Κ. Αγοραστός στο KaditsaLive.Net: "Από τη μη λειτουργία του ΥΗΣ Μεσοχώρας η ΔΕΗ χάνει 30 εκ. Ευρώ/χρόνο - Σε επαφή με την Kυβέρνηση μετά τα νέα δεδομένα" Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Θεσσαλία
- Εκτύπωση
Σε επαφή με την κυβέρνηση βρίσκεται ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, μετά την είδηση που κυκλοφόρησε ότι μπλοκάρει για άλλη μια φορά η λειτουργία του Φράγματος και του Υδροηλεκτρικού Σταθμού της Μεσοχώρας επειδή το Ε’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας έκανε δεκτή αίτηση των κατακλυζομένων για ακύρωση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) του έργου.
Εάν όντως είναι έτσι τα πράγματα, (με τη δημοσιοποίηση του κειμένου της Απόφασης), τότε αναμένεται σειρά ενεργειών προς την κεντρική διοίκηση και το αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών, όχι μόνον από την περιφέρεια Θεσσαλίας, αλλά και από τους τοπικούς φορείς, καθώς η εξέλιξη είναι αρνητική όχι μόνο για τον σχεδόν έτοιμο προς λειτουργία ΥΗΣ, αλλά συνολικά για τα έργα μερικής μεταφοράς νερού από τον Άνω ρου του ποταμού Αχελώου στον Θεσσαλικό κάμπο. Έργα για τα οποία ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τον Δεκέμβριο του 2019 στα Τρίκαλα, είχε τονίσει τη βούληση της παρούσας κυβέρνησης για την ολοκλήρωσή τους.
Ειδικότερα, σε σχετική δήλωσή του πριν από λίγο στο ΚarditsaLive.Net, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός επισήμανε τα εξής:
«Ο Αχελώος είναι το χρησιμότερο περιβαλλοντικό έργο, το οποίο ωφελεί όλους και δεν βλάπτει κανέναν. Το μεγαλύτερο «έτοιμο» έργο που μπορεί να εκτελεστεί για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, συμβάλλοντας στην απεξάρτηση της χώρας από το λιγνίτη και τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Ένα έργο με υψηλό δείκτη κοινωνικοοικονομικού οφέλους, απολύτως εναρμονισμένο με τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ και την ευρωπαϊκή στρατηγική κατεύθυνση για «πράσινα» και «έξυπνα» έργα. Ένα έργο βιολογικής αφύπνισης, που χτίζει τη βιωσιμότητα του αύριο, τη βιωσιμότητα του μέλλοντος και των επόμενων γενιών.
Ο Αχελώος είναι πηγή ζωής, πηγή οικολογικής ανάπτυξης, πηγή φτηνής πράσινης ενέργειας, πηγή τουρισμού και νέων θέσεων εργασίας. Αντιμετωπίζει την ερημοποίηση του κάμπου, τροφοδοτεί τη Θεσσαλία με νερό, στηρίζει την αγροτική παραγωγή. Το έργο έχει γίνει κατά 65% και ο ελληνικός λαός έχει ξοδέψει 1,2 δις σε παρούσες αξίες. Κάθε προσπάθεια ακύρωσής του, συντηρεί ένα οικονομικό και περιβαλλοντικό έγκλημα.
Το έργο της Μεσοχώρας το θέλουν - κατά δήλωση - όλοι. Είναι έτοιμο στο 90% και από τη μη λειτουργία του Υδροηλεκτρικού Σταθμού η ΔΕΗ χάνει 30.000.000 ευρώ το χρόνο. Ξεκάθαρα ευθύνες για το «μπλοκάρισμα» του έργου έχει η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ η οποία τον Δεκέμβριο του 2017 απένταξε από τα Σχέδια Διαχείρισης Λεκανών Απορροής της Θεσσαλίας, τα έργα του Αχελώου, αν και το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας με απόφασή του εξέφρασε την αντίθεσή του σε αυτή την απόφαση της τότε κυβέρνησης.
Ο Αχελώος μαζί με τα συνοδά του έργα - φράγματα Πύλης, Νεοχωρίτη και Μουζακίου - θα αντιμετώπιζε τα πλημμυρικά φαινόμενα, όπως είχαμε επισημάνει στη σύσκεψη του 2016 με τον τότε αρμόδιο Υπουργό Π. Σκουρλέτη. Η πρόσφατη, χαοτική θεομηνία του Ιανού και οι πρωτόγνωρες ποσότητες νερού που έπεσαν, απέδειξαν ότι νερό υπάρχει για όλους. Το νερό δεν έχει ιδιοκτήτες. Είναι ένα φυσικό αγαθό που μας ενώνει, δεν μας χωρίζει. Το νερό δεν είναι πολιτική, είναι ζήτημα ζωής και επιβίωσης για τη Θεσσαλία. Βρισκόμαστε σε επαφή με την Κυβέρνηση για το σχεδιασμό της διαχείρισης του έργου, μετά τα νέα δεδομένα».
Καραγιάννης Φώτης