ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Καρδίτσας: "Ταφόπλακα της Θεσσαλίας" Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Πολιτικά
- Εκτύπωση
Πριν λίγα εικοσιτετράωρα γίναμε μάρτυρες μιας από τις μεγαλύτερες ίσως την μεγαλύτερη θεομηνία που χτύπησε την Θεσσαλία και ειδικά το νομό Καρδίτσας, αφήνοντας πίσω απώλειες συνανθρώπων μας, καταστροφές σπιτιών, καλλιεργειών, υποδομών και καταστημάτων.
Ο «Daniel» φυσικά πιο ισχυρός από τον «Ιανό» απέδειξε σε όλο του το μεγαλείο την γύμνια του επιτελικού κράτους των «αρίστων», αλλά και την επιτελική ανεπάρκεια των τοπικών αρχόντων προεξέχοντος του Περιφερειάρχη. Θα αναρωτηθεί κανείς αφού το φαινόμενο ήταν πιο ισχυρό από τον Ιανό τι θα μπορούσε να γίνει;
Η απάντηση είναι ότι θα μπορούσαν να γίνουν πολλά.
Ένα από αυτά είναι η θωράκιση του νομού μας, αλλά και ολόκληρης της Θεσσαλίας με αντιπλημμυρικά έργα, με την δημιουργία μικρών υδροηλεκτρικών φραγμάτων, τα οποία θα λειτουργούσαν ως συλλέκτες νερών και ως άρδευση των χωραφιών τους καλοκαιρινούς μήνες, όπως επίσης και ως παραγωγοί ενέργειας. Ένα σχέδιο το οποίο κατέθεσε από το 2017 η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στον Περιφερειάρχη το οποίο ουδέποτε υλοποίησε. Ένα σχέδιο το οποίο θα έδινε πνοή στην Θεσσαλία και θα θωράκιζε την περιοχή από τις καταστροφικές πλημμύρες του 2020 και 2023. Είναι ενδεικτικό της Δεξιάς αντίληψης πως παρόλα αυτά το σχέδιο παρέμεινε στα συρτάρια του Αγοραστού.
Η «αριστεία» του μπλε Περιφερειάρχη φαίνεται ακόμη και από τα περιβόητα 148 εκατομμύρια απευθείας ανάθεση που δόθηκαν για την αποκατάσταση των ζημιών του Ιανού στην περιφερειακή ενότητα Καρδίτσας και την θωράκιση του νομού. Χρήματα για έργα τα οποία τρία χρόνια τώρα δεν έχουν ολοκληρωθεί και όσα ολοκληρώθηκαν, εξουδετερώθηκαν από την θεομηνία DANIEL. Σε ερώτηση που έγινε από την ΡΕΝΑ ΔΟΥΡΟΥ στον κ. Αγοραστό ένα χρόνο μετά τον Ιανό σχετικά με την καθυστέρηση των έργων, η απάντηση ήταν : ότι δεν ευθύνεται ο ίδιος αλλά η ΤΕΡΝΑ, λες και η περιφέρεια δεν έχει ελεγκτικούς μηχανισμούς που επιβλέπει την πορεία των έργων και ελέγχει τους εργολάβους.
Επίσης σε ερώτηση του γραμματέα της Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΜΠΟΥΓΟΥΛΙΑ εάν σε ανάλογο φαινόμενο θα είχαμε την ίδια καταστροφή, απάντησε κατηγορηματικά πώς δεν υπάρχει περίπτωση να ξανά συμβεί κάτι τέτοιο μετά τις ενέργειες που έχει κάνει η περιφέρεια Θεσσαλίας. Αναρωτιόμαστε τι έχει να μας πει σήμερα ο κ. περιφερειάρχης Θεσσαλίας Αγοραστός πέρα από το να ζητήσει αναβολή των εκλογών φοβούμενος την οργή και την αγανάκτηση των πληγέντων.
Στα πλαίσια του ότι «για όλα ΦΤΑΙΕΙ η ΔΟΥΡΟΥ», θα ήθελα προς ενημέρωση να αναφερθώ σε κάποια πράγματα πού έχουν σχέση με ένα ανάλογο φαινόμενο που κάποιοι σκοπίμως το ανασύρουν ως παράδειγμα σύγκρισης για να αποφύγουν τις δικές τους αυταπόδεικτες ευθύνες. Είναι παιδαριώδες να προσπαθήσει κάποιος να συγκρίνει το φαινόμενο της Μάνδρας με αυτό της Θεσσαλίας.
Ότι συνέβη στην Μάνδρα το 2017 ήταν σύμφωνα με τους επιστήμονες ένα πρωτοφανές φαινόμενο, για το οποίο δεν είχε υπάρξει κάποια επίσημη προειδοποίηση από την πολιτεία ή τους επιστημονικούς φορείς, σε αντίθεση με το φαινόμενο στην Θεσσαλία, για το οποίο υπήρξαν πάρα πολλές προειδοποιήσεις.
Χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η πολιτεία τη μεν λεκάνη Αγ. Αικατερίνης την είχε εντάξει σε σχέδιο πόλεως, το δε ρέμα Σούρες και την άλλη φυσική απορροή του όρους Πατέρα, την είχε μετατρέψει στον δρόμο που συνδέει την Ελευσίνα με την Θήβα, δηλαδή με λίγα λόγια οι κυβερνήσεις του πάλαι ποτέ δικοματισμού ΝΔ-ΠΑΣΟΚ έχτισαν κυριολεκτικά μια πόλη πάνω σε ρέματα.
Η διοίκηση ΔΟΥΡΟΥ από την πρώτη μέρα είχε μελετήσει και προγραμματίσει να γίνει το αντιπλημμυρικό έργο, το οποίο σύμφωνα με το πλαίσιο της νομοθεσίας ολοκληρώθηκε το 2020. Πράγμα που σημαίνει ότι δεν ξεκίνησε το 2019, αλλά νωρίτερα. Ο μελετητής λοιπόν του έργου, αλλά και όλοι οι ειδικοί που κατέθεσαν στο δικαστήριο, το οποίο αθώωσε την ΔΟΥΡΟΥ, οι ειδικοί επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης και κυρίως ο καθηγητής Λέκκας, εξήγησαν πως το αντιπλημμυρικό έργο είχε την δυνατότητα να αντιμετωπίσει τις συνήθεις βροχοπτώσεις της περιοχής. Το έργο είχε μελετηθεί να αντιμετωπίσει πλημμύρες ύψους βροχόπτωσης έως 60 χιλιοστά σε 12 ώρες ενώ στη Μάνδρα είχαμε ύψος βροχόπτωσης 300 χιλιοστά σε τρεις μόλις ώρες. Το ακραίο αυτό φαινόμενο που σύμφωνα με τους επιστήμονες εμφανίζεται μια φορά κάθε πεντακόσια ή χίλια χρόνια ήταν αδύνατον να αντιμετωπιστεί.
Οι πολίτες της Θεσσαλίας και ειδικότερα οι Καρδιτσιώτες έχουν βγάλει πλέον τα συμπεράσματα τους και στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, την αναβολή των οποίων επιθυμεί ο κύριος Αγοραστός, θα τον τιμήσουν αναλόγως.
Θωμάς Καλιάς
Μέλος Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.
Αναπληρωτής Γραμματέας Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Καρδίτσας