Κωνσταντοπούλου στη Βουλή για Παλαμά: Ποιες οι ενέργειες προειδοποίησης και διάσωσης το βράδυ της πλημμύρας Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Πολιτικά
- Εκτύπωση
Ερώτηση στη Βουλή προς τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σχετικά με τις ενέργειες του κράτους για την προειδοποίηση κινδύνου των κατοίκων από την πλημμύρα στην περιοχή του Δήμου Παλαμά αλλά και τις άμεσες ενέργειες που ακολούθησαν για την διάσωση των εγκλωβισμένων κατέθεσε η Πρόεδρος της Κ.Ο. της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Ν. Κωνσταντοπούλου.
Αναλυτικά η ερώτηση:
Η Θεσσαλία βιώνει μία ανείπωτη τραγωδία. Συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους, αμέτρητα ζώα πνίγηκαν, περιουσίες χάθηκαν, τεράστιες εκτάσεις καλλιεργειών και καλλιεργήσιμης γης καταστράφηκαν.
Οι κάτοικοι του Παλαμά Καρδίτσας μαρτυρούν και καταγγέλλουν απουσία ενημέρωσης και προειδοποίησής τους και καθυστερημένη έλευση για διάσωση. Τα μήνυμα του 112 τους εστάλη εκ των υστέρων, όταν μόνοι τους οι κάτοικοι είχαν πανικόβλητοι και αιφνιδιασμένοι κινητοποιηθεί για να σώσουν ο ένας τον άλλον. Και μετά από αυτό πάμπολλοι περιγράφουν ότι προσπαθούσαν μάταια να επικοινωνήσουν με τις αρχές και δημοσιοποιούσαν την κατάσταση στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ζητώντας βοήθεια.
Οι πυροσβέστες στις αρμόδιες υπηρεσίες Καρδίτσας και Παλαμά περιγράφουν το δυναμικό, τις συνθήκες και την κατάσταση μέσα στην οποία κλήθηκαν να σώσουν συμπολίτες μας με δραματικό τρόπο: με ελάχιστο δυναμικό, που μέχρι την ημέρα της πλημμύρας βρισκόταν στον Έβρο για την μεγάλη πυρκαγιά, χωρίς ούτε μία σωσίβια λέμβο, σε περιοχή όπου οι πλημμύρες είναι συχνό φαινόμενο, με δυσλειτουργικά οχήματα και μηχανήματα. Με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Παλαμά να έχει πλημμυρίσει, οι πυροσβέστες επιχειρούν από την περασμένη Τρίτη χωρίς καν πρόβλεψη ξεκούρασης και χρησιμοποιούν τα οχήματά τους για να κοιμούνται.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
1.Ποιο σχέδιο εφαρμόσθηκε στην Καρδίτσα και συνολικά στη Θεσσαλία, πώς αξιοποιήθηκαν τα διδάγματα του Ιανού και για ποιο λόγο οι κάτοικοι αφέθηκαν στη μοίρα τους, χωρίς έγκαιρη προειδοποίηση, ενημέρωση και διάσωση; Για ποιο λόγο το μήνυμα του 112 εστάλη με καθυστέρηση;
2.Πώς δικαιολογείται η έλλειψη δυναμικού και μέσων στην περιοχή, που είχε ως αποτέλεσμα ο κρατικός μηχανισμός να μην μπορεί να ανταποκριθεί με την επιβαλλόμενη ταχύτητα διάσωσης και να επαφίεται τελικά στην υπεράνθρωπη, μετ’ εμποδίων προσπάθεια, των κατοίκων και των πυροσβεστών που
επιχειρούσαν χωρίς μέσα;