«Σύννεφα» πάνω από το δρόμο «Καρδίτσα-Δέλτα» - Μόλις το 16% ολοκληρώθηκε σε 3 χρόνια - Οριακή προθεσμία ενός έτους Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Τοπική Επικαιρότητα
- Εκτύπωση
Με όχι ιδιαίτερα καλές προοπτικές για την ολοκλήρωσή του αποχαιρετά το 2023 το έργο «Κατασκευή οδικού τμήματος από Δέλτα Καρδίτσας έως είσοδο Καρδίτσας», καθώς τα συσσωρευμένα προβλήματα θέτουν εν αμφιβόλω την ολοκλήρωσή του.
Μάλιστα, σύμφωνα με την εισήγηση της αρμόδιας τεχνικής υπηρεσίας της περιφέρειας κατά την συζήτηση για χορήγηση οριακής προθεσμίας, ο πρωταρχικός στόχος στην παρούσα φάση είναι η Δημόσια ασφάλεια «καθώς χρήζουν ολοκλήρωσης, σε κάθε περίπτωση, ημιτελείς εργασίες (σκάματα, τεχνικό Κ.Ο. στην κοίτη του ποταμού “Λείψιμου”) για την άρση της επικινδυνότητας που εγκυμονούν για τους χρήστες της οδού, εξαιτίας του σταδίου κατασκευής στο οποίο βρίσκονται και για την διασφάλιση απρόσκοπτης πρόσβασης στο σύνολο των εν λειτουργία παρακείμενων επιχειρήσεων της περιοχής».
Ενδεικτικό της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η εργολαβία είναι ότι στο διάστημα των 36 μηνών που ήταν η συμβατική προθεσμία ολοκλήρωσης του έργου η πρόοδος των εργασιών έχει φθάσει στο 16%. Και χορηγείται οριακή προθεσμία στο ανώτερο δυνατόν που είναι το 1/3 της συμβατικής, δηλαδή 12 μήνες, προκειμένου να συνεχιστεί το έργο. Και να γίνει μέσα σε αυτό το διάστημα το 84% που δεν έγινε σε τριπλάσιο χρόνο!
Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι η πρόοδος των εργασιών ανά τομέα είναι στο 35% για τα χωματουργικά, στο 15% για τα τεχνικά έργα, στο 20% για την οδόστρωση, στο 15% για τα ασφαλτικά, στο 10% για τον τομέα σήμανσης και ασφάλειας, στο 10% για ηλεκτροφωτισμό και Η/Μ εγκαταστάσεις και στο 0% για το πράσινο.
Στην ουσία κατασκευάστηκε περίπου το 1ο χιλιόμετρο από το Δέλτα προς Καρδίτσα, ο κυκλικός κόμβος Αγίων Θεοδώρων, από την χιλιομετρική θέση 1 έως την χιλιομετρική θέση 3 έχει κατασκευαστεί μέρος των χωματουργικών εργασιών σε τμήματα παράδρομων και μέρος των προβλεπόμενων τεχνικών. Ενώ από την χιλιομετρική θέση 3 μέχρι το τέλος του έργου η πρόοδος των εργασιών χαρακτηρίζεται σχεδόν μηδενική. Η μόνη αναφορά έχει να κάνει με «πρόδρομες εργασίες κατασκευής της επέκτασης της γέφυρας του “Καλέντζη” εντός της κοίτης του ποταμού, περιλαμβάνοντας εκσκαφές και διαμορφώσεις προσβάσεων και παταριών εργασίας, που όμως επλήγησαν από τα πλημμυρικά φαινόμενα που έλαβαν χώρα λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων “Daniel” και “Elias”».
Το πλέον ανησυχητικό όμως είναι ότι η χορήγηση οριακής προθεσμίας που ενέκρινε κατά πλειοψηφία η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Θεσσαλίας (μειοψήφησαν Τσιαπλές και Αράπκουλε) είναι απόρροια της μη υποβολής αιτήματος της αναδόχου εταιρείας για παράταση του χρόνου ολοκλήρωσης του έργου, παρότι η σύμβαση έληξε στις 16 Νοεμβρίου και, όπως αποδεικνύεται από την εισήγηση της Διευθύντριας της Τεχνικής Υπηρεσίας κ. Καρρά, οι μεγάλες καθυστερήσεις δεν έγιναν με υπαιτιότητα του αναδόχου.
Πιο αναλυτικά οι εν λόγω καθυστερήσεις οφείλονται, πάντα σύμφωνα με την εισήγηση σε έξι κατηγορίες με αυτή που αναφέρθηκε πρώτη να είναι οι απαλλοτριώσεις. Η διαδικασία για τις οποίες ξεκίνησε το 2019 και δεν ολοκληρώθηκε ακόμα. Και όχι απλά δεν ολοκληρώθηκε αλλά έχουμε φθάσει σε αίτημα Διοικητικής Αποβολής των ιδιοκτητών με την εισηγήτρια να υποστηρίζει ότι σε πλειάδα περιπτώσεων «η Υπηρεσία βρέθηκε αντιμέτωπη με άρνηση για την απόδοση των ακινήτων τόσο κατά τη διαδικασία της επίταξης αλλά και κατόπιν παρακατάθεσης των αποζημιώσεων».
Περιγράφοντας την πορεία των απαλλοτριώσεων επισημαίνεται ότι έχουν παραδοθεί όλα τα ακίνητα στα πρώτα 750 μέτρα από το καλοκαίρι του 2021. Από εκείνη την θέση μέχρι και την χιλιομετρική θέση 3, μέχρι το φθινόπωρο του 2022, τονίζεται ότι η κατασκευή «μπορούσε να γίνει μόνο τμηματικά, στις ιδιοκτησίες που είχαν συμφωνήσει να παραχωρήσουν τις εκτάσεις, οι οποίες δε δημιουργούσαν πουθενά ικανό μέτωπο για την έντεχνη κατασκευή του έργου. Η παρακατάθεση της απαλλοτρίωσης πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2022. Η 1η επιταγή κοινοποιήθηκε στις 19.9.2022 και οι πρώτες διοικητικές αποβολές έγιναν τον 10ο του 2022 (1η αποβολή στις 5.10.2022 και η πλέον πρόσφατη στις 14.7.2023)».
Το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται από την χιλιομετρική θέση 3 μέχρι το τέλος του έργου αφού αναφέρεται πως «Οι πρώτες διοικητικές αποβολές πραγματοποιήθηκαν τον Απρίλιο του 2023 και δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα».
Το δεύτερο στοιχείο καθυστέρησης έχει να κάνει με την μετατόπιση των Δικτύων Κοινής Ωφέλειας. Η οποία συνδυάζεται με τις απαλλοτριώσεις καθώς δεν υπήρχε δυνατότητα πρόσβασης, όσο τα ακίνητα δεν είχαν παραδοθεί.
Σε κάθε περίπτωση εδώ θα πρέπει να κρατήσουμε πως έχει καταβληθεί στον ΔΕΔΔΗΕ το αναλογούν ποσό ύψους 415.000 περίπου και πως μέχρι σήμερα:
-Η μετατόπιση του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ στο 1ο μισό του έργου πραγματοποιήθηκε αρχές του 2023. Στο 2ο μισό του έργου, δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία μετατόπιση του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ.
-Στο τμήμα από 0+100 – 0+750 η μετατόπιση του δικτύου του ΟΤΕ πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2021, με μεγάλη καθυστέρηση. Στο υπόλοιπο τμήμα του έργου δεν έχει μετατοπιστεί μέχρι σήμερα το δίκτυο του ΟΤΕ, ούτε και της VODAFONE.
Ως τρίτο στοιχείο δυσχέρειας αναφέρεται η ύπαρξη σημαντικού αριθμού αρχαιολογικών ευρημάτων. Υπάρχει αναφορά για τέσσερις θέσεις και επισήμανση ότι σε αυτές η «εκτέλεση χωματουργικών εργασιών είναι δυνατή μόνο κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες, δηλαδή 5 ημέρες τη βδομάδα και 8 ώρες ημερησίως, λόγω ανάγκης επίβλεψης από υπαλλήλους της αρχαιολογίας.
Τα εκσκαπτικά συνεργεία του αναδόχου κατά το έτος 2021 περιορίζονταν αναγκαστικά σε 1 με 2 το πολύ, λόγω περιορισμένου προσωπικού επίβλεψης από την αρχαιολογία.
Απαιτήθηκε τροποποίηση της χάραξης σε ένα σημείο, λόγω ύπαρξης ευρημάτων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στη θέση της αρχικής χάραξης. Για την τροποποίηση της χάραξης απαιτήθηκε σύνταξη νέας μελέτης, προώθηση για έγκριση κλπ., προκαλώντας επακόλουθα πρόσθετη καθυστέρηση μηνών στην κατασκευή»
Σειρά στο κατάλογο των αιτιών καθυστέρησης παίρνουν οι καιρικές συνθήκες που ξεκινούν λίγο πριν την εκδήλωση του φαινομένου «Διομήδης» και ολοκληρώνονται με τον “Daniel” και τον “Elias”. Στα οποία καταλογίζεται και η επίταξη των μηχανημάτων και συνεπώς η αδυναμία εκτέλεσης εργασιών αλλά και βλάβες στις υφιστάμενες εργασίες, άρα και πρόσθετος απαιτούμενος χρόνος για την αποκατάστασή τους.
Οι δύο τελευταίες αναφορές έχουν να κάνουν με την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία και επικεντρώνονται στις αναστολές εργασίας και στις διαταραχές στην ανεφοδιαστική αλυσίδα αντίστοιχα.
Κλείνοντας να αναφέρουμε πως το σημαντικό για το νομό και την πόλη έργο, κυρίως σε θέματα οδικής ασφάλειας, είχε αρχικό προϋπολογισμό 32.350.000 ευρώ και κατακυρώθηκε με έκπτωση 46,03%.
Π.Κ.