Η "Αριστερή Παρέμβαση" για την εγκατάσταση μονάδας αποθήκευσης και αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου στον Παγασητικό
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Μαγνησία
- Εκτύπωση
Στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Θεσσαλίας στις 28/9/22 συζητήθηκε το θέμα της εγκατάστασης μονάδας αποθήκευσης και αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου στον Παγασητικό.
Η κατηγορηματική διαβεβαίωση του περιφερειάρχη, καθώς και της αντιπερειάρχη Μαγνησίας όσον αφορά τη σταθερότητα και τη διάρκεια της αντίθεσής τους ως προς το έργο, εμάς δεν μας αρκεί (εν αντιθέσει προς τον παρευρισκόμενο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας, Α. Μεϊκόπουλο), πόσο μάλλον, όταν η έγκριση της συγκεκριμένης εγκατάστασης δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητά τους.
Δεν μας παρέχει ασφάλεια ούτε μας καθησυχάζει ένα ψήφισμα που «θα» εκδοθεί από έναν αναρμόδιο φορέα. Το ζήτημα δεν επιδέχεται γραφειοκρατικές λύσεις. Αντιμετωπίζεται μόνο με κινητοποιήσεις.
Η όξυνση της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης έχει ως αποτέλεσμα την όξυνση της οικονομικής και γεωπολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Η κολοσσιαία σύγκρουση δυτικών και ρώσων ιμπεριαλιστών και των επιτελείων τους σε σχέση με την ουκρανική διένεξη που έχει ξεπεράσει κάθε όριο πολιτικής και οικονομικής αντιπαράθεσης απειλεί την Ευρώπη και τους λαούς της με ένα νέο πολεμικό σφαγείο, το μεγαλύτερο ίσως από την εποχή του ψυχρού πολέμου μέχρι σήμερα. Στη συγκεκριμένη αντιπαράθεση η Ελλάδα έχει επιλέξει στρατόπεδο.
Η δυτική και ρωσική διένεξη επιφέρει ανταγωνισμούς και στον ενεργειακό τομέα. Η ΕΕ προσπαθώντας να περιορίσει την εξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια σχεδιάζει πλωτούς τερματικούς σταθμούς επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), το οποίο θα μεταφέρεται με πλοία από χώρες που το εξάγουν (κύριοι προμηθευτές οι Ηνωμένες πολιτείες, το Κατάρ και η Αυστραλία). Η Ελλάδα, λόγω της πλεονεκτικής γεωγραφικής της θέσης, επιλέγεται ως κατάλληλος χώρος για εγκατάσταση τερματικών σταθμών.
Η περιοχή της Θεσσαλίας ήδη, όπως και άλλες περιοχές (Αλεξανδρούπολη, Σούδα) έχει μετατραπεί σε στρατιωτική βάση του ΝΑΤΟ. Τώρα επιλέγεται και για εγκατάσταση LNG στον Παγασητικό κόλπο. «Η Θεσσαλία και ο Βόλος μπαίνουν στο διεθνή ενεργειακό χάρτη».
Η εταιρεία «MEDITERRANEAN GAS», αφού εξασφάλισε την άδεια της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και τις ευλογίες του δημάρχου Βόλου, καθώς και της διοίκησης του Οργανισμού Λιμένος Βόλου, ετοιμάζει ένα έργο «για τον Βόλο, για την Ελλάδα, τα Βαλκάνια, τη Νοτιοανατολική Ευρώπη», που «θα αναδείξει την Ελλάδα ως ενεργειακό κόμβο στην Ευρώπη». Μόνο που την εταιρεία, όπως επίσης και τους εφοπλιστές που ναυπήγησαν πλοία αποκλειστικά για τη μεταφορά του αεριοποιημένου φυσικού αερίου, δεν τους απασχόλησε ούτε η καταστροφή που θα προκληθεί από την επένδυση στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής (καταστροφή οικοσυστημάτων και περιοχών φυσικού κάλλους) ούτε συνεκτίμησαν τους δυνητικούς κινδύνους που ενέχει η επένδυση για την ασφάλεια και την υγεία των κατοίκων.
Δεν είμαστε αφελείς να δεχτούμε πως με αυτό το έργο θα ωφεληθούν οι πολίτες. Όσο η παραγόμενη ενέργεια ελέγχεται από εταιρείες δεν είναι δυνατόν να πραγματωθεί ο βασικός στόχος που είναι η ενεργειακή αυτονομία των πολιτών. Γνωρίζουμε πολύ καλά πως η ενεργειακή πολιτική γίνεται πεδίο κερδοφορίας. Γνωρίζουμε πολύ καλά πως η λογική του κέρδους είναι ασύμβατη με την πολιτική σεβασμού της φύσης αφενός και της εργατικής τάξης αφετέρου, καθώς αποτελεί το βασικό όχημα για εκσυγχρονισμό της καπιταλιστικής οικονομίας.
Καλούμε λοιπόν την εργατική τάξη και όσους πλήττονται από την οικονομική ύφεση να μην πλανηθούν από τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για τα δήθεν οφέλη που θα υπάρξουν από τη συγκεκριμένη επένδυση, να μην εφησυχάσουν από τα ψηφίσματα του Περιφερειακού Συμβουλίου, αλλά να αγωνιστούν όχι μόνο για να ματαιωθεί αυτή, αλλά και, επιπλέον, να γίνει κατανοητό ότι η ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό και όχι προνόμιο της αστικής και επιχειρηματικής τάξης.
Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία – Ανταρσία για την ανατροπή