Αγγελική Τεντολούρη: "Συγχωνεύσεις νοσοκομείων με Μητσοτάκη ή αναβάθμιση της δημοσιας δωρεάν Υγείας;" Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Βουλευτικές εκλογές - Καρδίτσα
- Εκτύπωση
Στις αρχές της χρονιάς η Ελλάδα συγκλονίστηκε από την τραγική ιστορία του μικρού Θωμά. Το εξάχρονο παιδί από τα Γρεβενά γύρισε τη μισή Ελλάδα με ασθενοφόρο, προκειμένου να βρει ΜΕΘ ως επείγον περιστατικό.
Τελικά η πολυπόθητη ΜΕΘ βρέθηκε στο Ρίο, στην άλλη άκρη της χώρας. Αλλά ήταν πια αργά για τον Θωμά…
Η τραγική ιστορία του μικρού αυτού παιδιού συνοψίζει την πλήρη αποτυχία του ελληνικού κράτους να παράσχει αξιοπρεπή υγειονομική περίθαλψη για τους πολίτες. Την περίθαλψη που δικαιούμαστε και αντιστοιχεί στην εποχή μας. Αυτή η αποτυχία θα ήταν έτσι κι αλλιώς εξοργιστική. Το γεγονός όμως ότι παρατηρείται μετά την πανδημία και τους 35 χιλιάδες θανάτους, όπου όλοι καταλάβαμε με τον πλέον προφανή τρόπο πόσο σημαντικό είναι ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας, συνιστά πρωτοφανές πολιτικό σκάνδαλο. Ένα πολιτικό σκάνδαλο για το οποίο την αποκλειστική ευθύνη φέρει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Η κατάρρευση του ΕΣΥ
Και πρόκειται για σκάνδαλο γιατί ενώ σε όλο τον κόσμο η πανδημία έδωσε το έναυσμα για την αποφασιστική ενίσχυση των δημόσιων συστημάτων Υγείας, στην Ελλάδα κινηθήκαμε στην αντίθετη κατεύθυνση. Δέσμια των νεοφιλελεύθερων ιδεοληψιών της καθώς και των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων της Υγείας, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν ενίσχυσε αποφασιστικά το ΕΣΥ, αλλά προχώρησε σε κινήσεις αποδιάρθρωσής του. Ενώ υπήρχαν τα διαθέσιμα κονδύλια από την Ευρώπη και ενώ δεν είχαμε Μνημόνιο, τα δημόσια νοσοκομεία μπήκαν σε τροχιά κατάρρευσης.
Η μελέτη του Κέντρου Έρευνας & Εκπαίδευσης στη Δημόσια Υγεία, την Πολιτική Υγείας και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας αναδεικνύει “την πλημμελή και με βραχυπρόθεσμο ορίζοντα στήριξη των νοσοκομείων του ΕΣΥ με ανθρώπινο δυναμικό ακόμη και την περίοδο της ύστατης ανάγκης, την περίοδο δηλαδή της πανδημίας”. Η έκθεση επισημαίνει: “Το 2009 εργάζονταν στα νοσοκομεία του ΕΣΥ 92.946 εργαζόμενοι, ενώ τον Δεκέμβριο του 2022 σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΥΓ εργάζονταν 84.320 εργαζόμενοι. Με άλλα λόγια το Δεκέμβριο του 2022 οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας ήταν κατά 8.626 λιγότεροι σε σχέση με τα προ οικονομικής κρίσης επίπεδα”.
Τα αποτελέσματα άλλωστε μιλάνε από μόνα τους. Η υπερβάλλουσα θνητότητα τον Φλεβάρη του 2023 στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 12,3% σε σχέση με τον Φλεβάρη του 2020. Την ίδια ώρα στα ⅔ των χωρών της ΕΕ δεν υπάρχουν επιπλέον θάνατοι για πρώτη φορά μετά την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού. Κατά την τριετία 2020-2022 καταγράφηκαν 45.607 παραπάνω θάνατοι στη χώρα μας, σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη τριετία (στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ) Δεδομένου ότι οι θάνατοι από COVID ήταν την ίδια περίοδο 35.057, τουλάχιστον 10.550 επιπρόσθετοι θάνατοι αποδίδονται σε άλλες παθήσεις!
Με πιο απλά λόγια, τα στοιχεία δείχνουν την κατάρρευση του ΕΣΥ.
Υποκρισία
Παρά τα καταστροφικά αποτελέσματα της πολιτικής της, η κυβέρνηση συνεχίζει ακάθεκτη τη διάλυση της δημόσιας δωρεάν Υγείας, χάριν της εξυπηρέτησης των ιδιωτικών συμφερόντων. Τον Δεκέμβριο που μας πέρασε, η ΝΔ ψήφισε το νομοσχέδιο-έκτρωμα που κατήργησε την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών του ΕΣΥ. Υπενθυμίζεται ότι η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση υπήρξε το ιδρυτικό θεμέλιο του ΕΣΥ, έτσι όπως το είχε σχεδιάσει ο αείμνηστος Γιώργος Γεννηματάς.
Τώρα η εγκύκλιος της αναπληρώτριας υπουργού Υγεία Μίνας Γκάγκα προβλέπει ότι στην εφημερία των νοσοκομείων “θα συμμετέχουν όλοι οι ιατροί του οικείου Τομέα (ειδικευόμενοι και ειδικευμένοι), υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει σε εφημερία ετοιμότητας διαθέσιμος ειδικευμένος ιατρός της αντίστοιχης ειδικότητας του εφημερεύοντος Τομέα”. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, η εγκύκλιος Γκάγκα, την οποία πήρε πίσω κακήν κακώς, σημαίνει απλά ότι οι ασθενείς μπορεί να εξετάζονται από γιατρούς άσχετων ειδικοτήτων πχ. όταν δεν υπάρχει καρδιολόγος η θέση του θα καλύπτεται από γαστρεντερολόγο. Αδιανόητα πράγματα…
Στο δε πρόγραμμα της ΝΔ για την Υγεία που παρουσίασε ό ίδιος ο απερχόμενος πρωθυπουργός, προβλέπεται ένα κύμα συγχωνεύσεων, δηλαδή μειώσεων νοσοκομείων. Ας αναλογιστούμε όλοι τι συνεπάγεται αυτό για το ήδη υποβαθμισμένο νοσοκομείο της Καρδίτσας. Θα μείνει τελικά ο νομός χωρίς νοσοκομείο; Ή θα λειτουργεί μόνο για κάποιες ειδικότητες και μετά θα αναγκαζόμαστε να αλλάξουμε νομό;
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με περισσή υποκρισία δηλώνει ότι “η αναμόρφωση του ΕΣΥ, προτεραιότητα για την επόμενη τετραετία”. Ποιος μπορεί να τον πιστέψει μετά από όσα έχει κάνει αυτά τα 4 χρόνια; Κανείς. Γι’ αυτό στις 21 Μάη οι πολίτες θα βάλουν τέλος στην καταστροφική περίοδο Μητσοτάκη, δίνοντας ισχυρή εντολή στον Αλέξη Τσίπρα για τη συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας και ένα Νέο ΕΣΥ, για δημόσια δωρεάν και αξιοπρεπή περίθαλψη.
Αγγελική Τεντολούρη
Υποψήφια Βουλευτής Καρδίτσας ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ.