Γ. Πολεοδομικό Σχέδιο Καρδίτσας: Επισημάνσεις και Προτάσεις για την οργάνωση των χρήσεων του διευρυμένου Δ. Καρδίτσας Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Δημοτικές - Δήμος Καρδίτσας
- Εκτύπωση
Σε συνέχεια του προηγούμενου άρθρου μας και σεβόμενοι την επιστημονική δουλειά της ομάδας μελέτης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού, θα προσπαθήσουμε να επικεντρωθούμε σε κάποια από τα επιμέρους ζητήματα της μελέτης.
Η εκτός σχεδίου περιοχή του Δήμου μας οργανώνεται στις εξής περιοχές:
α) Περιοχές Ελέγχου και Περιορισμού Δόμησης(ΠΕΠΔ), δηλαδή περιοχές στις οποίες επιτρέπεται η δόμηση αλλά με περιορισμούς ως προς την χρήση.
β) Περιοχές Ειδικής Προστασίας(ΠΕΠ), περιοχές δηλαδή στις οποίες απαγορεύεται η δόμηση.
γ) Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Παραγωγικών Δραστηριοτήτων(ΠΟΑΠΔ), περιοχές δηλαδή κατάλληλες προς ανάπτυξη χρήσεων σχετικά με την μεταποίηση (βιοτεχνίες-βιομηχανίες χαμηλής και μέσης όχλησης) και το χονδρεμπόριο.
Όσον αφορά τις ΠΕΠΔ, προτείνεται μία μόνο περιοχή (η οποία θα καθορίζεται, από τα όρια σχεδίου πόλεως της Καρδίτσας έως τα όρια του οριοθετημένου οικισμού Αρτεσιανού και για απόσταση διακοσίων (200) μέτρων εκατέρωθεν του άξονα) απαγορεύοντας ουσιαστικά την δόμηση στους υπόλοιπους άξονες του Δήμου μας ήτοι : Εθνική Οδού Καρδίτσας-Αθηνών, Επαρχιακής Οδού Καρδίτσας-Μητρόπολης, Επαρχιακής Οδού Καρδίτσας-Κέδρου, Επαρχιακής Οδού Καρδίτσας-Μουζακίου. Βέβαια για να μην αδικήσουμε την μελετητική ομάδα, με τον Νόμο 4178/2013 προβλέπεται ότι ακόμη και σε γη υψηλής παραγωγικότητας επιτρέπεται η δόμηση σε αποστάσεις διακοσίων (200) μέτρων από τον άξονα των εθνικών-επαρχιακών-δημοτικών οδών.
Το ερώτημα που τίθεται είναι όμως, τι γίνεται σε περίπτωση απόσυρσης της παραπάνω διάταξης με νέο μελλοντικό νομοθέτημα; Σε περίπτωση απόσυρσης, πράγμα όχι απίθανο για το Ελληνικό Κράτος και την διοίκηση του μιας και ξαναέγινε στο παρελθόν, δεν θα μπορούμε να κάνουμε εκθέσεις, πρατήρια καυσίμων, γραφεία, εστιατόρια, μικρά βιοτεχνικά κτίρια, ξενοδοχεία κ.α. κατά μήκος όλων των παραπάνω αξόνων.
Πρόταση: Η ομάδας μελέτης να συμπεριλάβει στις ΠΕΠΔ και τους παραπάνω οδικούς άξονες εξειδικεύοντας τις χρήσεις για καθένα από αυτούς, έτσι ώστε και σε περίπτωση απόσυρσης της ευνοϊκής διάταξης, το Γ.Π.Σ. να προβλέπει την δόμηση σε αυτούς.
Όσο αφορά τις ΠΕΠ εκτός των άλλων καθορίζονται η ΠΕΠ4(γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας) η οποία εφαρμόζεται στο μεγαλύτερο μέρος της αρδευόμενης γεωργικής γης – αναδασμών του Δήμου μας.
Η ένστασή μας αφορά στις επιτρεπόμενες χρήσεις καθώς και στην απαγόρευση κάθε είδους δόμησης.(επιτρέπεται μόνο ανά ιδιοκτησία μία κατασκευή γεωργικής αποθήκης -βοηθητικού χώρου μέχρι 50μ2 και μέγιστο ύψος 4μ). Πρέπει να τονίσουμε ότι το ισχύον νομοθετικό καθεστώς για την δόμηση σε γη υψηλής παραγωγικότητας σε όλη την Ελληνική Επικράτεια, επιτρέπει να ιδρύονται γεωργοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και βιοτεχνικές εγκαταστάσεις μεταποίησης των ιδιοπαραγώμενων αγροτικών προϊόντων από ιδιώτες ή αγροτικούς συνεταιρισμούς.
Πρόταση: α)Να ισχύσει το νομικό καθεστώς που ισχύει για όλη την Ελληνική Επικράτεια, θεσπίζοντας επιπλέον περιορισμούς όσον αφορά την δυναμικότητα των κτηνοτροφικών μονάδων ή οριοθετώντας περιοχές στις οποίες να επιτρέπονται (κτηνοτροφικά πάρκα), να επιτρέπονται ήπιας μορφής κτηνοτροφικές μονάδες συνδυαζόμενες με αγροτουρισμό καθώς και μικρές μονάδες μεταποίησης αγροτικών προϊόντων.
β)Να υπάρξει πρόβλεψη για τις νέες μορφές που εισάγει το Ν. 4235/2014 περί πολυλειτουργικού αγροκτήματος, αγορές παραγωγών(farmers’ markets) και την οικοτεχνία.
Η περιοχή μας όντως αγροτική δεν θα πρέπει να είναι ο φτωχός συγγενής άλλων περιοχών η οποία θα τροφοδοτεί μόνο με πρώτη ύλη άλλες πιο βιομηχανοποιημένες περιοχές, αλλά θα πρέπει να μπορούμε να μεταποιούμε οι ίδιοι τα προϊόντα μας. Επίσης με τα επισκέψιμα αγροκτήματα και την οικοτεχνία θα μπορούσαμε να δώσουμε ώθηση και στον αγροτουρισμό. Για τους λόγους αυτούς είναι σημαντικό να επιτραπούν οι παραπάνω χρήσεις στο σύνολο της γεωργικής γης.
Επίσης έχουμε και την ΠΕΠ5(Ενιαίο Δίκτυο Πρασίνου), έκταση δυτικά της πόλης ανάμεσα στον περιφερειακό και στον ποταμό Καράμπαλη στην οποία απαγορεύεται κάθε δόμηση.
Πρόταση: Να εξεταστεί εάν με την φιλοσοφία της ομάδας περί πρασίνου, συνάδουν οι παραπάνω νέες χρήσεις που εισάγει ο Ν. 4235/2014 σε συνδυασμό με την ίδρυση μικρών αγροτουριστικών μονάδων. Πρέπει να τονιστεί ότι η ίδρυση χώρου πώλησης τοπικών βιολογικών ή κοινών προϊόντων θα μπορούσε να δώσει άλλο αναπτυξιακό χαρακτήρα στην πόλη μας. Επίσης αυξάνοντας τα όρια αρτιότητας και μειώνοντας την δόμηση θα μπορούσαν να επιτρέπονται περισσότερες χρήσεις.
Πρέπει να τονιστεί ότι τα παραπάνω αποτελούν προτάσεις και όχι υποδείξεις προς την ομάδα επιστημόνων της μελέτης. Η μελετητική ομάδα του Γ.Π.Σ. αφουγκραζόμενη την άποψη της τοπικής κοινωνίας, θα λάβει τις τελικές αποφάσεις της ορμώμενη από το συμφέρον του τόπου, δίνοντας λύσεις που η κοινωνία και ο παραγωγικός κλάδος θα τις αγκαλιάσουν, με άμεσο αποτέλεσμα την πραγματική ώθηση της τοπικής οικονομίας.
Για την Ανεξάρτητη Προοδευτική Συμμαχία Πολιτών Καρδίτσας
Χρήστος Δημακόπουλος
Πολιτικός Μηχανικός