«Ζωντάνεψαν» οι τοιχογραφίες της Ι.Μ. Μεταμορφώσεως Σωτήρος Βραγκιανών (+Φωτο) Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Τοπική Επικαιρότητα
- Εκτύπωση
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες συντήρησης που εκτελούνται στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Βραγκιανών με δωρεά του Βραγκιανίτη Μαιευτήρα Ιατρού – Χειρουργού Γυναικολόγου κ. Φάνη Στάθη, ο οποίος ανέλαβε εξ’ ολοκλήρου την δαπάνη των εργασιών.
Με την καθοδήγηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καρδίτσας ο Συντηρητής κ. Αλέξανδρος Κωνσταντάς μαζί με ομάδα ειδικών προχώρησε στην πρώτη φάση στις εργασίες συντήρησης των τοιχογραφιών. Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν αναδεικνύοντας τις σπουδαίες τοιχογραφίες της Ιεράς Μονής που «ζωντάνεψαν» και τον διάκοσμό τους, ενώ αποκαλύφθηκε και αναδείχθηκε και η πέτρινη τοιχοποιία στη βάση των τοιχογραφιών, καθώς καθαρίσθηκε από το σοφά και τις λαδομπογιές που την είχαν σκεπάσει.
Το επόμενη βήμα του έργου είναι ο καθαρισμός του ξυλόγλυπτου τέμπλου της Μονής με τη σχετική μελέτη να είναι ήδη έτοιμη και στη φάση της έγκρισης από τα αρμόδια όργανα.
Το κόστος της μελέτης και του καθαρισμού του τέμπλου καθώς και των εικόνων και του χορού των Αποστόλων που ακολουθούν τα έχει αναλάβει επίσης ο δωρητής.
Η Ιερα Μονή Μεταμορφώσεως Σωτήρος Βραγκιανών
Tο μοναστήρι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος που βρίσκεται απέναντι από το κεντρικό συνοικισμό Βραγκιανών της Αργιθέας, στην πλαγιά του βουνού «Μιρμιτζάλα» ιδρύθηκε στις 11 Ιουλίου 1655 από τον ιερομόναχο Παρθένιο, όπως αναφέρεται σε μια επιγραφή πάνω από την είσοδο του κυρίως ναού.
Ο ναός είναι μικρός, σε σχήμα σταυρού, άνευ τρούλου, έχοντας μέσα ξυλόγλυπτο τέμπλο πολύ μεγάλης αξίας. Ο νάρθηκας προστέθηκε το 1797.
Το μοναστήρι έπαιξε ένα σπουδαίο ρόλο στη νεότερη ελληνική ιστορία διότι πολλοί από τους αγωνιστές του 1821 (Καραϊσκάκης, Κατσαντώνης, οι Μπουκουβαλαίοι) έβρισκαν καταφύγιο εκεί και το είχαν σαν κέντρο εφοδιασμού στον αγώνα τους. Επίσης πολλές οικογένειες που δεν άντεχαν τον τούρκικο ζυγό έλαβαν άδεια να κατοικήσουν κοντά στο μοναστήρι. Έτσι συγκροτήθηκε ο συνοικισμός Γρυμπιανά. Στις 18 Δεκεμβρίου 1862 ασεβείς προδότες από τα Βραγκιανά οδήγησαν 17 Τουρκαλβανούς από την Άρτα να λεηλατήσουν το μοναστήρι. Σε τετρασέλιδο έγγραφο με αριθμ 658/18-12-1862 που εντοπίστηκε στο αρχείο του Υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται στη λεηλασία του μοναστηριού τη σφαγή του ηγουμένου και 6 άλλων ατόμων. Το μοναστήρι ανακαινίστηκε το 1952.
Κωστής Κριτσιάνης