
Όπως επισήμανε, το Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου αποτελεί τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα, ώστε να διασφαλίσει τη συνέχεια της οικονομικής στήριξης καθώς όπως σημείωσε, οι χώρες της Ευρωζώνης θα πρέπει να περάσουν τη συμφωνία από τα κοινοβούλια των χωρών, ενώ χρόνο χρειάζεται και ο EFSF, που όπως τόνισε είναι οποία υπεύθυνος για την χορήγηση δανείων προς την Ελλάδα.
«Όταν ορίσαμε την ημερομηνία της 16ης Φεβρουαρίου για το Eurogroup το λάβαμε υπόψη αυτό. Ο χρόνος θα γίνει πολύ λίγος αν η Ελλάδα δεν ζητήσει ως τότε μια παράταση», υπογράμμισε.
«Αλλά φυσικά αυτό απαιτεί να έχουμε μια συμφωνία για τους όρους που συνοδεύουν ένα πρόγραμμα. Αυτό είναι ένα από τα πράγματα που απλά είναι μέρος των κανονισμών μας», τόνισε ο κ. Ντάισελμπλουμ, προσθέτοντας, πάντως, πως την Τετάρτη δεν θα ληφθούν μεγάλες αποφάσεις, καθώς το ζήτημα θα χρειαστεί πολύ χρόνο για να λυθεί.
Πάντως, όπως σημειώνει το Reuters, o Ολλανδός υπουργός Οικονομικών δεν μπήκε σε λεπτομέρειες αναφορικά με τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδα το 2015, ωστόσο, είπε ότι η νέα κυβέρνηση ενδέχεται να επιβιώσει χωρίς πρόσθετη βοήθεια από την Ευρωζώνη, «εάν λάβει πολύ συνετές αποφάσεις όσον αφορά στις δαπάνες».
«Εξαρτάται πολύ από τη στάση που θα κρατήσει η ελληνική κυβέρνηση», ανέφερε ο επικεφαλής του Eurogroup και πρόσθεσε: «Αν είναι συνετοί με τον προϋπολογισμό τους, αν πάρουν τα κατάλληλα μέτρα, είμαι σίγουρος ότι οι αγορές, οι νομισματικές αρχές και οι πολιτικοί θα τους εμπιστευτούν».
Τέλος, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο, ο κ. Ντάισελμπλουμ υπογράμμισε ότι αν και οι μεταρρυθμίσεις που επιβλήθηκαν στην χώρα κάτω από το πρόγραμμα διάσωσης είχαν αρνητικό αντίκτυπο σε κοινωνικό επίπεδο στην Ελλάδα, υποστήριξε πως οικονομικά απέδωσαν καρπούς, επειδή έφεραν την χώρα στην οικονομική οικονομική ανάπτυξη ξανά.
πηγή: protothema.gr