Επίκαιρη ερώτηση της Χρ. Κατσαβριά - Σιωροπούλου σχετικά με την αξιοποίηση υδάτινων πόρων των λιμνών Πλαστήρα και Σμοκόβου Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Πολιτικά
- Εκτύπωση
Η Βουλευτής Καρδίτσας, Χρυσούλα Κατσαβριά-Σιωροπούλου, την Δευτέρα 22 Ιουνίου κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στην Βουλή σχετικά με την αξιοποίηση των υδάτινων πόρων των λιμνών Πλαστήρα και Σμοκόβου.
Η ερώτηση της βουλευτού επικεντρώθηκε κυρίως:
1. Στη μη ολοκληρωμένη και τη μη σωστή διόρθωση και επισκευή των παλαιών έργων των δύο ταμιευτήρων Σμοκόβου και Ταυρωπού, αλλά και στον παλαιό τρόπο άρδευσης των καλλιεργειών, που οδηγεί σε μεγάλες απώλειες νερού, κατασπατάληση στην άρδευση και το κυριότερο στο γεγονός πως άλλοι αγρότες πληρώνουν ακριβά και άλλοι φτηνά το νερό που καταναλώνουν.
Συνέπεια όλων αυτών είναι να προκαλούνται συγκρούσεις μεταξύ των αγροτών λόγω της άνισης μεταχείρισης αλλά και της ανεπάρκειας νερού για το πότισμα.
2. Στο να εξεταστεί αν o τρόπος κοστολόγησης του νερου από τους Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων δημιουργεί αυτή τη διαφορετική τιμή του νερού.
3. Στην οικονομική υποστήριξη των αγροτών ώστε:
α) να υιοθετήσουν σύγχρονες τεχνικές άρδευσης εγκαταλείποντας τις παλιές υδατοβόρες μεθόδους και τεχνικές για να εξοικονομηθούν ποσότητες νερού και να μην γίνεται κατασπατάληση.
β) να έχουν δυνατότητα άμεσης πρόσβασης σε μικρού κόστους επενδύσεις και σε χρηματοδότηση για πολύ στοχευμένα αναπτυξιακά προγράμματα., με λιγότερη γραφειοκρατία και απαιτήσεις που τους αποθαρρύνουν.
Με βάση τα παραπάνω η βουλευτής εξέθεσε τις προτάσεις της προς τον αρμόδιο υπουργό Υποδομών και Δικτύων που είχαν να κάνουν με:
1. Την δημιουργία ενιαίου φορέα διαχείρισης για κάθε ταμιευτήρα που να μπορεί να εκτιμήσει τις ανάγκες σε νερό των καλλιεργειών, να ελέγχει και να επιβάλλει την ορθολογική διαχείριση, να φροντίζει για την ορθή λειτουργία και συντήρηση των δικτύων και να προβαίνει σε ενιαία τιμολόγηση αλλά και στην επαρκή παροχέτευση νερού χωρίς σπατάλες.
2. Την κατασκευή και επέκταση κλειστών δικτύων μεταφοράς νερού, τόσο στη λίμνη Σμοκόβου όσο και στη λίμνη Πλαστήρα. Στο σημείο αυτό η βουλευτής ενημέρωσε πως όσον αφορά τα έργα του κλειστού δικτύου Σμοκόβου, αυτά έχουν σταματήσει εδώ και καιρό και επισήμανε πως το Υπουργείο θα πρέπει να μεριμνήσει για την συνέχιση και ολοκλήρωσή τους. Τόνισε πως είναι εξίσου σημαντικό το θέμα κατασκευής δικτύου και για τη λίμνη Πλαστήρα - Ταυρωπού, της οποίας το δίκτυο είναι ανοικτό με τάφρους και διώρυγες που συχνά σπάνε προκαλώντας μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες, απώλειες πολύτιμου νερού και το κόστος συντήρησής τους είναι πολύ μεγάλο. Συνεχίζοντας η κυρία Κατσαβριά υποστήριξε τα σημαντικά οφέλη στοχευμένων παρεμβάσεων όπως η αντικατάσταση των παλιών συστημάτων άρδευσης με νέα (στάγδην άρδευση) που θα συμβάλλει στην εξοικονόμηση ποσότητας νερού ως 40%, θα μειώσει τις εισροές κάνοντας στοχευμένη λύπανση, θα αυξήσει την παραγωγή περισσότερο από 20% και θα μειώσει το κόστος ενέργειας για την άρδευση, αυξάνοντας ταυτόχρονα κατά πολύ τις αρδευόμενες εκτάσεις.
Στην επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού Καρδίτσας, ο αναπληρωτής Υπουργός Υποδομών και Δικτύων, κος Χρήστος Σπίρτζης απάντησε τα εξής:
Ως προς τo θέμα της ίδρυσης ενός φορέα διαχείρισης ανά λεκάνη απορροής και το κομμάτι που αφορά την γεωργία, ο Υπουργός παρέπεμψε τη βουλευτή στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στη Γενική Γραμματεία Υδάτων, ώστε με διυπουργική συνεννόηση να εξειδικευτεί και να δοθεί λύση.
Σχετικά με την κατασκευή και επέκταση κλειστών δικτύων μεταφοράς νερού, ο κ. Σπίρτζης ανέφερε ότι για τα αρδευτικά δίκτυα Σμοκόβου το έργο είναι προϋπολογισμού 100.000.000 ευρώ. Η μελέτη χρήζει επικαιροποίησης και σε αυτό μπορεί το Υπουργείο να δεσμευτεί ότι θα την προχωρήσει. Για να υλοποιηθεί το έργο, όμως, είναι απαραίτητο να ενταχθεί στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Αγροτική Ανάπτυξη 2014-2020».
Επιπλέον, ο υπουργός τόνισε πως έχει επικοινωνήσει ήδη με τον αρμόδιο αναπληρωτή Υπουργό κ. Β.Αποστόλου έτσι ώστε σε συντονισμό με την διεκδίκηση των βουλευτών, των ενδιαφερομένων αγροτών και των αρμόδιων φορέων τους, να μπορέσει να ενταχθεί στο τελικό σχέδιο και από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου στη συνέχεια να υλοποιηθεί από το Υποδομών.
Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο Αναπληρωτής Υπουργός Υποδομών και Δικτύων, εξέφρασε την ελπίδα πως σύντομα θα επικαιροποιηθεί η μελέτη από τις Υπηρεσίες του Υπουργείου και θα βρεθούν τα αντίστοιχα κονδύλια για την υλοποίηση της, δίνοντας παράλληλα την δέσμευση πως σε ότι αφορά την κατασκευή των έργων του Υπουργείου της αρμοδιότητάς του θα αντιμετωπιστεί με την δέουσα προσοχή και ευαισθησία.
Η βουλευτής Καρδίτσας, Χρυσούλα Κατσαβριά-Σιωροπούλου, ευχαρίστησε τον Υπουργό και τόνισε πως το μείζον αυτό πρόβλημα απασχολεί χρόνια τον αγροτικό κόσμο του νομού και πως είναι αναγκαίο να επιταχυνθούν αυτές οι διαδικασίες, ώστε να δοθεί άμεσα ουσιαστική λύση στη βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων πόρων και στα θέματα διοίκησης, λειτουργίας και συντήρησης των δικτύων άρδευσης.