Το έθιμο της Κυρά Σαρακοστής στους Αγίου Αναργύρους Μουζακίου
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Εκδηλώσεις
- Εκτύπωση
Με την φιλόξενη ενορία των Αγίων Αναργύρων πέρασαν την Καθαρά Δευτέρα πολλοί Συμπολίτες μας, με τις οικογένειές τους, στα πλαίσια της ενοριακής δράσεως που αναπτύσσει ο Ι.Ν. του Αγίου Γεωργίου, στους Αγίους Αναργύρους Μουζακίου Καρδίτσας.
Το πρωί τελέσθηκε ο Όρθρος, οι Ώρες και ο Εσπερινός, με τη συμμετοχή των ενοριτών και ευλαβών προσκυνητών, οι οποίοι φιλοξενήθηκαν στο Αρχονταρίκι του Ναού και τους προσφέρθηκε Μοναστηριακό κέρασμα, όπως το επιβάλλει η αρχή της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, με αγάπη και προσφορά προς τον συνάνθρωπο.
Ο Εφημέριος του Ναού π.Νικόλαος, μίλησε για το νόημα των ημερών της νηστείας, φέρνοντας ως παράδειγμα την «Κυρά Σαρακοστή», μία γυναικεία φιγούρα κατασκευασμένη από ζυμάρι, η οποία τα μάτια τα έχει κλειστά για να βλέπει τα δικά της αμαρτήματα, δεν έχει στόμα για να μην αργολογεί κατά την ευχή του Αγίου Εφραίμ του Σύρου: «.πνεύμα αργολογίας μη μη δώς.» και «.δώρισέ μου του οράν τα εμά πταίσματα.». Δεν έχει μύτη για να μην οσφραίνεται μυρωδιές αρτύσιμες, φέρει ως στέμμα τον Σταυρό του Κυρίου μας, τα χέρια της είναι σε στάση προσευχής μαζί με το κομποσκοίνι της και έχει επτά πόδια τα οποία κόβουν ένα κάθε Σάββατο, έως ότου έλθει το Μ. Σάββατο, το Πάσχα του Κυρίου μας.
Εκατό Σαρακοστές μοίρασε η ενορία των Αγίων Αναργύρων στους μικρούς φίλους και ευλαβούς προσκυνητές, που όσοι έμειναν μέχρι τέλους παρατέθηκε «Μοναστηριακή Τράπεζα», ενώ τα παιδιά ζωγράφισαν την δική τους Κυρά Σαρακοστή και η καλύτερη βραβεύτηκε. Παιχνίδι, μπαλόνια και δραστηριότητες έδωσαν την ευκαιρία στα παιδιά να γνωρίσουν το παιχνίδι και την διασκέδαση, μέσω της Ενορίας, και όχι μέσω των Καρναβαλικών και παγανιστικών εθίμων.
που 'ναι έθιμο παλιό
οι γιαγιάδες μας τη φτιάχναν
με αλεύρι και νερό.
Για στολίδι της φορούσαν
στο κεφάλι ένα σταυρό
μα το στόμα της ξεχνούσαν
γιατί νήστευε καιρό.
Και τις μέρες τις μετρούσαν
με τα πόδια της τα επτά
'κόβαν ένα τη βδομάδα
μέχρι να 'ρθει η Πασχαλιά.