Κ. Γκούμας για ακύρωση Α.Ε.Π.Ο. Μεσοχώρας: Εάν έβγαλε απόφαση το ΣτΕ, το έργο μπλοκάρει για χρόνια με ευθύνη των κυβερνήσεων της τελευταίας 6ετίας! Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Τρίκαλα
- Εκτύπωση
Μεγάλη εντύπωση προκάλεσε στους φορείς της Θεσσαλίας είδηση που κυκλοφόρησαν "πολέμιοι" της εκτροπής υδάτων από τον Αχελώο, ότι μπλοκάρει για άλλη μια φορά η λειτουργία του Φράγματος και του Υδροηλεκτρικού Σταθμού της Μεσοχώρας επειδή το Ε’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας έκανε δεκτή αίτηση των κατακλυζομένων για ακύρωση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) του έργου.
Το KarditsaLive.Net μίλησε με έναν άνθρωπο που γνωρίζει όσο πολύ λίγοι την ταραχώδη πορεία των έργων μεταφοράς νερού από τον Αχελώο στο Θεσσαλικό κάμπο, τον κ. Κώστα Γκούμα, ο οποίος ως πρώην πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ/ΚΕ και ως δραστήριο μέλος της ΠΑΣΕ Αχελώου και της Εταιρείας Θεσσαλικών Μελετών, μάχεται σκληρά μέχρι σήμερα για την ολοκλήρωση αυτής της μεγάλης τεχνικής παρέμβασης που προορίζεται να αντιμετωπίσει το τεράστιο υδατικό έλλειμμα της περιοχής μας.
Ο έμπειρος γεωτεχνικός δήλωσε ότι είναι επιφυλακτικός μέχρι να επιβεβαιωθεί η φημολογία με την επίσημη ανακοίνωση της απόφασης του ΣτΕ. Δεν έκρυψε όμως την έντονη δυσαρέσκειά του εφόσον υπάρχει αυτή η αρνητική εξέλιξη που όπως επισήμανε «πάει τη λειτουργία του Υδροηλεκτρικού έργου τουλάχιστον τρία χρόνια πίσω, διότι η διαδικασία νέας αναθεώρησης των Σχεδίων Διαχείρισης υδάτων για τη Θεσσαλία που θα επιδιωχθεί είναι αρκετά χρονοβόρα».
Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Δεν ξέρω τι θα κάνουν οι φορείς (Περιφέρεια και άλλοι), αλλά δεν είμαι αισιόδοξος αν κρίνω από το πρόσφατο παρελθόν, που συνήθως οι περισσότεροι απουσιάζουν παντελώς από τις διεκδικήσεις των έργων του Αχελώου».
Εξάλλου πρόσθεσε, «με την έκδοση μιας τέτοιας απόφασης από το Ανώτατο Δικαστήριο εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται ότι ήταν κατώτεροι των περιστάσεων όλο αυτό το διάστημα που κρίνονταν οι τύχες της Μεσοχώρας».
Ο κ. Γκούμας επισήμανε ότι η ΕΘΕΜ θα τοποθετηθεί επίσημα μόλις γίνουν κοινωνοί του κειμένου της απόφασης του ΣτΕ, αλλά δεν δίστασε να επιρρίψει ξεκάθαρα ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ η οποία όπως τόνισε «μεθόδευσε το νέο μπλοκάρισμα του έργου της Μεσοχώρας και γενικότερα της ολοκλήρωσης της μεταφοράς υδάτων από τον Αχελώο στη Θεσσαλία με την ψήφιση των Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής τον Δεκέμβριο του 2017, χωρίς να προβλέπονται πλέον τα έργα μεταφοράς ύδατος από τη μία Λεκάνη Απορροής της Ηπείρου, στην άλλη της Θεσσαλίας». Επίσης, υπογράμμισε ότι και η παρούσα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ολιγώρησε, διότι τον Οκτώβριο 2019 έγινε η αναθεώρηση του Περιφερειακού Χωροταξικού Σχεδίου Θεσσαλίας και καταργήθηκε η προηγούμενη απόφαση έγκρισής του (2003), χωρίς να μνημονεύεται στο νέο σχεδιασμό η μεταφορά νερού από τη λεκάνη του Αχελώου σε αυτή του του Πηνειού.
ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ
Ο κ. Γκούμας ενημερώνοντας αναλυτικά την ηλεκτρονική εφημερίδα μας για το χρονικό του έργου του Υδροηλεκτρικού σταθμού της Μεσοχώρας και για το πώς φτάσαμε στην απόφαση του ΣτΕ επισήμανε τα παρακάτω:
«Το Υδροηλεκτρικό έργο Μεσοχώρας (φράγμα και ΥΗ Σταθμός Γλύστρας) είναι ένα έργο του οποίου η κατασκευή άρχισε το 1986 και ολοκληρώθηκε 2001. Ανήκει στη ΔΕΗ και αποτελεί μια έτοιμη επένδυση 280 εκατ. ευρώ (άνω των 500 εκατ. ευρώ σε σημερινές τιμές) που θα μπορούσε παράγει χρήσιμη και σημαντικής αξίας (περίπου 30 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο) υδροηλεκτρική ενέργεια, από το 2001 που ολοκληρώθηκαν οι εργασίες. Η σημαντική καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των εργασιών και την έναρξη λειτουργίας του ΥΗΕ Μεσοχώρας οφείλεται βασικά στο γεγονός ότι το έργο ήταν συνδεδεμένο με τα έργα εκτροπής του π. Αχελώου προς Θεσσαλία και είχε εμπλακεί στις δικαστικές περιπέτειες του ΣτΕ. Το 2017 η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (μετά και την τελευταία απόφαση του ΣτΕ 26/2014 που αποσυνέδεσε το έργο από την εκτροπή Αχελώου) και παρά τις αντιρρήσεις πολλών στελεχών του, αποφασίζει να το ξεμπλοκάρει για να προχωρήσουν οι υπολειπόμενες εργασίες που συνδέονται με την έμφραξη της σήραγγας εκτροπής και την έναρξη πλήρωσης του ταμιευτήρα, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει. Έτσι ο τότε αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτης Φάμελλος υπογράφει την απόφαση (αριθμ. 34701/4-8-2017) έγκρισης των νέων περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ) που είχε υποβάλει η ΔΕΗ αποκλειστικά για το υδροηλεκτρικό έργο. Από το 1994 μέχρι σήμερα, το έργο της Μεσοχώρας οδηγήθηκε στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο επτά φορές, με το σκεπτικό ότι συνδέεται με τα έργα της εκτροπής του ποταμού Αχελώου. Η τελευταία προσφυγή έγινε από τον Σύνδεσμο Ιδιοκτητών Κατακλυζόμενου Οικισμού Μεσοχώρας και προσέβαλε στο ΣτΕ την παραπάνω απόφαση (ΑΕΠΟ) του κ. Σωκράτη Φάμελλου».
Και πρόσθεσε: «Εκτός όμως του ΣτΕ υπάρχουν και συμφέροντα που επί χρόνια αντιδρούσαν στο έργο, είτε γιατί είχαν όφελος ως προς την αποδυνάμωση (έως και διάλυση) της ΔΕΗ, είτε γιατί ήθελαν να προωθήσουν παραγωγή από ανταγωνιστικές μορφές ενέργειας (εισαγόμενο φυσικό αέριο, ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά και άλλες ιδιωτικές ενεργειακές επενδύσεις). Εάν επαληθευθεί η είδηση ότι το ΣτΕ έκανε δεκτή την προσφυγή και εξέδωσε απόφαση, αυτό δεν σημαίνει ότι το έργο θα πάψει να υφίσταται και ότι θα κατεδαφιστεί (όπως ζητάει μια μικρή μειοψηφία από ανεύθυνους κατοίκους της Μεσοχώρας), αλλά ότι θα υπάρξουν σημαντικές καθυστερήσεις (τουλάχιστον 3-4 ετών προκειμένου να αναθεωρηθούν τα Σχέδια Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας και να εκδοθεί νέα ΑΕΠΟ), με ότι αυτό συνεπάγεται για τη ΔΕΗ (που θα χάνει έσοδα κάθε χρόνο) και για τα έργα που απαξιώνονται τεχνολογικά και κινδυνεύουν από έλλειψη συντήρησης».
«Δύσκολα μπορεί κανείς να φανταστεί» υπογράμμισε κλείνοντας ο κ. Γκούμας «ότι αυτά τα απίστευτα είναι δυνατόν να συμβαίνουν σε κάποια ευνομούμενη χώρα, όπου μερικοί "κολλημένοι" πολίτες, με την συνδρομή η/και εργαλειοποίηση των διαδικασιών ενός συνταγματικού δικαστηρίου και την ενθάρρυνση (στο παρελθόν) κάποιων πολιτικών κομμάτων, κατόρθωσαν να καθυστερήσουν για σχεδόν είκοσι χρόνια την λειτουργία μιας επένδυσης 600 εκατ. ευρώ. Κατά μείζονα λόγο όταν αυτήν την τόσο σημαντική ενεργειακή υποδομή την δημιούργησε ένας δημόσιος κοινωφελής οργανισμός. Όσες αδυναμίες λοιπόν και εάν έχει η δημόσια διοίκηση της χώρας αυτής, κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατο να συμβαίνει. Και όμως για την Ελλάδα είναι πραγματικότητα και για κάποιους φυσιολογικό».
Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Γιώργος Στάσσης, τον περασμένο Νοέμβριο είχε εμφανιστεί ιδιαιτέρως αισιόδοξος. Στη Βουλή είχε υποστηρίξει ότι «αναμένεται η δυνατότητα έμφραξης στο γ’ τρίμηνο 2022 που θα οδηγήσει σε λειτουργία του έργου εντός του 2023».
Ακολούθησε έναν μήνα μετά, δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε συνάντηση της ΝΟΔΕ Τρικάλων, ο οποίος όχι μόνο δεσμεύτηκε ότι εντός διετίας θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία το Φράγμα της Μεσοχώρας, αλλά επανέφερε στο προσκήνιο και το σχέδιο της μερικής εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου.
Καραγιάννης Φώτης