Εκλογές Δήμου Καρδίτσας: 7 απαντήσεις του Βασίλη Κρανιά σε 7 ερωτήσεις του Karditsalive.Net Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Δημοτικές - Δήμος Καρδίτσας
- Εκτύπωση
Τρίτος κατά σειρά (αλφαβητικά) υποψήφιος Δήμαρχος για το Δήμο Καρδίτσας που κλήθηκε να απαντήσει σε επτά (κοινές) ερωτήσεις του KarditsaLive.Net προς όλους τους υποψηφίους ο κ. Βασίλης Κρανιάς με το συνδυασμό της "Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Καρδίτσας".
Θυμίζουμε ότι τις προηγούμενες ημέρες εχουν τοποθετηθεί για τα ίδια θέματα οι κ.κ. Φ.Αλεξάκος (εδώ) και Κ. Γκαβογιάννης (εδώ).
Αναλυτικά όσα τόνισε ο Κος Κρανιάς στα ερωτήματα του KarditsaLive.Net:
1). Πώς σκέφτεστε να αξιοποιήσετε το στρατόπεδο Λουμάκη που πρόσφατα πέρασε στην κατοχή του Δήμου;
Η Καρδίτσα είναι μια πυκνοδομημένη πόλη, με στενούς δρόμους, ψηλά κτίρια και μεγάλο κυκλοφοριακό φορτίο. Εκτός από το Παυσίλυπο δεν έχουμε άλλο μεγάλο χώρο πρασίνου αξιοποιημένο έτσι που να μπορεί κάποιος να πάει και περάσει κάποιες ώρες ευχάριστα.
Πριν από είκοσι χρόνια, η τότε δημοτική με δήμαρχο τον Χρήστο Τέγο, που στηρίχτηκε από το ΚΚΕ, έβαλε στόχο τη δημιουργία ενός μεγάλου πάρκου και έκρινε σαν κατάλληλο χώρο το στρατόπεδο Λουμάκη και ξεκίνησε τις διαδικασίες παραχώρησης από το Ταμείο Εθνικής Άμυνας και αφού εξασφαλίστηκε η κατ’ αρχήν συμφωνία για την παραχώρηση, το 2005 υποβλήθηκε η πολεοδομική μελέτη στο ΥΠΕΧΩΔΕ για έγκριση και έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης.
Είμαστε σήμερα δώδεκα χρόνια μετά τη δεύτερη θητεία Τέγου και δεν προχώρησε κάτι ουσιαστικό, ο χώρος είναι όπως ήταν τότε και φυσικά δεν έχει αποδοθεί ακόμα στους Καρδιτσιώτες και ευθύνη για αυτές τις καθυστερήσεις έχουν οι διοικήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που ακολούθησαν στο δήμο και δεν προχώρησαν όπως έπρεπε τις διαδικασίες. Θα μπορούσε άμεσα και με παρέμβαση του δήμου και των φορέων να δοθεί σε χρήση στους Καρδιτσιώτες με μικροπαρεμβάσεις και χωρίς μεγάλες δαπάνες.
Σε κάθε περίπτωση πρέπει άμεσα να παραδοθεί στο λαό της περιοχής και μακρυά κάθε σκέψη πολεοδόμησης για εμπορικές δραστηριότητες ιδιωτικών συμφερόντων που θα μετατρέψουν το χώρο σε ακριβό για το λαό πάρκο.
Ο δήμος πρέπει να διεκδικήσει δυναμικά μαζί με το λαό της περιοχής κρατική χρηματοδότηση για την ανάπλαση και τη λειτουργία του πάρκου που να είναι ελεύθερα προσβάσιμο σε όλους και να συνδεθεί με το δίκτυο ποδηλατοδρόμων για εύκολη και οικολογική πρόσβαση.
2). Ποια είναι η πολιτική που θα ακολουθήσετε στο θέμα των ποδηλατοδρόμων; Είναι στις σκέψεις η συντήρηση και επέκταση του δικτύου;
Οι Καρδιτσιώτες εδώ και πενήντα χρόνια είναι λάτρεις του ποδηλάτου. Δεν υπάρχει σπίτι που να μην έχει ποδήλατο και τα τελευταία χρόνια, σχεδόν ο κάθε κάτοικος έχει το ποδήλατό του και είναι καθημερινό μεταφορικό μέσο. Το ποδήλατο πέραν της οικονομικής μεταφοράς, είναι και μέσο που μπορεί να σε πάει μέχρι εκεί ακριβώς που χρειάζεται να πας, αρκεί να υπάρχει η κατάλληλη υποδομή και επαρκές και ασφαλές δίκτυο ποδηλατοδρόμων.
Πριν από δεκαπέντε χρόνια, με προσεκτικό σχεδιασμό της τότε δημοτικής αρχής, με δήμαρχο τον σύντροφο Χρήστο Τέγο, αντιμετωπίστηκε για πρώτη φορά με σοβαρότητα το κυκλοφοριακό της πόλης με κυκλοφοριακή μελέτη που έγινε στα πλαίσια ερευνητικού προγράμματος του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου που προέβλεπε και το δίκτυο ποδηλατοδρόμων. Η επιλογή αυτή της δημοτικής αρχής ήταν πρωτοποριακή και αντιγράφηκε στη συνέχεια από πολλές πόλεις σε όλη την Ελλάδα.
Από αυτή τη μελέτη, παρ’ όλο που πέρασαν δεκατρία ολόκληρα χρόνια με διοικήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, υλοποιήθηκε μόνο το κομμάτι που αφορά τους ποδηλατόδρομους και αυτό τμηματικά λόγω της ανεπαρκούς χρηματοδότησης του δήμου από το κράτος και φυσικά γιατί δεν ήταν στις προτεραιότητες των δημοτικών αρχών που ακολούθησαν, που αρκούνταν σε ότι τους έδιναν οι κυβερνήσεις τους ή περίμεναν πότε θα βγει κάποιο σχετικό πρόγραμμα για να εντάξουν κάποιο τμήμα του έργου.
Σε κάθε περίπτωση και τα τμήματα που κατασκευάστηκαν, είναι εγκαταλειμμένα και ασυντήρητα την τελευταία δεκαετία, με αποτέλεσμα να δυσκολεύουν την κίνηση των ποδηλάτων και σε πολλές περιπτώσεις να έχει γίνει επικίνδυνη η κυκλοφορία των ποδηλάτων λόγω των κατεστραμμένων κυβόλιθων και των κατεστραμμένων σχαρών, που καλύπτουν τα κανάλια για τα βρόχινα νερά, σε πάρα πολλά σημεία. Δυσκολίες στην κυκλοφορία και αποτροπή της χρήσης των ποδηλάτων προκαλούν και τα κατεστραμμένα και επικίνδυνα οδοστρώματα λόγω των ανεξέλεγκτων εκσκαφών και των κακότεχνων ή καθυστερημένων αποκαταστάσεων που ακολουθούν, καθώς και η ανεξέλεγκτη κατάληψη μέρους του πλάτους του ποδηλατόδρομου.
Η άμεση συντήρηση των υπαρχόντων ποδηλατοδρόμων και η επέκταση προς όλες τις γειτονιές και τα σημεία που συγκεντρώνουν μαζικές δραστηριότητες, όπως γήπεδα, αφετηρίες συγκοινωνιακών μέσων, σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες, αξιοθέατα, κλπ, αλλά και ο περιαστικός ποδηλατόδρομος, καθώς και η επέκτασή του προς τα κοντινά χωριά, είναι αναγκαία. Με δεδομένο ότι οι δρόμοι της Καρδίτσας είναι στενοί και η κατασκευή νέων ποδηλατοδρόμων θα μειώσει και άλλο το πλάτος διογκώνοντας το κυκλοφοριακό πρόβλημα, θα πρέπει η επέκταση του δικτύου να συνδυαστεί με την κατασκευή δημοτικών χώρων στάθμευσης περιμετρικά της πόλης και από εκεί να ξεκινά ο ποδηλατόδρομος και η δημοτική συγκοινωνία. Εκεί θα πρέπει να υπάρχουν δωρεάν δημοτικά ποδήλατα για όσους θέλουν να επιλέξουν το ποδήλατο για τη μετακίνηση ή τη βόλτα τους.
3). Υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος προγραμματισμός για την αντιμετώπιση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων, που δείχνει εξαιρετικά δυσεπίλυτο;
Εδώ πρέπει να δούμε ποιο είναι το πρόβλημα, τις αιτίες που το δημιουργούν και αν πράγματι είναι δυσεπίλυτο ή υπάρχουν ευθύνες που δε λύνεται και ποιόν βαρύνουν.
Είναι η ύπαρξη ελεύθερων (αδέσποτων) σκύλων που δεν έχουν στειρωθεί με αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζονται συνεχώς και με μεγάλη ταχύτητα. Η εγκατάλειψη, λόγω και της οικονομικής κρίσης και νέων ζώων μεγαλώνει το πρόβλημα, όμως το ότι μπορεί και αυτά να μην είναι στειρωμένα το πολλαπλασιάζει δυο φορές. Η ελεύθερη αναπαραγωγή και κυκλοφορία των αδέσποτων, η διόγκωση του προβλήματος εξυπηρετεί και διευκολύνει και το παράνομο εμπόριο ζώων.
Το να σταματήσει η απελευθέρωση δεν φαίνεται εύκολο γιατί η πλειοψηφία των κατοίκων σήμερα δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα με τα έξοδα της οικογένειας, λόγω της φοροληστείας του κράτους και των βάρβαρων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, οπότε το ζώο που είχαν στο σπίτι θα αφεθεί στην τύχη του. Εδώ έρχεται η ευθύνη του κράτους που πρέπει να φροντίσει για την περισυλλογή, στείρωση και φύλαξη των αδέσποτων σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους. Αυτή η ευθύνη μεταφέρθηκε νομοθετικά στους δήμους και όπως και όλες οι άλλες μεταφορές αρμοδιοτήτων έγινε χωρίς τους αντίστοιχους οικονομικούς πόρους.
Και φυσικά η δημοτική αρχή του ΠΑΣΟΚ πιστή στη γραμμή των κυβερνήσεων να πληρώνει ο δημότης για τα πάντα, αντί να διεκδικήσει πόρους από το κράτος βρήκε τη λύση της φορομπηξίας των δημοτών με το ειδικό δημοτικό τέλος για τα αδέσποτα (το γνωστό σκυλόσημο Αλεξάκου). Μην ξεχνάμε ότι στον προϋπολογισμό του 2019 τα ίδια έσοδα του δήμου (ανταποδοτικά κλπ φόροι) είναι αυξημένα κατά τέσσερις περίπου ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2018 και ότι σύμφωνα με τα Μεσοπρόθεσμα που ψήφισαν όλες οι παρατάξεις πλην της Λαϊκής Συσπείρωσης μέχρι το 2022 αυτά θα πρέπει να ξεπεράσουν το 51%.
Παρά του ότι το ‘’σκυλόσημο’’ αποδίδει στο δήμο καμμιά σαρανταριά χιλιάδες ευρώ, τα αδέσποτα δεν φαίνεται να λιγοστεύουν και οι Καρδιτσιώτες που καταλήγουν δαγκωμένοι στο νοσοκομείο ή σε κάποιο ιδιωτικό ιατρείο πολλαπλασιάζονται. Τουλάχιστον μια φορά τη βδομάδα κάποιος γίνεται θύμα επίθεσης αδέσποτου.
Η ευθύνη για τη διαχείριση του προβλήματος δεν μπορεί να μεταφέρεται σε έναν υποστελεχωμένο δήμο, αλλά ανήκει στο κράτος, που πρέπει να αναλάβει το οικονομικό κόστος αλλά και την δημιουργία χώρων και μηχανισμού από ειδικούς επιστήμονες, μακριά από ιδιωτικούς φορείς και ΜΚΟ που στο μόνο που αποβλέπουν είναι η διαχείριση των όποιων κονδυλίων προβλέπονται.
Η λύση είναι η περισυλλογή, στείρωση και φύλαξη σε ειδικούς χώρους των αδέσποτων και όχι η ελεύθερη κυκλοφορία μέσα στην πόλη, με υπαρκτό ανά πάσα στιγμή τον κίνδυνο επιθέσεων ή και μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών. Επίσης και για τα δεσποζόμενα να γίνει καταγραφή και δημιουργία ειδικών οριοθετημένων χώρων για να τα βγάζουν οι ιδιοκτήτες τους για να παίζουν και όχι μέσα στα πάρκα και τις παιδικές χαρές που προορίζονται για μικρά παιδιά.
4). Έχετε στις προτεραιότητες σας την αξιοποίηση των Δημοτικών Ξενώνων και αν ναι πως θα κινηθείτε για να το πετύχετε;
Τα προηγούμενα χρόνια αξιοποιώντας διάφορα προγράμματα πολλοί Καποδιστριακοί δήμοι και κοινότητες κατασκεύασαν αυτούς τους ξενώνες που σήμερα κατάντησαν να είναι ερείπια ή καταφύγια χασισέμπορων και απαξιώνονται πλήρως μετά την εγκατάλειψή τους, από τους επιχειρηματίες που τους είχαν νοικιάσει, λόγω του μεγάλου ανταγωνισμού που υπάρχει στο χώρο του τουρισμού από τους μεγάλους του κλάδου.
Σήμερα μετά από την άγρια περικοπή των μισθών και των συντάξεων από τις κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, κλπ κομμάτων, τα χαμηλά εισοδήματα των αγροτών και την τεράστια ανεργία στο νομό μας, τα λαϊκά στρώματα αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα ακόμα και ολιγοήμερων διακοπών. Οι δημοτικοί ξενώνες μπορούν να δώσουν μια ανάσα σε αυτούς τους ανθρώπους και ο δήμος πρέπει να φροντίσει με δαπάνες του να τους συντηρήσει και να τους αξιοποιήσει για το σκοπό αυτό, με διεκδίκηση χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Ο δήμος δεν πρέπει να είναι επιχειρηματίας, δεν πρέπει να βλέπει τις προσφερόμενες υπηρεσίες σαν πηγή εσόδων λες και είναι μαγαζάτορας. Πρέπει να εξυπηρετεί τους δημότες άμεσα και δωρεάν.
Σε κάθε περίπτωση οι ξενώνες δεν πρέπει να εγκαταλειφθούν στην τύχη τους, ούτε να καταλήξουν για ένα κομμάτι ψωμί στα χέρια κάποιων επιτήδειων.
5). Κρίνετε απαραίτητη μία νέα κυκλοφοριακή μελέτη για την πόλη και ποια θεωρείτε πως πρέπει να είναι η φιλοσοφία της, ώστε να λύσει προβλήματα;
Σε μια πόλη που χτίστηκε άναρχα με κριτήριο το κέρδος και όχι την ποιότητα ζωής είναι πολύ δύσκολο να κάνεις παρεμβάσεις που να έχουν άμεσα αποτελέσματα στα προβλήματα της κυκλοφορίας. Σε μια πόλη που στους περισσότερους δρόμους τα πεζοδρόμια δεν χωράνε να περάσουν οι πεζοί δύσκολα λύνεις τα προβλήματα κυκλοφορίας και στάθμευσης των αυτοκινήτων, ιδιαίτερα σε περιοχές που δεν υπάρχουν χώροι στάθμευσης μέσα στις οικοδομές για τα αυτοκίνητα των κατοίκων που μένουν σε αυτές. Αυτό είναι συνέπεια και της πολεοδομικής νομοθεσίας που κάθε φορά αλλάζει ανάλογα με τα διάφορα συμφέροντα στις χρήσεις γης.
Υπάρχει εδώ και δέκα πέντε χρόνια ερευνητικό πρόγραμμα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου - επί δημοτικής αρχής Χρήστου Τέγου και αυτό – που βρίσκεται κάπου καταχωνιασμένο ή ανασκαλίζεται κατά διαστήματα χωρίς να έχει γίνει κάτι ολοκληρωμένο. Υλοποιήθηκε κατά ένα μέρος του μόνο όσον αφορά τους ποδηλατόδρομους και τίποτα παραπέρα. Με κάποιες προσαρμογές και τροποποιήσεις μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση.
Η σημερινή δημοτική αρχή του ΠΑΣΟΚ και η προηγούμενη της ΝΔ πέρα από κάποιες κυκλοφοριακές μικροπαρεμβάσεις που δεν φέρνουν αποτέλεσμα δεν ασχολήθηκαν με την ουσία του προβλήματος, αλλά προσπάθησαν να αποτρέψουν τους δημότες ή τους επισκέπτες να κατεβαίνουν στο κέντρο με το αυτοκίνητό τους βάζοντάς τους να πληρώνουν για τη στάθμευση και κόβοντας κλήσεις παράνομης τάχα στάθμευσης σε όσους δεν δέχονται να πληρώσουν τέλος στους χώρους ελεγχόμενης στάθμευσης.
Το ζήτημα όμως είναι να μην υπάρχει ανάγκη να χρειάζεται κάποιος το αυτοκίνητό του για να κατέβει στο κέντρο και αυτό απαιτεί καλή δημοτική συγκοινωνία και δημοτικούς χώρους στάθμευσης περιμετρικά της πόλης, που η χρήση τους να είναι δωρεάν για τους μετακινούμενους και σύνδεση με το κέντρο της πόλης με καλό δίκτυο ποδηλατοδρόωμ. Στις περιπτώσεις των δημόσιων υπηρεσιών που υπάρχουν στο κέντρο θα πρέπει να εξασφαλιστεί συγκοινωνία προς αυτές, αλλά και εξασφάλιση χώρων στάθμευσης κοντά σε αυτές, όπου υπάρχει δυνατότητα.
6). Ποια η πολιτική που θα ακολουθήσετε στην ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών στο Δήμο και την χρήση της για βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους Δημότες;
Σήμερα η τεχνολογία και οι επιστήμες έχουν προχωρήσει τόσο που μπορούν να λύσουν όλα τα προβλήματα που αφορούν την καλύτερη ποιότητα ζωής για τον καθένα μας και φυσικά και στις υπηρεσίας του δήμου για να βελτιωθεί η εξυπηρέτηση των δημοτών, αλλά και για να γίνει πιο εύκολη η δουλειά των εργαζομένων στο δήμο.
Ποια όμως πολιτική ακολουθείται από τις κυβερνήσεις των αστικών κομμάτων και τους δικούς τους δημάρχους; Αυτό που θέλει το κεφάλαιο: χρησιμοποιούν τις νέες τεχνολογίες για να βγάλουν εκτός παραγωγής και δουλειάς εργατικά χέρια, για να μειώσουν θέσεις εργασίας. Αντί να μειώσουν για παράδειγμα το ωράριο των εργαζομένων μειώνουν τις θέσεις εργασίας. Αυτό πρέπει να το αντιπαλέψουν και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και να διεκδικήσουν να μπουν στην παραγωγή των υπηρεσιών οι νέες τεχνολογίες προς όφελος των δημοτών και των εργαζομένων. Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να είναι απαίτηση όλων μας, δημοτών και εργαζομένων η χρήση των νέων τεχνολογιών σε κάθε δραστηριότητα του δήμου και διεκδίκηση χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό.
7). Είναι στις οικονομικές -και σε ανθρώπινο δυναμικό-δυνατότητες του Δήμου η σωστή συντήρηση και πλήρης λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων, τώρα που προστίθεται και το νέο κλειστό;
Κατά πρώτο οι δήμοι έχουν υποστεί έναν στραγγαλισμό από τις κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις κάθε χρώματος και απόχρωσης και στα οικονομικά και στις προσλήψεις προσωπικού. Έχουν περικοπεί άγρια οι χρηματοδοτήσεις προς τους δήμους σε ό,τι αφορά δαπάνες για παροχή υπηρεσιών στους δημότες και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα στη συντήρηση όλων των υποδομών του δήμου μας, αλλά και των αθλητικών εγκαταστάσεων και του περιβάλλοντα χώρου τους, που έχουν αφεθεί στην τύχη τους και στην πόλη και στα χωριά. Επίσης για να ‘’περισσέψουν’’ λεφτά για την χρηματοδότηση των μεγάλων εταιρειών και ομίλων οι κυβερνήσεις των αστικών κομμάτων, με οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απαγόρευσαν τις προσλήψεις στους δήμους. Αυτό έγινε πιο έντονο τα τελευταία χρόνια, λόγω και της οικονομικής κρίσης που αποτέλεσε την αφορμή αλλά και δικαιολογία για την βάρβαρη ληστεία των εργαζομένων, των αγροτών, των συνταξιούχων και την ταυτόχρονη χρηματοδότηση των επιχειρηματικών ομίλων.
Δεύτερο οι δημοτικές αρχές των τελευταίων δεκατριών χρόνων αποδέχτηκαν ουσιαστικά αυτή την πολιτική, που είναι πολιτική των κομμάτων τους που κυβέρνησαν και κυβερνούν και απλά αλληλοκατηγορούνται για το ποιος πήρε ένα κόκκαλο παραπάνω από την κυβέρνηση και όχι για το αν αντιπάλεψε τις αντιλαϊκές περικοπές ή σχεδίασε έργα που να εξυπηρετούν λαϊκές ανάγκες. Αρκεί να θυμίσουμε ότι το νέο κλειστό σχεδιάστηκε από την δημοτική αρχή του Χρήστου Τέγου που στηρίχτηκε από το ΚΚΕ.
Τρίτο, να επισημάνουμε ότι με τη υποχρηματοδότηση και την μοιρολατρική αποδοχή αυτής της πολιτικής από τις δημοτικές αρχές ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και από τα μεταξύ τους παντρολογήματα, οι αθλητικές υποδομές θα οδηγηθούν σιγά – σιγά στα χέρια ιδιωτικών συμφερόντων, όπως έγινε στη Λάρισα. Σε κάθε περίπτωση και τώρα οι δημότες πληρώνουν για να κάνουν χρήση των εγκαταστάσεων και φοβόμαστε ότι στο μέλλον θα πληρώνουν περισσότερα.
Η Λαϊκή Συσπείρωση διεκδικεί αθλητικές υποδομές δωρεάν για όλους τους δημότες και πλήρη χρηματοδότηση του δήμου από τον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς καμμιά παρέμβαση ιδιωτικών συμφερόντων και ανώνυμων εταιρειών στο χώρο του αθλητισμού. Τα λαϊκά στρώματα φορολογούνται άγρια από το κράτος, παράγουν όλον τον πλούτο και έχουν δικαίωμα πλήρους και δωρεάν πρόσβασης και χρήσης κάθε αθλητικής υποδομής ή άλλης υποδομής πολιτισμού που υπάρχει καθώς και κατασκευή νέων για να καλυφθούν οι ανάγκες όλων όσων έχουν διάθεση να αθλούνται ή να ασχολούνται με πολιτιστικές δραστηριότητες.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Καρδίτσα είναι μια περιοχή με τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας στην Ελλάδα και σε μια πόλη με τόσους άνεργους, χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους δεν μπορεί να μπαίνουν φραγμοί στην πρόσβαση στους αθλητικούς χώρους με εισιτήρια ή τέλη για τη χρήση τους.