Ερώτηση Κ. Τσιάρα για την ετοιμότητα αντιμετώπισης πιθανής επιδημίας γρίπης Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Πολιτικά
- Εκτύπωση
Ερώτηση για την έγκαιρη προετοιμασία της κρατικής μηχανής και ενημέρωση των πολιτών για την αντιμετώπιση μιας πιθανής επιδημίας εποχικής γρίπης, κατέθεσε προς τον Υπουργό Υγείας, Μάκη Βορίδη, ο Βουλευτής Καρδίτσας με την Νέα Δημοκρατία Κώστας Τσιάρας.
Αναλυτικά η ερώτηση του βουλευτή έχει ως εξής:
Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου που κάνουν λόγο για έλλειψη φαρμάκων σε ευρέως συνταγογραφούμενα φάρμακα, γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία, διέταξε ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών. Προηγουμένως, η Εισαγγελία Πρωτοδικών είχε ενημερωθεί για τις ελλείψεις και από τον Πρόεδρο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, ενώ ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων με έγγραφό του στις 14.11.2014 προχώρησε στην απαγόρευση εξαγωγών συγκεκριμένων φαρμάκων, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Καθώς, λοιπόν, εισερχόμαστε στην περίοδο του χειμώνα, κατά την οποία έχουμε έξαρση των ιώσεων, τέτοια φαινόμενα δημιουργούν μια εύλογη ανησυχία.
Ειδικότερα, το ενδιαφέρον στην παρούσα φάση εστιάζεται στο ζήτημα της εποχικής γρίπης, όπου η αντιμετώπιση των κρουσμάτων της πέρυσι, με καταγεγραμμένους περίπου 150 θανάτους και περίπου 400 νοσηλείες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, άφησε πολλά ερωτηματικά για την ετοιμότητα των δημοσίων υπηρεσιών. Ως σημαντικότερη αιτία καταγράφηκε η ελλιπής ενημέρωση των πολιτών και ο μη έγκαιρος εμβολιασμός ατόμων, που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Ήδη σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρουσιάζονται κρούσματα γρίπης, που θέτουν τις εκεί υπηρεσίες υγείας σε κατάσταση ετοιμότητας.
Επομένως, όσο υπάρχει ακόμα καιρός καθίσταται αναγκαία, η άμεση κινητοποίηση των υγειονομικών αρχών της χώρας για την καλύτερη αντιμετώπιση μιας πιθανής επιδημίας. Αν και τα τελευταία χρόνια το ΚΕΕΛΠΝΟ με το επιστημονικό προσωπικό του βρίσκεται σε διαρκή επιφυλακή και κάνει πραγματικά σπουδαία δουλειά, παρακολουθώντας στενά την κατάσταση, συλλέγοντας πληροφορίες για την ορθή και ψύχραιμη εκτίμηση και αντιμετώπιση του κινδύνου, περιορίζοντας τις συνέπειες, αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό. Στον αποτελεσματικό χειρισμό μιας πιθανής επιδημίας εμπλέκονται και πολλοί άλλοι φορείς, είτε του δημοσίου, είτε της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι οποίοι χρειάζονται τον συντονισμό της Κεντρικής Αρχής. Η επαγρύπνηση της, συνεπώς, για την έγκαιρη εξασφάλιση υλικών, υποδομών και προσωπικού κρίνεται επιβεβλημένη και καμία αμέλεια δεν θα μπορεί να δικαιολογηθεί.
Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1. Έχει οργανωθεί σχέδιο αντιμετώπισης της επιδημίας με βάση των Εθνικό Σχέδιο Δράσης;
2. Έχει γίνει πλήρης ενημέρωση του πληθυσμού και ιδιαίτερα των ευπαθών κοινωνικών ομάδων για τα μέτρα πρόληψης, που πρέπει να γνωρίζουν ούτως ώστε να προφυλάσσονται;
3. Έχουν εξασφαλιστεί τα αποθέματα των αντιϊικών φαρμάκων και του εμβολίου κατά της εποχικής γρίπης;
4. Λειτουργεί με επάρκεια το σύστημα επιδημιολογικής επιτήρησης του ΚΕΕΛΠΝΟ, όπως επίσης και το σύστημα εργαστηριακού ελέγχου των δειγμάτων;
5. Υπάρχει επάρκεια κλινών ΜΕΘ, κατάλληλα στελεχωμένων για την κάλυψη των κρουσμάτων;»