"Α. Γεωργιάδης σε Γ. Κωτσό: Προσβάσιμα τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για όλες τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τον covid 19" Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Πολιτικά
- Εκτύπωση
«Όλες οι επιχειρήσεις που επλήγησαν από το αναγκαστικό «lockdown» λόγω covid 19, θα έχουν ανεμπόδιστη πρόσβαση στα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση για στήριξη της λειτουργίας και ενίσχυση της ρευστότητάς τους».
Την διαβεβαίωση αυτή έδωσε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνης Γεωργιάδης στον Βουλευτή Ν.Δ. Ν. Καρδίτσας κ. Γιώργος Κωτσό, σε συνάντηση που έγινε στην Αθήνα.
Η πρωτοβουλία ανήκε στον Βουλευτή ο οποίος τον επισκέφθηκε στο Γραφείο του στο Υπουργείο για να του μεταφέρει τις αγωνίες, τους προβληματισμούς και τα αιτήματα του επιχειρηματικού κόσμου από το Ν. Καρδίτσας.
Ο δυο συνομιλητές συμφώνησαν πως το «πακέτο» των 24 δις ευρώ που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την επανεκκίνηση της Ελληνικής οικονομίας είναι πρωτόγνωρο και περιλαμβάνει μέτρα εμπροσθοβαρή που απαντούν ουσιαστικά στις τεράστιες ανάγκες του επιχειρηματικού κόσμου, των επαγγελματιών και των εργαζομένων.
Όπως ειπώθηκε, φαίνεται γενικώς ότι ο ρυθμός επαναφοράς της οικονομίας μας σε πλήρη λειτουργία κινείται με μεγαλύτερη ταχύτητα από τις αρχικές προβλέψεις, γεγονός που οφείλεται τόσο στην άριστη διαχείριση της πανδημίας το προηγούμενο τρίμηνο, όσο και στη διατήρηση των κρουσμάτων την περίοδο άρσης των απαγορεύσεων και περιορισμών σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Άρα, όσο τηρούμε τους κανόνες πρόληψης και προστασίας, τόσο περισσότερο μας δίνεται η ευκαιρία να πάμε γρηγορότερα στην πλήρη επανεκκίνηση της οικονομίας μας.
Τονίστηκε ότι καθοριστικό ρόλο στη μείωση του ύψους της επερχόμενης ύφεσης θα παίξει ο τουρισμός που αυτή τη στιγμή δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθεί στη χώρα μας διότι υπάρχουν άγνωστες μεταβλητές, όπως ο χρόνος ανοίγματος των συνόρων μας, οι αεροπορικές συνδέσεις με χώρες που είναι παραδοσιακοί πελάτες αλλά επιδημιολογικά δεν βρίσκονται στο δικό μας πολύ καλό επίπεδο κ.α.
Επισημάνθηκε ότι η Ελλάδα την περίοδο της πανδημίας, με την άκρως αποτελεσματική αντιμετώπισή της άλλαξε ριζικά την άσχημη αντίληψη που είχε διαμορφώσει ο πλανήτης για αυτήν από τα χρόνια των μνημονίων.
Δηλαδή, από «μαύρο πρόβατο» μετατράπηκε και δικαίως, σε χώρα πρότυπο διαχείρισης επικίνδυνων κρίσεων, προσφοράς κοινωνικών υπηρεσιών και παροχών, γεγονός που ήδη έχει σημαντικές θετικές επιπτώσεις στην κοινή προσπάθεια γρήγορης επαναφοράς της στον δρόμο της ανάπτυξης που είχε ήδη εισέλθει μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019.
Οι κ.κ. Γεωργιάδης και Κωτσός μίλησαν και για το πρόγραμμα ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων ΤΕΠΙΧ ΙΙ που πάει πολύ καλά, αφού αρχικά είχε σχεδιαστεί για δάνεια ύψους 1,3 δις ευρώ και στη συνέχεια αυξήθηκε στα 2,5 δις ευρώ, διότι η ζήτηση είναι τεράστια. Αυτό δείχνει και τη μεγάλη ανάγκη της αγοράς για κεφάλαια κίνησης.
Επίσης, έγινε γνωστό ότι ξεκινάει το μεγάλο εγγυοδοτικό εργαλείο παροχής δανείων κεφαλαίου κίνησης συνολικού ύψους 7 δισεκατομμυρίων ευρώ. Άμεσα θα έχουμε την έναρξη υποβολής αιτήσεων μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Η διαφορά του νέου εγγυοδοτικού με το ΤΕΠΙΧ ΙΙ είναι ότι πλέον η εγγύηση του δημοσίου δεν θα καλύπτει το επιτόκιο, αλλά έως και το 80% του δανείου! Αυτό σημαίνει ότι η επιχείρηση θα καλείται να παράσχει λιγότερες εξασφαλίσεις για το ίδιο ποσό από αυτές που ζητούνται στο ΤΕΠΙΧ ΙΙ. Το εν λόγω χρηματοδοτικό εργαλείο αποτελούσε πρόταση του κ. Κωτσού την οποία είχε συζητήσει εκτενώς με τον εμπορικό και επιχειρηματικό κόσμο του Νομού μας το τελευταίο διάστημα.
Σημειώνεται ότι μέσα στον Ιούνιο θα ξεκινήσει και πρόγραμμα περίπου 1,2 δις ευρώ μόνο για αναπτυξιακά επιχειρηματικά έργα που το υπέγραψε η Αναπτυξιακή Τράπεζα μαζί με το EIF και τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Σ’ αυτό δεν θα χρειάζονται εξασφαλίσεις, αλλά η επιχείρηση θα καλείται να καταθέσει αναπτυξιακό business plan. Εφ’ όσον αυτό κριθεί βιώσιμο, τότε η επιχείρηση θα μπορεί να δανειοδοτηθεί με επιτόκιο αρκετά χαμηλό, γιατί είναι επιδοτούμενο από το EIF.
Τέλος, ο Υπουργός Ανάπτυξης υπογράμμισε πως σχεδόν όλες οι πληττόμενες επιχειρήσεις θα έχουν μεγάλη μείωση της προκαταβολής φόρου η οποία σε συνδυασμό με τις μειώσεις ΦΠΑ, τη συνεπιδότηση της εργασίας, τις αναστολές πληρωμών κατά το διάστημα της καραντίνας και όλα τα άλλα γνωστά μέτρα, συνθέτουν ένα πολύ ισχυρό υποστηρικτικό πλαίσιο όπου μπορεί να βασιστεί με ασφάλεια η ανάκαμψη της ιδιωτικής οικονομίας στη χώρα. Εξάλλου, το έχουν ήδη αποδεχθεί οι αγορές διότι το επιτόκιο για το 10ετές ομόλογο του Ελληνικού δημοσίου βρίσκεται γύρω στο 1,70% παρά τις συνεχείς κρατικές χρηματοδοτικές «ενέσεις», οικονομικές παροχές και διευκολύνσεις.
Από το γραφείο τύπου του Βουλευτή της Ν.Δ. ν. Καρδίτσας Γ. Κωτσού