2ο Δημοτικό Σχολείο Καρδίτσας: Μαθήματα STEAM μέσα στο δάσος της Νορβηγίας
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Εκδηλώσεις
- Εκτύπωση
Δύο εκπαιδευτικοί από το σχολείο μας, η καθηγήτρια Αγγλικής Γλώσσας, Αθηνά Καζάνα, και ο εκπαιδευτικός Πληροφορικής, Παναγιώτης Παππάς, συμμετείχαν στην 3η διεθνής συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Spetalen skole, R åde Kommune, στη Νορβηγία, από την 1 έως τις 7 Δεκεμβρίου 2024, για το έργο Erasmus+ και eTwinning “STEAM Innovative Teaching in the Digital Era”.
Στο επίκεντρο της κινητικότητας αυτής ήταν η υπαίθρια μάθηση και περιλάμβανε θεωρητικές και πρακτικές δραστηριότητες στην κομητεία Østfold. Στην πρωτοβουλία, η οποία στόχευε στην ανάπτυξη καινοτόμων μεθοδολογιών που προωθούν την επαφή των μαθητών με τη φύση, συμμετείχαν επίσης εκπαιδευτικοί από τη Βουλγαρία, την Πορτογαλία, την Εσθονία και τη Νορβηγία.
Καταρχήν, όλοι οι συμμετέχοντες έλαβαν μέρος σε ενδιαφέροντα εργαστήρια ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών από τα σχολεία όλων των εταίρων για τη χρήση ψηφιακών πόρων στη διδασκαλία και μάθηση STEAM. Τις πρακτικές αυτές θα εφαρμόσουν στους μαθητές τους στο 2ο Δημοτικό Σχολείο.
Συμμετείχαν επίσης σε δύο επιμορφώσεις: Εισαγωγή στον Προγραμματισμό/Κωδικοποίηση στο Κέντρο Επιστημών Inspiria και Training Session – Outdoor Training από εξειδικευμένο καθηγητή του Østfold University College.
Στη συνέχεια, δημιούργησαν δύο διεθνείς ομάδες και ανέλαβαν την κατασκευή δύο σχεδίων μαθημάτων, εφαρμόζοντας όσα διδάχθηκαν στις επιμορφώσεις αυτές. Η πρώτη εντυπωσιακή στιγμή της συνάντησης για τους εκπροσώπους μας ήταν η συνεργασία στις ομάδες αυτές με τους καθηγητές φυσικά από τα συνεργαζόμενα σχολεία και η δημιουργία μαθημάτων STEAM σε εξωτερικούς χώρους με τη χρήση ψηφιακών πόρων. Η ομάδα, στην οποία συμμετείχε η Αθηνά Καζάνα ασχολήθηκε με το θέμα των αστερισμών, των αστεριών και των πλανητών, χρησιμοποιώντας το app Star Walk 2. Ο Παναγιώτης Παππάς μαζί με συναδέλφους των άλλων σχολείων, εργάστηκε για το θέμα «Βαρύτητα, Μαγνητισμός και Μαύρη Τρύπα» υλοποιώντας πειράματα Φυσικής στη φύση. Και η δεύτερη εντυπωσιακή στιγμή ήταν όταν οι ομάδες υλοποίησαν τα ολοκληρωμένα σχέδια μαθήματος σε παιδιά της έβδομης τάξης μέσα στο δάσος κοντά στο νορβηγικό σχολείο! Ξύλα, πριόνια, τσεκούρια, φωτιές και ipads σε χαμηλές θερμοκρασίες κάτω από τα δέντρα!
Η συντονίστρια του έργου Αθηνά Καζάνα τόνισε την σημασία αυτής της διεθνούς συνεργασίας:
«Η ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ των χωρών μας επιτρέπει να αναπτύξουμε στρατηγικές που εμπλουτίζουν το έργο των εκπαιδευτικών και προσφέρουν νέες ευκαιρίες μάθησης στους μαθητές μας».
Το Πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Erasmus+ και αποτελεί μέρος μιας ευρωπαϊκής προσπάθειας για την προώθηση της καινοτομίας και της συνεργασίας στον τομέα της εκπαίδευσης. «Η συμμετοχή των εκπαιδευτικών από το σχολείο μας ενισχύει τη δέσμευση να ενσωματώσουν σύγχρονες και διαπολιτισμικές παιδαγωγικές πρακτικές στην καθημερινή τους σχολική ζωή. Η υπαίθρια μάθηση είναι μία απ’ αυτές».
2ο Δημοτικό Σχολείο Καρδίτσας