"Βήματα πίσω" για την αναβάθμιση των κατασκηνώσεων της Ι.Μ. στο Νεοχώρι Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Τοπική Επικαιρότητα
- Εκτύπωση
Στη διάλυση της εργολαβικής σύμβασης που αφορούσε στο έργο "Αναβάθμιση εγκαταστάσεων παιδικής κατασκήνωσης της Ι. Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλλων στο Νεοχώρι Καρδίτσας" προχώρησε η Οικονομική Επιτροπή της περιφέρειας Θεσσαλίας.
Το πρόβλημα δημιουργήθηκε όταν διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν σοβαρά θέματα στατικότητας, που προέκυψαν και από τον σεισμό του Φεβρουαρίου του 2020, αλλά και από τον "Ιανό", ανεβάζοντας δυσθεώρητα το κόστος (πολύ πάνω από το επιτρεπόμενο 50% της αρχικής Σύμβασης)
Πλέον όπως ανέφερε στο KarditsaLive.Net ο ειδικός σύμβουλος υποδομών κει έργων της Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Κουτρομάνος, οδηγούμαστε σε επανασύνταξη ολοκληρωμένης μελέτης, προκειμένου το έργο να ενταχθεί εκ νέου στο ΕΣΠΑ και να επαναδημοπρατηθεί.
Το συγκεκριμένο έργο είχε ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2014-2020, τον Ιούνιο του 2018 και τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς εγκρίθηκε πίστωση 774.220,40 ευρώ για την δημοπράτηση του έργου. Τον Ιούλιο του 2019 υπεγράφη η σύμβαση με τον οικονομικό φορέα που ανακηρύχθηκε ανάδοχος, στο ποσό των 293.604,15 ευρώ (σχετική φωτογραφία) με χρονική διάρκεια ολοκλήρωσης 18 μηνών ήτοι μέχρι 26 Μαρτίου 2021.
Τον Ιούνιο του 2020 διαπιστώνεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες της περιφέρειας και γνωστοποιείται στον κύριο του έργου (Ιερά Μητρόπολη) η στατική επικινδυνότητα των κτιριακών εγκαταστάσεων με βλάβες στα φέροντα στοιχεία που αποκαλύφθηκαν μετά την εκτέλεση των εργασιών αποξήλωσης πιθανότητα λόγω του σεισμού των 4,9 Ρίχτερ που συνέβη στις 6 Φεβρουαρίου 2020 στην περιοχή μεταξύ των νομών Καρδίτσας και Άρτας.
Επιπλέον λόγω της κακοκαιρίας "Ιανός" δημιουργήθηκαν προβλήματα και στον ευρύτερο περιβάλλοντα χώρο των οικίσκων με καθιζήσεις των πρανών στους διαδρόμους πρόσβασης.
Επί της ουσίας και παρά τις παρατάσεις που δόθηκαν, το κόστος που δημιούργησαν τα νέα δεδομένα αποφασίσθηκε ότι δεν μπορεί να "χωρέσει" στην υφιστάμενη σύμβαση.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην εισήγηση της υπηρεσίας στην Οικονομική Επιτροπή:
«Με όσα αναφέρθηκαν όμως στο ιστορικό, γίνεται σαφές ότι για τη συνέχιση των εργασιών έπρεπε να γίνει τροποποίηση της μελέτης με σύνταξη νέου Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Εργασιών (ΑΠΕ) που θα περιλαμβάνει τις απαραίτητες εργασίες (ενίσχυση οικίσκων κλπ.).
Όλα όμως τα σχέδια και οι προτάσεις που έγιναν για τη σύνταξη του ΑΠΕ οδηγούσανε σε αύξηση του κόστους κατασκευής του έργου πολύ πάνω από το επιτρεπόμενο 50% της αρχικής σύμβασης και στην ανάγκη σύναψης συμπληρωματικής σύμβασης, κάτι που δεν επιτρέπεται βάσει του άρθρου 132 του Ν.4412/2016 αφού μεταβάλει ουσιωδώς τη συνολική φύση της σύμβασης.
Διαφαίνεται λοιπόν ξεκάθαρα παρ’ όλο που έγιναν αρκετές ενέργειες (εκπόνηση μελετών στατικότητας, έκδοση άδειας από ΥΔΟΜ), τα διαπιστωθέντα προβλήματα στο έργο είναι αδύνατο να ξεπεραστούν και καθιστούν αδύνατη τη συνέχιση των εργασιών.
Συνοψίζοντας, η αδυναμία συνέχισης των εργασιών του έργου δεν είναι υπαιτιότητα του αναδόχου και η ανάγκη τροποποίησης της μελέτης προκύπτει λόγω περιστάσεων που δεν ήταν δυνατόν να προβλεφθούν από την αναθέτουσα αρχή. Λαμβάνοντας δε υπόψη, ότι έχει λήξει η προθεσμία περαίωσης του έργου με την οριακή παράτασή της χωρίς να έχει υπάρξει συνέχιση των εργασιών και αίτημα χορήγησης παράτασης από τον ανάδοχο και με βάση το γεγονός ότι σύμφωνα με τα παραπάνω συντρέχουν νόμιμα οι προϋποθέσεις (καθορισμός υπαιτιότητας, έλλειψη δυνατότητας κατασκευής κλπ.) του άρθρου 161 του Ν.4412/2016, η Διευθύνουσα Υπηρεσία αποφάσισε με την αρ.339430/31-8-2022 απόφασή της τη διάλυση της σύμβασης.»
Π.Κ.