Ανάβουν "καζάνια" τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου για την παραγωγή τσίπουρου Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Τοπική Επικαιρότητα
- Εκτύπωση
Από τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022 δίνεται η δυνατότητα στους μικρούς παραγωγούς τσίπουρου, να ανάψουν τους δικούς τους άμβυκες (καζάνια) ή να απευθυνθούν σε αμβυκούχους για να βγάλουν το τσίπουρο της χρονιάς.
Μπορεί πλέον να μην ονομάζεται τσίπουρο αλλά παραδοσιακό απόσταγμα διήμερων, αλλά στο νομό μας και στη Θεσσαλία γενικότερα, έτσι το μάθαμε, έτσι το αγαπήσαμε και δεν νομίζω ότι θα έρθει εποχή που θα το αποκαλούμε με την νέα του ονομασία. Άλλωστε ραντεβού στο τσιπουράδικο δίνουμε και όχι στο "αποσταγματάδικο"!
Για τη φετινή χρονιά αλλά και για όσα ισχύουν με το παραδοσιακό τσίπουρο, το KarditsaLive.Net απευθύνθηκε στον πρόεδρο του συλλόγου αμπελουργών-αμβυκούχων του νομού, κ. Μπράντζο, ο οποίος είχε την ευχαρίστηση να μας ενημερώσει διακόπτοντας την εντατική προετοιμασία για το ξεκίνημα της απόσταξης.
Πρώτα απ' όλα σε ότι αφορά στα αμπέλια μας είπε ότι η φετινή χρονιά ήταν σχετικά παράξενη. Από την μία υπήρχε πολύ καλή παραγωγή σε ποσότητα, από την άλλη οι τελευταίες βροχές έριξαν τους βαθμούς στο σταφύλι, κάτω από τον συνήθη μέσο όρο. Και αρκετοί παραγωγοί υποχρεώθηκαν να μαζέψουν με χαμηλότερους βαθμούς από τα να τα αφήσουν και να σαπίσουν στα κλήματα.
Για την παραγωγή τσίπουρου ανέφερε ότι ο στόχος όλων των μελών του συλλόγου είναι να κρατήσει ζωντανή την παραδοσιακή απόσταξη που δίνει ένα εξαιρετικής ποιότητας προϊόν. Κάθε διήμερος παραγωγός (ΑΦΜ), συνέχισε, δικαιούται να παράγει μέχρι 500 λίτρα άνυδρου αποστάγματος. Τσίπουρο, δηλαδή, που δεν έχει αραιωθεί. Και ξεκαθάρισε πως οι διήμεροι παραγωγοί έχουν δικαίωμα να πωλούν υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτουν όλα τα νόμιμα παραστατικά. Πράγμα που, υπογράμμισε ο κ. Μπράντζος, είναι απαράβατος κανόνας για τον σύλλογο και τα μέλη του, διότι έτσι εξασφαλίζεται η επιβίωση των διήμερων παραγωγών και της παραδοσιακής απόσταξης. Αναλυτικότερα πρέπει να αναγράφονται στο βιβλίο απόσταξης τα άνυδρα λίτρα, τα ένυδρα λίτρα, και ο αλκοολικός τίτλος.
Ακολούθως απαντώντας σε ερώτησή μας για το αν επαρκεί το τσίπουρο που παράγεται για τις ανάγκες του νομού, μας είπε πως υπάρχει μία σαφής στροφή και προτίμηση προς το ντόπιο τσίπουρο, παρά τον πόλεμο που δέχεται από διάφορες πλευρές. Όμως δεν επαρκεί. Και γιατί οι ανάγκες είναι πολλές αλλά κυρίως γιατί οι παραγωγοί αποστάζουν πρώτα για προσωπική χρήση και για τα "πεσκέσια" σε συγγενείς και φίλους και κατά δεύτερο λόγο για πώληση. Οπότε υποχρεωτικά έρχεται και από γειτονικούς νομούς και χύμα αλλά και συσκευασμένο.
Τέλος, μας είπε ότι το πόσο τσίπουρο παράγεται κάθε χρόνο δεν μπορεί να υπολογισθεί με ακρίβεια, ενώ και η τιμή που πωλείται δεν έχει κάποια στάνταρ.
Π.Κ.
φώτο αρχείου