Β. Τσιάκος: Αυτά έγιναν την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου που πλημμύρισαν πόλη και χωριά Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Τοπική Επικαιρότητα
- Εκτύπωση
Δηλώση - τοποθέτηση σχετικά με το τι έγινε την μοιραία ημέρα της 18ης Σεπτεμβρίου που πλημμύρισε η Καρδίτσα έκανε ο Δήμαρχος Β. Τσιάκος κατά την έναρξη της συνεδρίασης (που είναι σε εξέλιξη) του Δημοτικού Συμβουλίου.
Αναλυτικά ο κ. Τσιάκος ανέφερε μεταξύ άλλων:
"...Αρχικά όπως όλοι ξέρετε υπήρχαν κάποιες γενικόλογες αναφορές περί ενός κυκλώνα ο οποίος όμως δεν θα επηρέαζε την περιοχή μας. Εμείς όμως σκεφτήκαμε ότι είναι καλό να προετοιμαστούμε. Έτσι την παραμονή της καταστροφής συγκαλέσαμε έκτακτη σύσκεψη των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου, της ΔΕΥΑΚ και του ΤΟΕΒ και αποφασίσαμε να γίνει ότι χρειαζόταν. Ελέγξαμε και καθαιρέσαμε όποιο φράγμα αρδευτικό είχε απομείνει από το καλοκαίρι στα ποτάμια και στα αρδευτικά – αποστραγγιστικά κανάλια. Η ΔΕΥΑΚ έλεγξε και καθάρισε τα φρεάτια. Αποφασίσαμε όλοι να είναι σε επιφυλακή από το πρωί της Παρασκευής για πάν ενδεχόμενο.
Το πρωί της Παρασκευής άρχισε κατ΄ αρχάς ήπια και στη συνέχεια ραγδαία βροχόπτωση. Μέχρι το μεσημέρι που προσωπικά επισκέφτηκα τα δυο ποτάμια της Καρδίτσας τον Γάβρα και τον Καράμπαλη οι στάθμες ήταν χαμηλά και η κατάσταση υπό έλεγχο. Από το μεσημέρι και μετά η κατάσταση άλλαξε ραγδαία. Τα ορεινά δέχθηκαν απίστευτες ποσότητες βροχής, εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού. Η λίμνη Πλαστήρα που είχε αδειάσει, γέμισε μέσα σε 10 ώρες καθώς η στάθμη της ανέβηκε κατά 2,5 μέτρα. Η στάθμη της λίμνης Σμοκόβου ανέβηκε κατά 3,5 μέτρα. Ως επακόλουθο της ραγδαίας βροχόπτωσης οι στάθμες των ποταμών ανέβηκαν πολύ ψηλά μέσα σε ελάχιστη ώρα. Η βροχή που έπεσε με βάση τις καταγραφές των μετεωρολογικών σταθμών ήταν αυξημένη κατά 720% σε σχέση με το μηνιαίο μέσο όρο. Τις απογευματινές ώρες επισκέφτηκα τις περισσότερες συνοικίες της πόλης αλλά και χωριά. Βρέθηκα άλλες δύο φορές, τα ποτάμια, στις 5 και στις 8. Στις 8 τα πράγματα ήταν εκτός ελέγχου. Είχε ήδη πλημμυρίσει το Ρούσσο, το Γεωργικό, είχε πνιγεί στη λάσπη ο Αμάραντος και η Ραχούλα, τεράστιες οι καταστροφές στην Καστανιά, στον Αγ. Γεώργιο, στο Κούτσουρο, στο Ζουγρί, στο Παλαιοζογλώπι, παντού. Η νότια έξοδος της πόλης στο ύψος της γέφυρας του Ρούσου είχε κατακλυστεί από το ποτάμι.
Μετά τις 9 – 10 το βράδυ άρχισε να πλημμυρίζει η πόλη. Επικεντρώσαμε στην προστασία της ανθρώπινης ζωής. Δεν σας το κρύβω ότι φοβηθήκαμε για δεκάδες ή και εκατοντάδες νεκρούς. Είχαμε συνεχή συνεννόηση, με την Πυροσβεστική και την Αστυνομία που έδιναν συνεχή τιτάνιο αγώνα. Είχαμε διαρκή επικοινωνία με την Περιφέρεια, η οποία επιχειρούσε στα αναχώματα και στους ποταμούς και προσπαθούσε να αντιμετωπίσει την κατάσταση.
Στις 8 το βράδυ με εντολή μου ενημερώσαμε την πολιτική προστασία στην Αθήνα να στείλει μήνυμα μέσω 112 για να προστατευτεί ο κόσμος. Δίναμε τη μάχη της ενημέρωσης των πολιτών με ότι είχαμε διαθέσιμο: Κοινωνικά δίκτυα, τοπικές ιστοσελίδες και ΜΜΕ. Στόχος μας να σωθούν ζωές. Και αν δεν είχαμε τα τραγικά συμβάντα με το θάνατο δύο συνανθρώπων μας που χάθηκαν ο ένας στην Καστανιά επειδή αποκολλήθηκε τμήμα του βουνού και συνέτριψε το σπίτι που διέμενε και ο ενός βοσκού πίσω από το νοσοκομείο που πήγε να σώσει τα ζώα του, θα μπορούσαμε να μιλάμε σήμερα για θαύμα αφού σώθηκαν εκατοντάδες συνάνθρωποι μας. Από την ΕΜΑΚ έγιναν πάνω από 600 διασώσεις στην πόλη και στα χωριά μας, βγάλαμε τους ΡΟΜΑ από τον οικισμό με κοινή προσπάθεια όλων των εμπλεκομένων. Με ιδιωτικά σκαπτικά μηχανήματα που είχαμε μισθώσει ως Δήμος σώσαμε ζωές στο Γεωργικό και αλλού. Σώθηκαν εκατοντάδες ζωές επαναλαμβάνω με κοινή προσπάθεια όλων των αρμόδιων.
Τελικά τι ήταν αυτό που συνέβη; Το νερό ήταν τόσο που υπερέβη τις γέφυρες αρχικά και τα αναχώματα στη συνέχεια του Γαβριά και του Καράμπαλη σε τρία σημεία: Πίσω από το νοσοκομείο, στη γέφυρα του Ρούσου - πίσω από την κλινική του Καντερέ και στην γέφυρα του Καράμπαλη στην έξοδο της πόλης, όπως και στο νότιο περιφερειακό στο ύψος του καταστήματος χρωμάτων του Σφήκα.
Θα θυμίσω ότι όπως στο μεγαλύτερο κομμάτι της πόλης έτσι και στο δημαρχείο με το που πλημμύρισε η πόλη διεκόπη η ηλεκτροδότηση και οι τηλεφωνικές επικοινωνίες. Σημειώνω ότι είχε καταρρεύσει η σταθερή και σημαντικό κομμάτι της κινητής τηλεφωνίας. Την όλη προσπάθεια συντονίζαμε μέσα από τα κινητά τηλέφωνα συνεργατών μου που είχαν κινητό τηλέφωνο που λειτουργούσε. Όλο το βράδυ δίναμε τη μάχη του συντονισμού και επιχειρούσαμε μέσα στα νερά και στις λάσπες να σώσουμε ζωές. Το πρωί άρχισαν οι προσπάθειες για την απομάκρυνση των νερών και της ανάταξης.
Φέρουμε ευθύνες για αυτό που συνέβη; Προσωπικά θεωρώ ότι δεν έχω απολύτως καμία ευθύνη. Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες σε όσους με τον έναν ή τον άλλον τρόπο διοίκησαν αυτό τον τόπο τις τελευταίες δεκαετίες; Υπάρχουν. Ωστόσο για ένα φυσικό φαινόμενο που συμβαίνει κάθε 1000 χρόνια όπως λένε οι ειδικοί αλλά και τα σχέδια διαχείρισης πλημμυρών του Υπουργείου Υποδομών, ίσως ακόμη και ο πιο διορατικός πολιτικός να μην μπορεί να δει τον κίνδυνο. Κυρίες και κύριοι απέναντι σε ότι ζήσαμε εκείνο το βράδυ της Παρασκευής θα πρέπει να σταθούμε με δέος. Θα μπορούσε κάποιος να σώσει την πόλη; Μόνο αν είχε υπερφυσικές ιδιότητες.
Γιατί δεν σπάσαμε αναχώματα; Αυτά περί αναχωμάτων λέγονται από όσους δεν έχουν τις απαραίτητες γνώσεις του ποτάμιου συστήματος. Επιπρόσθετα: Εμείς ως Δήμος Καρδίτσας δεν είχαμε καμία αρμοδιότητα να επέμβουμε σε αναχώματα. Αναχώματα και ποτάμια από τον Ιούλιο του 2018 ανήκουν στην ευθύνη της Περιφέρειας. Πριν από τον Ιούλιο του 18 από όσο γνωρίζω τα ποτάμια και τα ρέματα που βρισκόταν εντός Δήμου, όπως ο Γαβριάς και ο Καράμπαλης ανήκαν στην ευθύνη του Δήμου. Εξάλλου μπορεί κάποιος από όσους τα λένε αυτά να υποδείξει σε ποιό σημείο θα έπρεπε να σπάσει το ανάχωμα για να μην πλημμυρίσει η πόλη;
Μπορούσε η Περιφέρεια που έχει την ευθύνη ποταμών και αναχωμάτων να κάνει κάτι: Κατά την άποψη μου όχι. Το φαινόμενο ξέφευγε των δυνατοτήτων απορροής νερού που έχει το ποτάμιο σύστημα που διασχίζει την περιοχή μας.
Ρωτούν ορισμένοι: Ο Τσιάκος ως αντιπεριφερειάρχης τι έκανε;
Επί των ημερών μου στην αντιπεριφέρεια είχαμε αρκετές φορές έντονα φαινόμενα χωρίς ωστόσο να πλημμυρίσει καμία κατοικημένη περιοχή. Φυσικά δεν επρόκειτο για φαινόμενα όπως το προχθεσινό αλλά πολύ μικρότερης εντάσεως. Επιπλέον σε συνεννόηση με τον Περιφερειάρχη καθαρίστηκαν επανειλημμένα από βλάστηση και φερτές ύλες, τόσο ο Γαβριάς όσο και ο Καράμπαλης ανεξάρτητα με τον αν είχαμε αρμοδιότητα ή όχι.
Τι έκανε η Δημοτική αρχή; Κινητοποίησε όλους τους εμπλεκόμενους. Ενημέρωνε τους πολίτες με κάθε πρόσφορο μέσο για την εξέλιξη του φαινομένου. Έκανε συνεχείς καθαρισμούς φρεατίων σε συνεργασία με τη ΔΕΥΑΚ, έκανε διασώσεις ανθρώπων πάνω σε σκαπτικά μηχανήματα. Κάποιοι αναρωτιούνται γιατί δεν χτύπησαν οι καμπάνες; Εκτιμήθηκε ότι θα ήταν λάθος, γιατί σε μια τέτοια περίπτωση θα έβγαινε ο κόσμος στο δρόμο. Εμείς αυτό που θέλαμε ήταν να μείνουν σε ασφαλή και υπερυψωμένα σημεία στα σπίτια τους".
Θα ακολουθήσει αναλυτικό ρεπορτάζ του KarditsaLive.Net που είναι σε εξέλιξη...
φώτο αρχείου