«Πράσινο Ταμείο»: Χρηματοδότηση μελέτης σκοπιμότητας μετεγκατάστασης Βλοχού και μελέτης αναθεώρησης ΠΧΠ Θεσσαλίας
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Τοπική Επικαιρότητα
- Εκτύπωση
Με απόφαση του Δ.Σ. του «Πράσινου Ταμείου» και μετά από σχετικό αίτημα που υποβλήθηκε από το Γραφείο του Γ.Γ. Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, εγκρίθηκε η χρηματοδότηση της εκπόνησης μελέτης σκοπιμότητας για την μετεγκατάσταση της Τ.Κ. Βλοχού του Δήμου Παλαμά.
Το ποσό που θα διαθέσει το «Πράσινο Ταμείο» για την μελέτη ανέρχεται σε 30.000 ευρώ, πλέον ΦΠΑ και η απόφαση ελήφθη ομόφωνα.
Σημειώνεται ότι στο έγγραφο του του Γ.Γ. Χωρικού Σχεδιασμού που συνόδευε το αίτημα τονίζεται ότι ο οικισμός ήταν ήδη επιβαρυμένος από λειτουργικά προβλήματα και ζημιές που είχαν δημιουργηθεί ακόμα και από προηγούμενες κακοκαιρίες όπως ο Ιανός και πως μετά την κακοκαιρία Daniel έχει απωλέσει την ομαλή χρήση δικτύων υποδομής (ύδρευση, ηλεκτροδότηση κ.λπ.), τα κατά τόπους οικοδομήματα βρίσκονται σε πολύ μεγάλο ποσοστό σε κατάσταση που δεν επιτρέπει τη χρήση τους (πλημμυρισμένα υπόγεια, λάσπη κ.ά), ενώ παράλληλα τίθενται θέματα ασφάλειας της υγείας των κατοίκων για το προσεχές διάστημα.
Στην ίδια συνεδρίαση του Δ.Σ. του «Πράσινου Ταμείου» εγκρίθηκε και δεύτερο αίτημα του ίδιου κυβερνητικού φορέα που αφορούσε στην χρηματοδότηση μελέτης αναθεώρησης του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου(ΠΧΠ) Θεσσαλίας η οποία και θα χρηματοδοτηθεί με το ποσό των 250.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ.
Το αίτημα που υποβλήθηκε αναφέρει ότι οι χωρικές πολιτικές οφείλουν να λαμβάνουν υπόψη την κλιματική αλλαγής και να προωθήσουν μέτρα, δράσεις και έργα υποδομής για να προλαμβάνουν και να μετριάζουν τις επιπτώσεις των φυσικών φαινομένων. Ειδικότερα για τη διαχείριση των πλημμυρικών φαινομένων, η έμφαση πρέπει να δίνεται πλέον στην πρόληψη και όχι στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων. Η έννοια του κινδύνου πλημμυρών πρέπει να ενσωματωθεί στις στρατηγικές του χωρικού σχεδιασμού και να μην θεωρείται εξωτερικός περιορισμός αλλά στοιχείο της εδαφικής ταυτότητας.
Κατά συνέπεια, απαιτείται η άμεση αξιολόγηση και αναθεώρηση των κατευθύνσεων και ρυθμίσεων του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου Θεσσαλίας υπό το φως των δεδομένων που προκύπτουν από τα πρόσφατα φαινόμενα και τα αποτελέσματά τους και λαμβάνοντας συνολικά υπόψη το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής.
Π.Κ.