Γιώργος Δ. Καραβίδας: "Περιβάλλον, ΑΠΕ και αναπτυξιακές προοπτικές του τόπου μας" Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Περιφερειακές εκλογές - Καρδίτσα
- Εκτύπωση
Διογκώνονται, συνεχώς, τον τελευταίο καιρό οι φωνές ειδικών επιστημόνων αλλά και αρμόδιων φορέων (ανάμεσά τους και ο ΑΔΜΗΕ), που ισχυρίζονται και αποδεικνύουν ότι οι προωθούμενες στη χώρα μας Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (βλ. ΑΠΕ) είτε δε μπορούν να ηλεκτροδοτήσουν αυτόνομα και με ασφάλεια, εξαιτίας της στοχαστικής και μεταβλητής ενέργειας που παράγουν (αιολικά, φωτοβολταϊκά), είτε η συμβολή τους στην κάλυψη των ενεργειακών μας αναγκών καταδεικνύεται ιδιαίτερα πενιχρή (βλ. μικρά υδροηλεκτρικά).
Καμία απ’ αυτές τις φωνές, ωστόσο, δε στάθηκε μέχρι τώρα ικανή να ανακόψει τη συνεχώς αυξανόμενη δρομολόγηση αντίστοιχων έργων, για τα οποία είναι πλέον διαπιστωμένο ότι δεσμεύουν φυσικό και υδάτινο πλούτο, στοιχεία απαραίτητα για μια πραγματικά αειφόρα ανάπτυξη, ιδιαίτερα σε μια περιοχή όπως η δική μας, η Θεσσαλία, με την παραγωγική γη και τον ιδιαίτερης αξίας περιβαλλοντικό πλούτο, που διαθέτει.
Η εγκατάσταση και λειτουργία ανεμογεννητριών στις κορυφές των βουνών μας, η κατάληψη γόνιμων εκτάσεων του κάμπου μας από φωτοβολταϊκά και των ορεινών πηγών μας από μικρά υδροηλεκτρικά, προκαλούν τέτοιες περιβαλλοντικές καταστροφές και δέσμευση φυσικού και υδάτινου πλούτου, που εκμηδενίζουν κάθε δυνατότητα προώθησης πραγματικά αειφόρων αναπτυξιακών προοπτικών, προσαρμοσμένων, όπως θα ‘πρεπε, στο περιβάλλον, τη γεωμορφολογία και την ανθρωπολογία της περιοχής.
Και σε τούτο το τελευταίο αξίζει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα και σημασία, μια και έχει καταδειχθεί στην πράξη ότι παραγωγικοί τομείς, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες στον εναλλακτικό τουρισμό αλλά και στην παραγωγή γεωργικών, κτηνοτροφικών και βιοτεχνικών προϊόντων, που αξιοποίησαν την ιστορία, τη γεωμορφολογία και τη φυσική ομορφιά της περιοχής για να δραστηριοποιηθούν και ν’ αναδείξουν την ιδιαιτερότητα, την καθαρότητα και την ανώτερη ποιότητα των προϊόντων και υπηρεσιών τους (bradname), μπορούν να αναπτύξουν ιδιαίτερη δυναμική.
Αυτό που θα περίμενε, τώρα, κανείς να διαπιστώσει, κάτω από τα συγκεκριμένα δεδομένα, είναι η πολιτεία και αυτοδιοίκηση (α΄ και β΄ βαθμού) να υιοθετήσουν και να προωθήσουν για την περιοχή μας μέτρα ουσιαστικής προστασίας, φροντίδας και ανάδειξης του περιβάλλοντος και του φυσικού μας πλούτου. Εκείνο που διαπιστώνει, όμως, είναι αφενός η πλήρης απραξία και η εγκατάλειψη της υπαίθρου αφετέρου η, κάτω από τις έντονες ανησυχίες και αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, άναρχη και χωρίς κανένα σχεδιασμό προώθηση έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που καταστρέφουν περιβάλλον και βιοποικιλότητα και αλλοιώνουν δραματικά και ανεπιστρεπτί τη γεωμορφολογία του τόπου.
Συμπερασματικά και αδιαμφισβήτητα, το περιβάλλον, η φυσική ομορφιά και ο υπόλοιπος φυσικός και παραγωγικός μας πλούτος, σε συνδυασμό με την ιστορική κληρονομιά της περιοχής, πρέπει, ως βασικός μοχλός της αναπτυξιακής μας προοπτικής, να προστατευτούν και να αναδειχθούν, παραμένοντας ακέραια και άθικτα από κάθε είδους παρεμβάσεις και επεμβάσεις, που καταστρέφουν ή αλλοιώνουν τη μορφή και το χαρακτήρα τους. Κι αν πολιτεία αλλά και αυτοδιοίκηση (α’ και β’ βαθμού) αναζητούν μέσω των ΑΠΕ απαντήσεις στο ενεργειακό μας ζήτημα, οφείλουν πρώτα να εκπονήσουν ένα σύγχρονο ενεργειακό και χωροταξικό σχεδιασμό, στρεφόμενοι, στη συνέχεια, σε μορφές παραγωγής καθαρής ενέργειας και σε αντίστοιχες λύσεις, απ’ αυτές που μπορούν να συμβάλουν πραγματικά στην κάλυψη των ενεργειακών μας αναγκών.
Περαιτέρω αδράνεια και στρουθοκαμηλισμός θα αποδειχθούν καταστροφικά για την προοπτική και την πορεία του τόπου μας.
Γιώργος Δ. Καραβίδας,
Νομικός, Υποστράτηγος ε.α.,
δημοτικός σύμβουλος (πρ. αντιπρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου) Δήμου Μουζακίου, μέλος περιβαλλοντικών κινημάτων,
υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας (ΠΕ Καρδίτσας) με το συνδυασμό «Πρωτοβουλία» του Καθηγητή Δημήτρη Κουρέτα.