Παρέμβαση του Γ. Κωτσού στον Υπ. Εσωτερικών για τα οικονομικά προβλήματα των Δ.Ε.Υ.Α. λόγω πανδημίας
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Πολιτικά
- Εκτύπωση
Παρέμβαση στο Υπουργό Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκο έκανε ο Βουλευτής Ν.Δ. Ν. Καρδίτσας κ. Γιώργος Κωτσός για τα οξυμμένα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν το τελευταίο διάστημα οι ΔΕΥΑ ιδιαίτερα της Ελληνικής περιφέρειας,
λόγω μεγάλης πτώσης των εσόδων τους από τα αυστηρά περιοριστικά και απαγορευτικά μέτρα που ελήφθησαν αναγκαστικά για την αποφυγή μετάδοσης στην κοινότητα του θανατηφόρου ιού GOVID 19.
Ο Βουλευτής στη σχετική αναφορά του στον Υπουργό, όπου καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις αντιμετώπισης του σοβαρού ζητήματος που έχει προκύψει, επισημαίνει τα παρακάτω:
«Κύριε Υπουργέ
Και οι ΔΕΥΑ εισέρχονται στην οικονομική περιδίνηση που προκάλεσε στη χώρα και σε ολόκληρο τον κόσμο η πανδημία του COVID 19 «Κορωνοϊού».
Πολλές δημοτικές επιχειρήσεις στελεχώνονται από διοικητικό προσωπικό μέσω προγράμματος του ΟΑΕΔ για ΑμεΑ. Τα άτομα αυτά αποτελούν ευπαθείς ομάδες και αναγκαστικά απέχουν από τον χώρο εργασίας τους βοηθώντας μόνο εξ αποστάσεως με τηλεργασία, όταν αυτή είναι δυνατόν να επιτευχθεί.
Ταυτόχρονα, όλες οι εργαζόμενες μητέρες με τέκνα που φοιτούν στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, κάνουν χρήση της άδειας ειδικού σκοπού λόγω αναστολής λειτουργίας των σχολικών μονάδων.
Το αποτέλεσμα είναι αυτό τα διάστημα οι ΔΕΥΑ να έχουν απογυμνωθεί από διοικητικό προσωπικό και να υπολειτουργούν.
Συγχρόνως επήλθε τεράστια μείωση στα έσοδά τους καθώς τα ταμεία (λόγω υποστελέχωσης για τους παραπάνω λόγους) είναι κλειστά, ενώ ο κόσμος έχει περιορίσει στο ελάχιστο τις μετακινήσεις του μετά και την απαγόρευση της κυκλοφορίας πολιτών.
Βεβαίως δίνεται η δυνατότητα ηλεκτρονικών πληρωμών, ή πληρωμών στα ταμεία τραπεζών, αλλά δυστυχώς σε αυτή τη λύση ανάγκης είναι ικανή και έχει τις γνώσεις να προσφύγει ειδικά στην Ελληνική περιφέρεια, μικρή μερίδα καταναλωτών.
Κύριε Υπουργέ
Οι ΔΕΥΑ στηρίζονται στον ανταποδοτικό τους χαρακτήρα και δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό. Ο αναπόφευκτος μηδενισμός των εσόδων σε κάθε μία από αυτές επιφέρει αλυσιδωτές αντιδράσεις στην εύρυθμη λειτουργία τους, διότι τα έξοδα «τρέχουν» και πρέπει να καλυφθούν άμεσα.
Ενδεικτικός των δυσβάστακτων οικονομικών υποχρεώσεων στις οποίες αδυνατούν πλέον να ανταπεξέρχονται οι ΔΕΥΑ ιδιαίτερα της περιφέρειας, είναι ο παρακάτω κατάλογος πάγιων εξόδων τους:
1. Ηλεκτρικό ρεύμα αντλιοστασίων ύδρευσης και βιολογικών καθαρισμών (με το πάντα αυστηρό τιμολόγιο που ισχύει για τις ΔΕΥΑ από την ίδρυσή τους).
2. Αμοιβές και έξοδα προσωπικού (συμπεριλαμβανομένων των ασφαλιστικών εισφορών).
3. Προμήθεια νερού από Συνδέσμους Ύδρευσης για την τροφοδοσία οικισμών.
4. Προμήθεια αναλωσίμων ειδών για την επισκευή και συντήρηση δικτύων ύδρευσης.
5. Προμήθεια καυσίμων.
6. Προμήθεια απολυμαντικών μέσων (χλωρίωση νερού).
7. Επισκευές και συντηρήσεις λόγω βλαβών στον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό των αντλιοστασίων ύδρευσης (ανταλλακτικά αντλιών, ηλεκτρολογικών πινάκων αντλιοστασίων κ.ο.κ.).
8. Αμοιβές εξωτερικών συνεργατών (δειγματοληψίες νερού, λογιστική υποστήριξη, συντήρηση μηχανογραφικού εξοπλισμού).
Κύριε Υπουργέ
Με βάση τη ενημέρωση που έχω από τα προεδρεία των ΔΕΥΑ του Νομού Καρδίτσας, κάποιες από αυτές τις δημοτικές επιχειρήσεις σε μικρούς Δήμους βρίσκονται ήδη σε κατάσταση απόγνωσης λόγω της εξάντλησης των ταμειακών διαθέσιμών τους και ο κίνδυνος ξαφνικού οικονομικού «θανάτου» τους είναι ορατός.
Επικαλούμενος την αποδεδειγμένη ευαισθησία σας για τη γρήγορη επίλυση των προβλημάτων στους ΟΤΑ, απευθύνω έκκληση να παρέμβετε άμεσα ώστε να μην βρεθούν οι Δήμοι σε κατάσταση αδυναμίας παροχής στους πολίτες, του υπέρτατου δημόσιου αγαθού της ύδρευσης και μάλιστα μέσα σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο έκτακτης ανάγκης για τη χώρα μας.
Παράλληλα, παραθέτω τις προτάσεις μου για την αντιμετώπιση των ως άνω αναφερόμενων οικονομικών υποχρεώσεων των ΔΕΥΑ, ευελπιστώντας στην θετική ανταπόκρισή σας για την στήριξη που χρειάζονται.
ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ:
1. Έκτακτη επιχορήγηση των ΔΕΥΑ για όλο το χρονικό διάστημα των περιοριστικών μέτρων, (καίτοι δεν εντάσσονται στους φορείς γενικής κυβέρνησης), με προτεραιότητα στην κάλυψη των εξόδων λειτουργίας, διοίκησης, άντλησης και διανομής νερού από τα δίκτυα ύδρευσης.
2. Χορήγηση άτοκου δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ( μέχρι στιγμής δεν επιτρέπεται η δανειοδότηση των ΔΕΥΑ από το ΤΠΚ), με έναρξη αποπληρωμής τον Ιανουάριο του 2021, με το σκεπτικό ότι μέχρι τότε θα έχει επέλθει η λειτουργική και ταμειακή κανονικότητα.
3. Απόδοση ΦΠΑ στο ύψος των εισπραχθέντων και όχι των βεβαιωθέντων εσόδων.
4. Επαναφορά της διάταξης κατά την οποία οι ΔΕΥΑ επιχορηγούνταν από τα ΥΠΕΣ και ΥΠΟΙΚ από το ειδικό τέλος επί των εισοδημάτων εξ οικοδομών (άρθρο 12 Ν1069/80 πριν τροποποιηθεί, ως ίσχυε)».