Χρ. Κατσαβριά - Σιωροπούλου: "Να λειτουργήσει ξανά η Παλαιά Ηλεκτρική: Για τον πολιτισμό και τα νιάτα της Καρδίτσας" Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Πολιτικά
- Εκτύπωση
Φως πνεύματος, πολιτισμού και δημιουργίας περιμένει ανυπόμονα να αναδυθεί μέσα από μια απρόσμενη πηγή στην πόλη της Καρδίτσας. Από την πηγή που άλλοτε παρείχε ηλεκτρική ενέργεια στην πόλη και αποτέλεσε σημείο αναφοράς για το πέρασμα στη νέα, τη σύγχρονη εποχή.
Η Παλαιά Ηλεκτρική, όπως την ξέρουμε σήμερα, με το συγκρότημα των βιομηχανικών της κτιρίων, στέγασε την πρώτη ιδιωτική ηλεκτρική εταιρεία Καρδίτσας η οποία εγκαινιάστηκε τον Οκτώβριο του 1910. Μέσα από το πέτρινο κτίριο του εργοστασίου, στο οποία υπήρχε και διώροφο κτίριο γραφείων, ηλεκτροδοτούνταν όλος ο αστικός ιστός για περίπου σαράντα χρόνια. Τα πρώτα δείγματα της νέας οικονομικής δραστηριότητας και ενός άλλου τρόπου κοινωνικής ζωής έκαναν δυναμικά την εμφάνισή τους.
Η εξέλιξη αυτή, κατέστησε μεταπολεμικά ακόμη πιο απαιτητική την περισσότερη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και τον εξηλεκτρισμό όλης της χώρας, γεγονός που σημαδεύτηκε από την ίδρυση της ΔΕΗ, το 1950. Η ηλεκτρική εταιρεία Καρδίτσας είχε πλέον εκπληρώσει την αποστολή της και ως περιουσιακό στοιχείο, οικόπεδο και κτίριο, περιήλθε στο Δήμο Καρδίτσας, σύμφωνα με τις τότε ρυθμίσεις.
Πέρασαν άλλα σαράντα χρόνια περίπου για να γίνει αντιληπτή η δυνατότητα της Παλιάς Ηλεκτρικής Καρδίτσας να φανεί και πάλι χρήσιμη στην πόλη. Αρχικά, το 1986, με την πρόθεση της Δημοτικής Αρχής (επί δημαρχίας Δ. Αρχοντή) να στεγάσει ένα Δημοτικό Θέατρο. Για το σκοπό αυτό προκηρύχτηκε πανελλήνιος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός και η μελέτη ανατέθηκε στην σύμπραξη που κέρδισε το πρώτο βραβείο του διαγωνισμού, το 1989.
Η εκπόνηση της μελέτης προχώρησε σημαντικά επί δημαρχίας Αθανάσιου Κανταρτζή, ωστόσο με περιορισμό των αρχικών προβλέψεων, καθώς το έργο θεωρήθηκε τεράστιο και μη ρεαλιστικό για τα δεδομένα της Καρδίτσας. Στη συνέχεια, επί δημαρχίας Χρ. Τέγου, οι προσπάθειες ένταξης του έργου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού δεν καρποφόρησαν, οπότε άλλαξε ο προσανατολισμός – και φυσικά η μελέτη - προς την κατεύθυνση της λειτουργίας Συνεδριακού Κέντρου. Όμως, ούτε και αυτή η επιλογή προχώρησε, καθώς επί δημαρχίας Δομήνικου Βερίλλη πλέον, ένα τέτοιο έργο δεν ήταν επιλέξιμο σε κανένα χρηματοδοτικό πλαίσιο.
Ένας νέος δρόμος διαφάνηκε από την Διαχειριστική Αρχή του ΠΕΠ Θεσσαλίας, η οποία πρότεινε την κήρυξη της Παλιάς Ηλεκτρικής σε διατηρητέο συγκρότημα, ως τον μόνο τρόπο ένταξης του έργου και της χρηματοδότησής του με προτεραιότητα.
Όλα αυτά, μέχρι που ήρθαν οι αδελφοί Βασίλειος και Αθανάσιος Μπρακατσούλας, και έκαναν πρόταση δωρεάς προς το Δήμο, επί δημαρχίας Κωνσταντίνου Παπαλού, της πλήρους Τεχνικής Μελέτης Ανάπλασης της Παλαιάς Ηλεκτρικής του Δήμου Καρδίτσας και του περιβάλλοντος χώρου και με στόχο την ένταξη ενός πολιτιστικού έργου στο ΕΣΠΑ. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί, ότι την Παρασκευή 2 Ιουνίου, η οικογένεια Μπρακατσούλα εκπροσωπούμενη από τον Αναστάσιο Μπρακατσούλα και την τεχνική του ομάδα, παρέδωσε στον Δήμο την επικαιροποίηση της μελέτης. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή της υποφαινόμενης και υπηρεσιακών παραγόντων, υπό την προεδρία του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Κωνσταντίνου Ξηλωμένου.
Υπάρχουν πλέον, όλες οι τεχνικές και διοικητικές προϋποθέσεις, προκειμένου ο Δήμος και η πόλη της Καρδίτσας να αποκτήσουν ένα Πνευματικό Κέντρο με πολυλειτουργική πολιτιστική χρήση. Είναι ίσως η πλέον υψηλή προτεραιότητα την οποία οφείλουμε να επιδιώξουμε, με δεδομένη την ανεπάρκεια των σχετικών υποδομών στην Καρδίτσα. Είναι πράγματι, λίγοι οι χώροι οι οποίοι μπορούν να ικανοποιήσουν την πολιτιστική δραστηριότητα της Καρδίτσας. Οι αναγκαίοι πόροι μπορούν να εξευρεθούν, αρκεί να υπάρξει πολιτική βούληση και συντονισμός ενεργειών, τόσο από τη σημερινή Δημοτική και Περιφερειακή Αρχή, όσο και από την κυβέρνηση.
Η πολύτιμη δωρεά των αδελφών Μπρακατσούλα πρέπει να αξιοποιηθεί. Η Παλιά Ηλεκτρική μπορεί να δώσει ξανά το φως και τη ζεστασιά της, στην τέχνη και την πνευματική δημιουργία του τόπου μας.
Χρυσούλα Κατσαβριά - Σιωροπούλου
Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Καρδίτσας