Ντράγκι: Στην αγορά ομολόγων 1 τρις θα προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα - Συμμετοχή και της Ελλάδας με κριτήρια Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Οικονομικά
- Εκτύπωση
Ως απαραίτητη προϋπόθεση για την αγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης, έθεσε την ύπαρξη προγράμματος, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος ανακοίνωσε νωρίτερα τονωτική ένεση συνολικού ύψους 1,1 τρισ. ευρώ με αγορά κρατικών ομολόγων 60 δισ. ευρώ μηνιαίως, από τον Μάρτιο του 2015 και για 18 μήνες τουλάχιστον.
Tον Ιούλιο και αφότου η Ελλάδα αποπληρώσει τα ομόλογα που λήγουν τότε και βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ (SMPs) θα μπορούσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αρχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα, σύμφωνα με τους κανόνες του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, όπως σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, κατά την διάρκεια της σημερινής συνέντευξης τύπου.
Συμπλήρωσε ότι για την χώρα μας δεν υπάρχει κάποιος ειδικός κανόνας, αλλά θα εφαρμοστούν οι γενικοί κανόνες που ισχύουν για όλες τις χώρες της ευρωζώνης: δηλαδή ότι η ΕΚΤ θα μπορέσει να αγοράσει έως το 33% των κρατικών ομολόγων που διαπραγματεύονται στη δευτερογενή αγορά, ενώ δεν θα μπορεί να αγοράζει πάνω από το 25% για κάθε μία συγκεκριμένη έκδοση (π.χ. 5ετή ομόλογα).
Διευκρινίζεται ότι το χρονικό όριο του Ιουλίου τίθεται διότι η ΕΚΤ διαθέτει στο χαρτοφυλάκιο της ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, επομένως αν αγόραζε από τον Μάρτιο, θα ξεπερνούσε το όριο του 33% που έθεσε σήμερα η ίδια.
Ο Μ. Ντράγκι υπογράμμισε παράλληλα, ότι στην περίπτωση της Ελλάδας, η συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης προϋποθέτει ότι είναι σε ισχύ η εξαίρεση που είχε θεσπίσει η ΕΚΤ για την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρο, για όσο διάστημα η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται σε πρόγραμμα.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ανακοίνωσε ότι η αγορά κρατικών ομολόγων 60 δισ. ευρώ μηνιαίως στο πλαίσιο της λεγόμενης «ποσοτικής χαλάρωσης» θα ξεκινήσει τον Μάρτιο του 2015 και θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου του 2016, με το συνολικό ύψος του προγράμματος να ανέρχεται έτσι περίπου στο 1,1 τρισ. ευρώ.
Η ΕΚΤ γνωστοποίησε επίσης ότι διατηρεί αμετάβλητα τα επιτόκιά της. Συγκεκριμένα, το επιτόκιο για πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης του ευρωσυστήματος παραμένει στο επίπεδο του 0,05%, αυτό που αφορά πράξεις διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης στο επίπεδο του 0,30% και το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο επίπεδο του -0,20%.
Πηγή: ethnos.gr