Β. Τσιάκος στο KarditsaLive.Net: «Καθημερινότητα και αξιοποίηση συγκριτικών πλεονεκτημάτων οι προτεραιότητες της νέας Δημοτικής Αρχής» Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Τοπική Επικαιρότητα
- Εκτύπωση
Η αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας και η πλήρης αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του Δήμου Καρδίτσας είναι οι βασικές προτεραιότητες της νέας δημοτικής αρχής αυτό το χρονικό διάστημα της θητείας της, επισήμανε ο επικεφαλής της Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος, σε συνέντευξη που έδωσε στο KarditsaLive.Net.
Ο ίδιος δήλωσε με έμφαση ότι η νέα Διοίκηση δίνει «συνεχή αγώνα για να αποδώσει έργο για τους δημότες» καθώς παρέλαβε έναν Δήμο «με πολλά προβλήματα σε επίπεδο καθημερινότητας, με μεγάλες ελλείψεις στο μηχανολογικό εξοπλισμό, με απαρχαιωμένο στόλο στα μηχανήματα και με σοβαρές ελλείψεις προσωπικού».
Αναλυτικά η συνέντευξη έχει ως εξής:
Κύριε Δήμαρχε, ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που συναντήσατε μόλις αναλάβατε τη Διοίκηση του Δήμου Καρδίτσας;
Θα σας πω από την εμπειρία μου στην αυτοδιοίκηση ότι δεν υπάρχουν μικρά και μεγάλα προβλήματα. Αυτό που σε κάποιον μπορεί να φαίνεται ασήμαντο για κάποιον άλλον είναι πολύ μεγάλης σημασίας. Υπό την έννοια αυτή προφανώς ο Δήμος έχει διαβάθμιση προβλημάτων ωστόσο μια νέα δημοτική αρχή θα πρέπει να θέτει προτεραιότητες.
Ποιες είναι οι προτεραιότητες για τον πρώτο χρόνο της θητείας σας;
Να αντιμετωπίσουμε τα θέματα της καθημερινότητας και να δώσουμε ώθηση στην ανάπτυξη της περιοχής μας.
Η αποτελεσματική αντιμετώπιση των μόνιμων ζητημάτων της καθαριότητας και του κυκλοφοριακού είναι κυρίαρχο ζητούμενο για τους Καρδιτσιώτες. Έχετε σχέδιο για να επιτύχετε ότι δεν κατάφεραν οι προκάτοχοί σας;
Έχουμε σχέδιο και πολύ όρεξη για δουλειά. Θα σας έλεγα ότι από την πρώτη στιγμή δώσαμε έμφαση στα ζητήματα της καθημερινότητας. Οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι δώσανε πραγματική μάχη και νομίζω ότι το αποτέλεσμα είναι θετικό. Στον τομέα της καθαριότητας, στον τομέα του πρασίνου και στον τομέα των μικροφθορών και μικροσυντηρήσεων δίνουμε καθημερινή μάχη. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε τόσο στην πόλη όσο και στα χωριά είναι χιλιάδες. Ωστόσο νομίζω ότι συνεχώς κερδίζουμε μάχες. Παραλάβαμε ένα Δήμο με πολλά προβλήματα σε επίπεδο καθημερινότητας, με μεγάλες ελλείψεις στο μηχανολογικό εξοπλισμό, με απαρχαιωμένο στόλο στα μηχανήματα και με σοβαρές ελλείψεις προσωπικού. Ωστόσο, κάτω από αυτές τις συνθήκες θα πρέπει να αποδώσουμε έργο για τους δημότες μας. Για το λόγο αυτό κάνουμε συνεχή αγώνα. Είμαι βέβαιος ότι στο τέλος της τετραετίας θα έχουμε μια πολύ καλύτερη πόλη από αυτή που παραλάβαμε.
Πως θα επιλύσετε το μείζον πρόβλημα των αδέσποτων ζώων στην Καρδίτσα;
Τα αδέσποτα είναι πολύ μεγάλο ζήτημα για όλες τις ελληνικές πόλεις. Το ίδιο ισχύει και για την πόλη μας. Είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα, που απασχολεί τους δημότες και φυσικά τη δημοτική αρχή. Δεν λύνεται με φωνές και ανούσιες αντιπαραθέσεις. Θέλει πολύπλευρη αντιμετώπιση και φυσικά χρήματα. Εμείς προωθούμε τη λύση της κατασκευής διαδημοτικού Κυνοκομείου σε συνεργασία με όλους τους Δήμους της Π.Ε. Καρδίτσας. Να υπογραμμίσω ότι από μόνο του το Κυνοκομείο δεν αποτελεί πανάκεια. Θα χρειαστούν και άλλες ενέργειες για να περιορίσουμε δραστικά το πρόβλημα. Συνεργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση με επιστήμονες, συνεργαζόμαστε με τις φιλοζωικές οργανώσεις και αναζητούμε καλές πρακτικές.
Υπάρχει ένας κατάλογος έργων (ύψους 8,4 εκατ. Ευρώ) που έχει εντάξει η προηγούμενη Δημοτική Αρχή στο πρόγραμμα «Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη» του ΕΣΠΑ. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης τους;
Με καταλόγους δεν γίνονται τα έργα… Από τη στιγμή που ανακοινώνεται ένα έργο μέχρι τη στιγμή που θα ξεκινήσει η υλοποίηση του θα χρειαστεί να περάσει από «χίλια κύματα». Οι υπηρεσίες του Δήμου μας καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να προχωρήσουν έργα. Ωστόσο τίποτα δεν είναι δεδομένο και για αυτό παρακολουθώ προσωπικά όλη αυτή τη διαδικασία. Σε ότι αφορά για το χρονοδιάγραμμα θα σας έλεγα πως μέλημα μας είναι όλα να «τρέξουν» το συντομότερο δυνατό.
Τι γίνεται με την κατασκευή του νέου Δημαρχείου;
Είναι ένα έργο που θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται άμεσα. Πρόκειται για ένα έργο απαραίτητο καθώς το σημερινό κτίριο που στεγάζει το Δημαρχείο έχει εδώ και χρόνια εξαντλήσει τις δυνατότητες του και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του Δήμου μας. Ταυτόχρονα, με την κατασκευή του νέου Δημαρχείου στο χώρο του πρώην 1ου Λυκείου θα αναβαθμιστεί συνολικά όλη η περιοχή.
Πως σκέφτεστε να αξιοποιήσετε το μικρό αεροδρόμιο Μυρίνης, στο οποίο τα έργα κατασκευής κτιριακών εγκαταστάσεων και του δρόμου πρόσβασης δεν έχουν εκτελεστεί;
Είναι ένα έργο που πραγματικά δίνει αναπτυξιακές προοπτικές όχι μόνο στην Καρδίτσα αλλά και γενικότερα στη Δυτική Θεσσαλία. Αυτό το πεδίο προσγείωσης με τις κατάλληλες υποδομές μπορεί να εξελιχθεί σε ένα μικρό αεροδρόμιο που θα εξυπηρετεί ποικίλες αεροπορικές και όχι μόνο ανάγκες. Με δεδομένο ότι πολλά περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας έχουν ιδιωτικοποιηθεί και πλέον έχει καταστεί πιο ακριβή η χρήση τους, το πεδίο προσγείωσης της Μυρίνης μπορεί να αποτελέσει μια έξυπνη επιλογή. Υπάρχει βέβαια πάντα το πρόβλημα της εξεύρεσης κονδυλίων. Αναζητούμε λύσεις και από ευρωπαϊκά κονδύλια, ενώ δεν σας κρύβω πως στο γραφείο μου έχω προτάσεις και από ιδιώτες επενδυτές που αναζητούν ευκαιρίες.
Τι προβλέπει ο προγραμματισμός της Διοίκησης σας για την αξιοποίηση κενών δημοτικών κτιρίων και εγκαταστάσεων όπως το Δασικό Χωριό «Δρυάδες» Καροπλεσίου, οι Ξενώνες Μητρόπολης και Καστανιάς, τα παλιά Δημοτικά Σχολεία σε χωριά κ.α.;
Οι υποδομές στις οποίες αναφέρεστε θα έλεγα ότι αντιμετωπίζουν σειρά προβλημάτων που έρχονται από το παρελθόν. Εξετάζουμε όλα τα προβλήματα κατά περίπτωση. Και σας λέω κατά περίπτωση γιατί υπάρχουν διαφορετικά προβλήματα. Για να φτάσουμε στη λύση και στην αξιοποίηση τους θα πρέπει να διαγνώσουμε το πρόβλημα και να προτείνουμε τις κατάλληλες λύσεις.
Ποιες είναι οι προτάσεις σας για την τοπική ανάπτυξη με επίκεντρο τον αγροτικό τομέα και τον τουρισμό;
Σε ότι αφορά στον αγροτικό τομέα θα σας έλεγα πως οι άμεσες αρμοδιότητες του Δήμου σχετίζονται με έργα υποδομής όπως τα αρδευτικά, ο εξηλεκτρισμός, η βελτίωση της αγροτικής οδοποιίας κ.λπ. Ωστόσο όλα αυτά απαιτούν σημαντικά κονδύλια τα οποία θα πρέπει να διεκδικήσουμε για να παραχθεί συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Προς αυτή την κατεύθυνση ήδη κινούμαστε. Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα, εκτός από τις υποδομές, είναι η ανάληψη πρωτοβουλιών που θα στηρίζουν οτιδήποτε έχει σχέση με τον αγροτικό τομέα και δημιουργεί προστιθέμενη αξία. Καλύτερη ποιότητα προϊόντων, σύνδεση του αγροτικού τομέα με την τοπική παραγωγή, στήριξη του αγροτοδιατροφικού μοντέλου κ.ά. μπορούν και πρέπει να είναι πρωτοβουλίες στις οποίες αν δεν ηγηθούμε, θα στηρίξουμε ενεργά ώστε να προκύψουν οφέλη για τους αγρότες του Δήμου και του Νομού μας. Ακόμη θέλω να προσθέσω ότι ως δημοτική αρχή θεωρούμε ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί το έργο του Αχελώου και να προχωρήσουν μεγάλα έργα υποδομής στον αγροτικό χώρο, όπως είναι τα κλειστά δίκτυα άρδευσης κ.α.
Σε ότι αφορά τον τουριστικό τομέα θα σας έλεγα ότι ήδη η προσπάθεια ξεκίνησε. Το «Μαγεμένο Δάσος» άγγιξε τους 100.000 επισκέπτες. Και δεν είναι μόνο αυτό. Εξίσου σημαντικό είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των επισκεπτών έφυγαν με πολύ καλές εντυπώσεις από την πόλη. Αν αυτό συνδυαστεί με μόνιμη στρατηγική εξωστρέφειας και με αξιοποίηση μιας σειράς συγκριτικών πλεονεκτημάτων του Δήμου μας περιλαμβανομένης της Λίμνης Πλαστήρα, η οποία δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως ένα σημαντικό τμήμα της ανήκει στα όρια του Δήμου, νομίζω ότι μπορούμε να βάλουμε την Καρδίτσα στο επίκεντρο του τουριστικού ενδιαφέροντος.