Εκλογές Δήμου Καρδίτσας: 7 απαντήσεις του Κώστα Παπαλού σε 7 ερωτήσεις του Karditsalive.Net Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Δημοτικές - Δήμος Καρδίτσας
- Εκτύπωση
Ο κ. Κώστας Παπαλός, πρώην Δήμαρχος Καρδίτσας και εκ νέου υποψήφιος με το συνδυασμό "Δυνατή Καρδίτσα" είναι αυτός που απαντά σήμερα κατά σειρά αλφαβητική στις επτά κοινές ερωτήσεις που τέθηκαν στους υποψηφίους για τη θέση του Δημάρχου Καρδίτσας την ερχόμενη 4ετία.
Θυμίζουμε ότι τις προηγούμενες ημέρες εχουν τοποθετηθεί για τα ίδια θέματα οι κ.κ. Φ.Αλεξάκος (εδώ), Κ. Γκαβογιάννης (εδώ) και Β. Κρανιάς (εδώ).
Αναλυτικά όσα ανέφερε ο Κος Παπαλός στο KarditsaLive.Net:
- Πώς σκέφτεστε να αξιοποιήσετε το πρώην στρατόπεδο «Λουμάκη» που πρόσφατα πέρασε στην κατοχή του Δήμου;
Σε αυτή την περιοχή πρέπει να γίνει ένα νέο Παυσίλυπο, ένας νέος πολυχώρος πολιτισμού και οικολογίας με την αξιοποίηση των υπαρχόντων κτηρίων και ανάδειξη του νέου χώρου σύμφωνα με το αρχιτεκτονικό σχέδιο που βραβεύτηκε μετά τον διαγωνισμό, τον οποίο ομόφωνα αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο και διεξήγαγε ο Δήμος. Ευελπιστούμε ότι με την κατασκευή του νέου Διοικητηρίου, ο αστικός χώρος που θα ξεκινάει από εκεί και θα επεκτείνεται προς το κέντρο της πόλης, με κατάληξη στο νέο Δημαρχείο (πρώην 1ο Λύκειο), θα είναι ένας ενιαίος χώρος και η πύλη αυτού θα είναι το πρώην πλέον στρατόπεδο «Λουμάκη». Προφανώς σε αυτή την τεράστια έκταση θα πρέπει να γίνουν κάποια έργα αστικής ανάπλασης, (πεζοδρομήσεις οδών ηλεκτροφωτισμός, ποδηλατόδρομοι, φύτευση δένδρων), τα οποία θα αναδείξουν την βόρεια είσοδο της πόλης.
- Ποια είναι η πολιτική που θα ακολουθήσετε στο θέμα των ποδηλατοδρόμων; Είναι στις σκέψεις η συντήρηση και επέκταση του δικτύου;
Οι ποδηλατόδρομοι ξεκίνησαν να κατασκευάζονται την περίοδο που ήταν Δήμαρχος Καρδίτσας ο αείμνηστος Χρήστος Τέγος. Ήταν μια απόλυτα επιτυχημένη πρωτοβουλία η οποία προσέδωσε στην πόλη μας τον χαρακτήρα μιας βιώσιμα αναπτυσσόμενης πόλης. Αυτή την πολιτική επιλογή την σεβάστηκαν όλες οι μετέπειτα Δημοτικές Αρχές, όπως και η «Δυνατή Καρδίτσα» φυσικά, στην δημοτική διοικητική θητεία της περιόδου 2010 - 2014. Και όχι μόνον, καθώς φτιάξαμε επιπλέον τους σταθμούς κοινόχρηστων ποδηλάτων, ενώ επεκτείναμε και το δίκτυο των ποδηλατοδρόμων στην οδό Τρικάλων μέχρι την Κτηνιατρική Σχολή και στην οδό Α. Παπανδρέου μέχρι τη διασταύρωση Καρδιτσομάγουλας στο νότιο περιφερειακό. Οι σταθμοί ποδηλάτων θα πρέπει όχι μόνο να αξιοποιηθούν κατάλληλα, αλλά να αυξηθεί ο αριθμός τους στην Καρδιτσομάγουλα, στην Φαναρίου, στην πλατεία Καμινάδων και σε άλλες περιοχές της Καρδίτσας. Δυστυχώς στην παρούσα δημοτική περίοδο βιώσαμε την εγκατάλειψή τους από τη νυν Δημοτική Αρχή! Αυτό το έργο όμως είχε δώσει μια διαφορετική δυναμική στον όλο σχεδιασμό των ποδηλατοδρόμων και είχε αλλάξει προς το καλύτερο τη φυσιογνωμία της πόλης, με αποτέλεσμα να γίνονται πολλές επισκέψεις σχολείων και Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων της χώρας για να δουν και να θαυμάσουν οι μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικοί το Καρδιτσιώτικο σχέδιο βιώσιμης κινητικότητας. Προφανώς τα δίκτυα των ποδηλατοδρόμων θα πρέπει να συντηρούνται συνεχώς και να αυξηθούν κάποια χιλιόμετρα ακόμη, συνδεόμενα με περιφερειακούς οικισμούς και χώρους αναψυχής της Καρδίτσας.
- Υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος προγραμματισμός για την αντιμετώπιση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων, που δείχνει εξαιρετικά δυσεπίλυτο;
Δε είναι εύκολο ζήτημα τα αδέσποτα ζώα! Υπάρχουν πολλές δυσκολίες που δημιουργεί τι ισχύον θεσμικό πλαίσιο διότι έχει αδυναμίες τις οποίες θα πρέπει να επισημάνει η νέα Δημοτική Αρχή στην Πολιτεία προκειμένου να ληφθούν συμπληρωματικά μέτρα. Το πρόβλημα βρίσκεται σε έξαρση όχι μόνο στην Καρδίτσα, αλλά και σε άλλες πόλεις της χώρας. Είναι ένα από τα κύρια πρόβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους οι δημότες μας, καθώς έγιναν πάρα πολλές επιθέσεις τα τελευταία χρόνια! Η νέα Δημοτική Αρχή επιβάλλεται να ασχοληθεί σοβαρά με την οριστική επίλυση αυτού του προβλήματος. Εμείς, ως «Δυνατή Καρδίτσα», εάν οι δημότες μας δώσουν την εντολή διοίκησης του Δήμου Καρδίτσας, έχουμε έτοιμο σχέδιο προς εφαρμογή κι’ αυτό είναι η αντιμετώπιση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων με λήψη σειράς μέτρων σε συνεργασία με την Κτηνιατρική Σχολή και τις Ζωοφιλικές Οργανώσεις. Το πλάνο μας προβλέπει μεταξύ άλλων, εμβολιασμούς και στειρώσεις, θέσπιση δημοτικού κανονισμού και αυστηρή εφαρμογή του με σύσταση ειδικά εκπαιδευμένης ομάδας επίβλεψης κοινόχρηστων χώρων και άμεσης επέμβασης. Δημιουργία χώρου δραστηριοτήτων και εκτόνωσης των ζώων συντροφιάς υπό την αποκλειστική επίβλεψη των ιδιοκτητών τους.
- Έχετε στις προτεραιότητες σας την αξιοποίηση των δημοτικών Ξενώνων και αν ναι, πως θα κινηθείτε για να το πετύχετε;
Ήταν πάντα στις προτεραιότητές μας η αξιοποίηση των δημοτικών Ξενώνων. Κατά την διοικητική δημοτική θητεία μας είχαμε νοικιάσει τον Ξενώνα της Μητρόπολης, αλλά δεν προχώρησαν οι αναπτυξιακοί νόμοι και δεν δόθηκαν δυνατότητες στο επενδυτή να προχωρήσει στην αξιοποίηση και αναβάθμιση των ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων όπως είχε σχεδιάσει. Θα επιδιώξουμε ξανά μέσω δημοπρασιών να αξιοποιήσουμε τους Ξενώνες κι’ αν αυτές αποβούν άγονες, τότε θα μελετήσουμε το ενδεχόμενο να τους εκμεταλλευτούμε ως Δήμος με άλλον τρόπο. Για παράδειγμα, μπορούμε να τους εντάξουμε στην «ΠΑΥΣΙΛΥΠΟ Α.Ε.» και να τους λειτουργήσουμε εμείς ως Δήμος για ένα χρονικό διάστημα, μέχρι να βρεθούν ιδιώτες επενδυτές. Η άποψή μας είναι ότι οι δημοτικοί Ξενώνες δεν πρέπει να λειτουργούνται από τον Δήμο αλλά από ιδιώτες που γνωρίζουν άριστα το αντικείμενο. Δεν μπορούμε όμως και να τους εγκαταλείψουμε όπως έγινε τα τελευταία χρόνια, επειδή δεν υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον! Είμαστε υποχρεωμένοι να βρούμε τρόπο να τους αξιοποιήσουμε, έστω και με τη διαχείρισή τους από τον Δήμο.
- Κρίνετε απαραίτητη μία νέα κυκλοφοριακή μελέτη για την πόλη και ποια θεωρείτε πως πρέπει να είναι η φιλοσοφία της, ώστε να λύσει προβλήματα;
Υπάρχει στον Δήμο η κυκλοφοριακή μελέτη του καθηγητή του Ε.Μ.Π. κ. Βλαστού η οποία θα πρέπει να εφαρμοστεί με την όποια επικαιροποίηση χρειάζεται.
Αντιλαμβανόμαστε ότι το κυκλοφοριακό πρόβλημα στο κέντρο της πόλης δημιουργεί συνεχώς μια κατάσταση ασφυξίας. Αυτό το ζήτημα μπορεί να λυθεί μακροπρόθεσμα προφανώς με μέτρα πολεοδομικού χαρακτήρα. Η επιστήμη λέει ωστόσο ότι όταν αναπτύξεις την πόλη περιμετρικά, μπορείς να αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά το κυκλοφοριακό πρόβλημα, συγκρατώντας όσο γίνεται περισσότερα οχήματα εκτός του αστικού κέντρου.
Το πρόγραμμά μας λοιπόν προβλέπει εκτός της περεταίρω ενθάρρυνσης της χρήσης του ποδηλάτου, μεταξύ άλλων τα εξής:
- Ανάπλαση – αναβάθμιση των περιφερειακών χώρων και πλατειών με παράλληλη οργάνωση δραστηριοτήτων πολιτισμού και αναψυχής, με στόχο την αποσυμφόρηση του κέντρου και τη μείωση του κυκλοφοριακού προβλήματος.
- Εφαρμογή μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων για βελτίωση της προσβασιμότητας.
- Καινοτόμες παρεμβάσεις κυκλοφοριακής αποσυμφόρησης του κέντρου της Καρδίτσας, όπως η τοποθέτηση σταθερών κώνων στην μέση των οδών του κεντρικού δακτυλίου, με παράλληλη απαγόρευση της στάθμευσης σε αυτές, έτσι ώστε να δημιουργηθούν κατά το δυνατόν, δυο λωρίδες κυκλοφορίας. Επιπρόσθετα, τοποθέτηση προστατευτικών μπαρών στα πεζοδρόμια για ασφαλή κίνηση των πεζών.
- Δημιουργία νέων μόνιμων θέσεων στάθμευσης για οχήματα ΑμεΑ.
- Διερεύνηση της προοπτικής κατασκευής μέσω σύμπραξης με ενδιαφερόμενους ιδιώτες επενδυτές, ενός πολυθέσιου πάρκιγκ.
- Αξιοποίηση – μετατροπή οικοπέδων περιμετρικά του κέντρου της πόλης σε μικρά πάρκιγκ.
- Ποια είναι η πολιτική που θα ακολουθήσετε στην ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών στο Δήμο και στην χρήση τους για βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους Δημότες;
Στον πρώην Δήμο Κάμπου, ως Δημοτική Αρχή λειτουργήσαμε για πρώτη φορά την Ενεργειακή Εταιρεία που συνεχίζει να λειτουργεί απρόσκοπτα στον Δήμο Καρδίτσας μετά την συνένωση του «Καλλικράτη». Ο Δήμος μας είναι ο μοναδικός ίσως στην Ελλάδα που πουλάει ρεύμα στη ΔΕΗ. Επιπλέον, κάναμε το ασύρματο Internet για όλο τον κόσμο με μεγάλες ταχύτητες. Ότι πρωτοποριακό έγινε την τελευταία 10ετία στον Δήμο Καρδίτσας και στον τομέα των νέων τεχνολογιών, μας χαρακτηρίζει και έχει ως αφετηρία τις δικές μας πρωτοβουλίες. Είναι φυσικό ότι αυτές τις δράσεις θα τις ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο στη νέα θητεία μας.
Για παράδειγμα θα επιδιώξουμε:
- Γενίκευση των υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στο Δήμο.
- Ολοκλήρωση επαφών και συζητήσεων με Εταιρίες Τηλεπικοινωνιών για ενίσχυση των υπαρχόντων υποδομών και επέκταση των διαδικτυακών υπηρεσιών (ιντερνέτ) σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου.
- Ίδρυση Γραφείου Υποδοχής και Διαχείρισης Αιτημάτων, ή Παραπόνων των δημοτών.
- Λειτουργία δημοτικού Εκπαιδευτηρίου Νέων Τεχνολογιών, για την συνεχή εκπαίδευση και κατάρτιση όλου του προσωπικού του Δήμου Καρδίτσας.
- Ενίσχυση του στόλου του Δήμου με νέα μηχανήματα και ηλεκτρονικό εξοπλισμό, αλλά και αναβάθμιση του υπάρχοντος μηχανολογικού και τεχνικού εξοπλισμού.
- Βελτίωση του επιπέδου καθαριότητας της περιοχής του Δήμου με εφαρμογή νέων μεθόδων δράσης και επιτήρησης των συνοικιών, πάρκων, πλατειών, παιδικών χαρών και κοινόχρηστων χώρων στην πόλη και στα Δημοτικά Διαμερίσματα.
- Πλήρη αξιοποίηση των ΑΠΕ για τη μείωση του κόστους λειτουργίας ενεργοβόρων κτιρίων (π.χ. Κλειστό Γυμναστήριο, Κολυμβητήριο).
- Είναι στις οικονομικές - και σε ανθρώπινο δυναμικό - δυνατότητες του Δήμου η σωστή συντήρηση και πλήρης λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων, τώρα που προστίθεται και το νέο Κλειστό;
Βέβαια και είναι εφικτή η συντήρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου.
Στη δημοτική διοικητική θητεία μας έγιναν ευρύτατες εργασίες συντήρησης των εγκαταστάσεων στο Παλέρμο, όμως δεν είναι δυνατόν να μην έχει γίνει στο χώρο μια τουαλέτα τέσσερα χρόνια τώρα!
Kατά την άποψή μας, εκεί χρειάζεται να κατασκευαστεί ένα δημόσιο κτήριο που θα έχει μέσα λουτήρες, αποδυτήρια, κυλικείο και τουαλέτες, το οποίο θα δώσει διαφορετικό χαρακτήρα και μια άλλη διάσταση στη ευρύτερη περιοχή.
Επίσης για το νέο Κλειστό Γυμναστήριο, στην προηγούμενη δημοτική θητεία μας κάναμε τεράστιο αγώνα για να εξασφαλίσουμε τις απαιτούμενες πιστώσεις 1,6 εκατ. ευρώ που ήδη όφειλε ο δήμος (1-1-11) όπως και τα επιπλέον 7,34 εκατ. ευρώ που απαιτούντο για την ολοκλήρωσή του, καθώς το έργο κινδύνευε να χαθεί λόγω της ακύρωσης ανάληψης από τη χώρα μας των Μεσογειακών Αγώνων. Βρήκαμε τελικά τη λύση με χρηματοδότηση από το κρατικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, μετά από έντονες πιέσεις που ασκήσαμε στην κεντρική εξουσία και φτάνοντας σε πολιτικό επίπεδο ακόμη και στον τότε Πρωθυπουργό.
Σε ότι αφορά στο κόστος λειτουργίας του νέου Κλειστού, θέλω να επισημάνω ότι δεν είναι απαγορευτικό, αφού μπορεί να καλυφθεί από την δράση των αθλητικών συλλόγων που θα το χρησιμοποιούν, αρκεί να εξασφαλίσουμε την ενεργειακή επάρκειά του μέσω σύγχρονων συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Όπως με την τοποθέτηση φύλλων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στις γυάλινες επιφάνειες και φωτοβολταϊκών στον χώρο στάθμευσης του νέου Κλειστού. Είναι απόλυτα εφικτό να γίνουν αυτές οι παρεμβάσεις και το κόστος τους είναι χαμηλό. Στην δημοτική θητεία μας είχαμε συμφωνήσει να τις κάνουμε με τον τότε υφυπουργό Αθλητισμού κ. Ανδριανό οποίος αν θυμάστε, είχε επισκεφθεί αθλητικούς χώρους και το Δημοτικό Στάδιο Καρδίτσας, δεδομένου ότι εκείνη την εποχή διεκδικούσαμε με πολλές πιθανότητες χρηματοδότησης, διάφορα αθλητικά έργα μεταξύ των οποίων και αναμορφωτικές παρεμβάσεις στο ΔΑΚ με ανακατασκευή της ανατολικής κερκίδας. Εδώ θα πρέπει να τονίσω ότι την προσπάθειά μας στήριζε συνεχώς ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός.