Αρνητική γνωμοδότηση για φωτοβολταϊκό σταθμό μεταξύ Φύλλου, Φαρκαδόνας και Κοιλάδας Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Τοπική Επικαιρότητα
- Εκτύπωση
Αρνητική είναι η γνωμοδότηση της Περιφερειακής Επιτροπής Περιβάλλοντος, Αγροτικού Τομέα και Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, επί ΜΠΕ για φωτοβολταϊκό σταθμό στα γεωγραφικά όρια τριών Περιφερειακών Ενοτήτων και συγκεκριμένα Καρδίτσας, Λάρισας και Τρικάλων.
Σύμφωνα με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, το έργο αφορά στην κατασκευή Φωτοβολταϊκού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας συνολικής ισχύος 110 MW επί γεωτεμαχίων συνολικού εμβαδού Ε= 4.369.543,31 τ.μ., τα οποία αποτελούν τα αδειοδοτημένα από τη ΡΑΕ εμβαδά των γηπέδων του Φ/Β σταθμού, στη θέση «ΝΤΟΥΒΛΑΤΑΝΙ», των Τ.Κ. Ραχούλας, Τ.Κ Λουτρού Λαρίσης, της Δ.Ε. Κοιλάδας του Δ. Λαρισαίων, της Π.Ε Λάρισας και της Τ.Κ Πέτρινου, της Δ.Ε. Φύλλου, του Δ. Παλαμά, της Π.Ε Καρδίτσας και της Τ.Κ Πηνειάδας, της Δ.Ε. Φαρκαδόνας, του Δ. Φαρκαδόνας, της Π.Ε Τρικάλων της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Η συνολικά πραγματοποιούμενη συνολική κάλυψη του εδάφους από τον φωτοβολταϊκό σταθμό υπολογίζεται στα 372.358,10 τ.μ. και η πραγματοποιούμενη συνολική κατάληψη των έργων είναι 1.260.932,31 τ.μ.
Στη θέση «ΝΤΟΥΒΛΑΤΑΝΙ» έχουν προβλεφθεί ότι θα εγκατασταθούν 169.224 Φ/Β πλαίσια (panels).
Στην εισήγηση που έγινε στην Επιτροπή τονίζεται πως σύμφωνα με την υποβληθείσα υδραυλική μελέτη του έργου, το Φ/Β πάρκο χωροθετείται εντός της ευρύτερης λεκάνης απορροής του ρέματος Ασμάκι η οποία έχει επιφάνεια 12328.8 στρεμμάτων (ή 12.33 km2). Εντός του πολυγώνου εγκατάστασης του πάρκου διέρχεται πλήθος μικρότερων υδατορεμάτων και συγκεκριμένα δώδεκα (12) επιπλέον ρέματα του κεντρικού κλαδου του ρ. Ασμάκι.
Ακόμα αναφέρεται πως υπάρχουν εκτάσεις που που διέπονται από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας και ως εκ τούτου απαιτείται η γνωμοδότηση της αρμόδιας δασικής αρχής ως προς το επιτρεπτό της εγκατάστασης.
Ακόμα επισημαίνεται ότι η θέση εγκατάστασης του έργου βρίσκεται εντός των προστατευόμενων περιοχών του δικτύου NATURA 2000 και συγκεκριμένα εντοπίζεται εντός της περιοχής με κωδικό GR1420011 και ονομασία «Περιοχή Θεσσαλικού κάμπου» που χαρακτηρίζονται σύμφωνα με το Τυποποιημένο Έντυπο Δεδομένων του Δικτύου Natura ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ).
Τέλος, υπογραμμίζεται ότι το σύνολο της περιοχής μελέτης υπάγεται στο Υδατικό Διαμέρισμα Θεσσαλίας, στην υδρολογική λεκάνη Πηνειού. Για το εν λόγω Υδατικό Διαμέρισμα, έχει εγκριθεί η «2η Αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Θεσσαλίας και της αντίστοιχης Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων», με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου.
Π.Κ.