Γ. Σακελλαρίου: «Πρώτο μας μέλημα η αντιμετώπιση της τραγωδίας που κτύπησε τον τόπο μας» (+Βίντεο) Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Τοπική Επικαιρότητα
- Εκτύπωση
Στις προσπάθειες που καταβάλει ο Δήμος Παλαμά σε συνεργασία με άλλους φορείς και την υποστήριξη εθελοντικών οργανώσεων για να αντιμετωπίσει τα τεράστια προβλήματα σε διάφορους τομείς που προκάλεσαν οι καταστροφικές πλημμύρες εστίασε ο Δήμαρχος Παλαμά κ. Γ. Σακελλαρίου κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε το πρωί της Τρίτης (3/10) στο Δημαρχείο και κατέγραψε το KarditsaLive.Net.
Επιγραμματικά τα όσα ανέφερε ο Δήμαρχος είναι τα εξής:
-Σχετικά με το θέμα των νεκρών ζώων οικόσιτων και κτηνοτροφικών μονάδων είπε ότι παρά τις αρχικές παλινωδίες για τον τρόπο αντιμετώπισης τους και με αργό ρυθμό προχωρά η απομάκρυνση και υγειονομική ταφή τους αλλά δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί καθώς υπάρχουν ζώα διάσπαρτα από τα νερά σε χωράφια που δεν μπορούν να προσεγγιστούν ακόμα λόγω νερών ή λάσπης.» Μπορεί ο καθένας να αντιληφθεί ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά δύσκολη προσπάθεια, η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί ταχύτατα χωρίς εκπτώσεις όμως στην τήρηση των κανόνων και των πρωτοκόλλων υγιεινής.»
-Ολοκληρώθηκε από το Δήμο η ειδική συλλογή και απομάκρυνση των χαλασμένων κρεάτων από κρεοπωλεία και οικιακά ψυγεία και καταψύκτες.
-Όσον αφορά τους ογκους των κατεστραμμένων επίπλων και οικοσκευών που έχουν συσσωρευθεί στους δρόμους ο κ. Σακελλαρίου εκτίμησε παρ’ ότι εργάζονται πολλά συνεργεία ακόμη και του στρατού, ο χρόνος αποκατάστασης θα είναι αναγκαστικά μακρύς.
-Η αποκομιδή σκουπιδιών και ανακυκλώσιμων δεδομένου ότι τα οχήματα του Δήμου έχουν καταστραφεί σχεδόν στο σύνολό τους γίνεται με τη συνδρομή απορριμματοφόρων και άλλων Δήμων και δωρητών, ενώ ακολουθεί καθαρισμός δημοσίων χώρων με υδροφόρες.
-Πραγματοποιούνται επίσης απολυμάνσεις και κωνοποκτονίες από εξειδικευμένα συνεργεία, σε όλους τους δημόσιους χώρους, χώρους συνάθροισης, σχολικές μονάδες κ.α.
-Εχουν τοποθετηθεί επίσης, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας χημικές τουαλέτες στο χώρο του Κλειστού Γυμναστηρίου Παλαμά, στο κτίριο «Μουσών Μέλαθρον», στο κέντρο πολλαπλών χρήσεων και στην κεντρική πλατεία Παλαμά, συντηρούνται σε τακτική βάση και καλύπτουν τις ανάγκες πολιτών, εθελοντών από άλλες περιοχές και στελεχών σωμάτων ασφαλείας που είναι στην περιοχή.
-Ο Δήμος παρέχει έτοιμα φρέσκα γεύματα από catering και από την εθελοντική ομάδα που μαγειρεύει καθημερινά στην κεντρική πλατεία του Παλαμά, αλλά και από το Στρατό και την Αεροπορία έχοντας διαθέσει συνολικά έως σήμερα πάνω από 110.000 μερίδες
- Όσον αφορά το πόσιμο νερό γίνονται καθημερινά επίσημες ανακοινώσεις από το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας. Το δίκτυο Σμοκόβου που έδωσε προσωρινά λύση στην ύδρευση του Παλαμά και των πέριξ κοινοτήτων υπέστη ζημιά και από 30 Σεπτεμβρίου επαναλειτουργεί η γεώτρηση και το αντλιοστάσιο του Δήμου στη Μεταμόρφωση, για την ύδρευση του Παλαμά, Καλυβακίων, Μεταμόρφωσης με νέο εξοπλισμό και αφού καθαρίστηκε και απολυμάνθηκε και αναμένονται τα αποτελέσματα των πρώτων εργαστηριακών μετρήσεων για την ποιότητά του.
-Ο Δήμος υποδέχεται τους πολίτες για την καταγραφή των σπιτιών που επλήγησαν. Σημειώνεται ότι μόνο στον Παλαμά περισσότερα από 300 σπίτια έχουν γκρεμιστεί και μεγάλος αριθμός δηλώνεται με σημαντικές ζημιές (ρηγματώσεις κλπ.). Οι Επιτροπές – Κλιμάκια του Υπ.Πολιτικής Προστασίας με τη συνδρομή στελεχών του Στρατού, συνεχίζουν τις καταγραφές κατοικιών, όπως προβλέπει το σύστημα Πολιτικής Προστασίας. Σε ότι αφορά στις δηλώσεις καταστροφών αγροτικών εγκαταστάσεων, οι ανταποκριτές του ΕΛΓΑ στο Δήμο καταγράφουν και προωθούν τις αιτήσεις των πληγέντων. Τέλος, σε ότι αφορά στις πληγείσες επιχειρήσεις, με την αρμοδιότητα να ανήκει στην Περιφέρεια, ο Δήμος λειτουργεί ειδικό γραφείο κατάθεσης δηλώσεων ζημιών, προκειμένου να εξυπηρετούνται οι πολίτες και να μην μεταβαίνουν οι ίδιοι στην Καρδίτσα.
-Από χθες το Κέντρο Υγείας Παλαμά μαζί με το τμήμα του ΕΚΑΒ στεγάζεται στο «Μουσών Μέλαθρο» που παραχωρήθηκε από το Δήμο, μέχρι την αποκατάσταση του κανονικού του κτηρίου. Ξεκίνησαν προληπτικοί εμβολιασμοί κατά του τετάνου.
-Ομάδες επιστημόνων ψυχολογικής υποστήριξης εστάλησαν από το Υπ. Υγείας και δρουν στην περιοχή μας. Οι «Γιατροί χωρίς σύνορα» και άλλες ΜΚΟ συνδράμουν στον τομέα της υγείας. Εθελοντικό Ιατρείο εγκαταστάθηκε και παρέχει υπηρεσίες, από την Ένωση Ιατρών Νομού Καρδίτσας, στον Παλαμά. Οι δύο (2) Δομές «Βοήθεια στο σπίτι» και το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου, στηρίζουν τους πλέον ευάλωτους και πληττόμενους συμπολίτες μας.
-Πλυντήρια καθαρισμού ρούχων πολιτών: Λειτουργούν από εθελοντικές ομάδες σε συνεργασία με το Δήμο, δωρεάν για τους πολίτες
Μείζον ζήτημα η στέγαση
Ένα από τα σοβαρότερα ζητήματα στα οποία θα πρέπει να εστιάσει η Πολιτεία είναι κατά τον κ. Σακελλαρίου η στέγαση όσων έχασαν τα σπίτια τους ή δεν μπορούν να επιστρέψουν άμεσα σ΄ αυτά και φιλοξενούνται προσωρινά στο κλειστό γυμναστήριο στον Παλαμά, σε δομές σε Καρδίτσα και Μουζάκι σε ξενοδοχεία της Καρδίτσας ή σε συγγενείς και φίλους, στον Παλαμά ή σε άλλες πόλεις. «Η Πολιτεία ανακοίνωσε τη χορήγηση επιδόματος ενοικίου ή φιλοξενίας. Το ερώτημα όμως είναι αν υπάρχουν κατοικίες για να νοικιαστούν – η πληροφόρησή μας είναι ότι δεν υπάρχουν – έχουν εξαντληθεί στην περιοχή. Επιτακτική ανάγκη είναι να βρεθεί λύση για την στέγαση όλων αυτών των ανθρώπων και πρέπει να δοθεί άμεσα λύση από την πολιτεία. Οι πολίτες θέλουν και πρέπει να μείνουν στον τόπο τους.» τόνισε ο Δήμαρχος τασσόμενος υπέρ της δημιουργίας μιας οργανωμένης και με όλες τις αναγκαίες υποδομές δομής στην περιοχή
Η οργανωμένη παροχή βοήθειας στους πληγέντες
Η οργάνωση της υποδοχής και παροχής της ανθρωπιστικής βοήθειας στους πλημμυροπαθείς αποτέλεσε ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στη διαχείριση της κρίσης για το οποίο κ. Σακελλαρίου επιγραμματικά ανέφερε τα εξής:
- Συγκροτήθηκε επιτροπή, επιφορτισμένη με τον συντονισμό και την παρακολούθηση των δράσεων αντιμετώπισης της στην οποία προεδρεύει ο Δήμαρχος.
- Έχει δημιουργηθεί ειδικός ιστότοπος www.palamas-sos.gr όπου παρουσιάζεται το μέγεθος της καταστροφής, οι ανάγκες που υπάρχουν ή δημιουργούνται, οι χορηγοί και οι δωρητές ενώ μέσω αυτής μπορεί κάποιος να δηλώσει την πρόθεσή του για παροχή υλικής ή οικονομικής βοήθειας, καθώς και εθελοντικής εργασίας ή παραχώρησης προσωρινής κατοικίας.
-Παράλληλα, ενίσχυσε τη σελίδα του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ώστε να παρέχει άμεση πληροφόρηση στους χρήστες του που είναι πολλοί.
- Οργάνωσε την Καταγραφή των αναγκών των οικογενειών που διαμένουν στο Δήμο Παλαμά, με την δημιουργία και χρήση ειδικής ψηφιακής εφαρμογής σε 3 σημεία του Δήμου, στο Κέντρο Πολλαπλών στον Παλαμά, στο κτίριο του Δημαρχείου στην Ιτέα και στο Προάστιο και κατ΄ οίκον όπου απαιτείται.
- Οργάνωσε Δομή Υποδοχής, καταγραφής, ταξινόμησης και διανομής των υλικών αγαθών – δωρεών στις Δημοτικές Ενότητες. Έχει δημιουργηθεί ειδική λυόμενη αποθήκη 1.200 τ.μ. στο χώρο του Κλειστού Γυμναστηρίου Παλαμά, όπου γίνεται η υποδοχή και ταξινόμηση των προσφερόμενων υλικών αγαθών – δωρεών. Γίνεται καταγραφή εισόδου - εξόδου των υλικών αγαθών, μέσω ειδικής ψηφιακής εφαρμογής, ταξινόμηση των υλικών αγαθών ανά είδος, μέγεθος υλικού κλπ. , καθώς και η φόρτωση για την διανομή τους στις Δημοτικές ενότητες του Παλαμά ή κατ’ οίκον για τους ηλικιωμένους και τα άτομα με αναπηρία.
-Οργάνωσε την Διανομή «εβδομαδιαίου ατομικού πακέτου» τροφίμων και ειδών προσωπικής υγιεινής από την Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Δήμου Παλαμά και από το Δημαρχιακό κτίριο της Ιτέας και του Προαστίου. Η διανομή γίνεται από Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00 –16:00. Οι πολίτες προσέρχονται έχοντας μαζί τους τα ΑΜΚΑ των μελών του νοικοκυριού τους προκειμένου να καταγραφούν στην ειδική ψηφιακή εφαρμογή.
-Πλέον των παραπάνω, οι κάτοικοι προμηθεύονται νερό ελεύθερα για την κάλυψη των αναγκών τους, δεδομένης της ακαταλληλότητας του νερού στον Παλαμά και στα περισσότερα χωριά.
Παράλληλα, συνεχίζεται, μετά την καταγραφή τους, η διανομή ειδικών προϊόντων ανάλογα με τις ανάγκες των κατοίκων όπως πάνες και παιδικές τροφές για τα μωρά, πάνες για τους ενήλικες, ράντζα, κουβέρτες κλπ. απευθείας από τα κέντρα διανομής. Αντίστοιχα, τα είδη ένδυσης συγκεντρώνονται σε ειδικό χώρο – στο Γυμναστήριο Γυμνασίου Παλαμά, ταξινομούνται και είναι προς διάθεση σε κάθε πολίτη που έχει ανάγκη.
Μέχρι σήμερα έχουν διανεμηθεί περισσότερα από 6.500 ατομικά πακέτα τροφίμων και ειδών προσωπικής υγιεινής από την κεντρική μας αποθήκη και επιπλέον αυτών μοιράσαμε ράντζα, στρώματα, και παπλώματα σε συμπολίτες μας που τα είχαν άμεση ανάγκη.
-Μοιράστηκαν σε όλα τα Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία του Δήμου, σχολικές τσάντες και σχολικά είδη, που συγκεντρώθηκαν από το «Όλοι μαζί μπορούμε», τους Δήμους και την Περιφέρεια της Αττικής, σε συνεργασία με το Υπ. Παιδείας και την Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Μοιράστηκε σε όλα τα Σχολεία εμφιαλωμένο νερό και συνεχίζουμε με απολυμαντικά και μάσκες προσώπου.
-Από τις 11/9 συστήθηκαν τρεις ομάδες που εγκαταστάθηκαν σε κεντρικά σημεία στον Παλαμά, στην Ιτέα και στο Προάστιο με αντικείμενο την ενημέρωση και την υποστήριξη των πολιτών για την υποβολή αιτήσεων πρώτης αποζημίωσης – οικοσυσκευής στο arogi.gov.gr μόνο).
- Οργάνωσε Μηχανισμό διαχείρισης εθελοντών.
- Υποστήριξε τους φιλοξενούμενους στους χώρους προσωρινής φιλοξενίας με προσωπικό από τον Δήμο και με εθελοντές
Μέτρα στήριξης από το Δήμο και αιτήματα προς την Πολιτεία
Ο Δήμος Παλαμά, εξαντλώντας όπως είπε ο Δήμαρχος τα όρια των δυνατοτήτων του, προωθεί προς επικύρωση με αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΠ μέτρα στήριξης, εκτιμώμενου ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ, που στοχεύουν στην ανακούφιση όλων των νοικοκυριών του Δήμου που επλήγησαν από τις πλημμύρες και παράλληλα για εξειδικευμένα μέτρα για την ανακούφιση επαγγελματικών ομάδων, όπως είναι οι επαγγελματίες, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, που αποτελούν τη βάση της τοπικής μας κοινωνίας.
Μεταξύ αυτών είναι η κατάργηση για δύο χρόνια του τέλους χρήσης κοινοχρήστων χώρων, του τέλους επί των ακαθαρίστων εσόδων εστιατορίων, καφενείων και συναφών καταστημάτων (0,50 %), του τέλους του φόρου ηλεκτροδοτούμενων χώρων, των μισθωμάτων από αστικά ακίνητα, από βοσκήσιμες εκτάσεις και καλλιεργήσιμης γης καθώς των εσόδων από τα νεκροταφεία η κατάργηση για το 2023των τελών άρδευσης και των εσόδων από την χρήση των παρόχθιων αντλιοστασίων, η κατάργηση για ένα έτος (έως 30/09/2024) του πάγιου τέλους στην ύδρευση και του τέλους χρήσης αποχέτευσης (βιολογικός) στην πόλη του Παλαμά καθώς και το πάγωμα για ένα έτος των τόκων που αφορούν τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς την ΔΕΥΑΠ..
Ανοίχθηκε επίσης ερανικός τραπεζικός λογαριασμός που ενεργοποιήθηκε – αναρτήθηκε στην Ιστοσελίδα του Δήμου. Τα χρήματα που θα κατατεθούν θα κατανεμηθούν με κοινωνικά κριτήρια από διαπαραταξιακή επιτροπή που θα δημιουργηθεί.
Η στήριξη προς τους κατοίκους μας δεν μπορεί όμως να είναι μόνο από πλευράς Δήμου. Η πολιτεία οφείλει να βοηθήσει με όλες της τις δυνάμεις, γιατί οι συνθήκες που διαμορφώθηκαν στον Δήμο Παλαμά είναι αντίστοιχες με τα αποτελέσματα ενός πολέμου.
Για το λόγο αυτό ο Δήμος Παλαμά απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Παιδείας κ.Πιερρακάκη για άμεσα μέτρα βοήθειας προς φοιτητές και μαθητές, όπως εφάπαξ οικονομική ενίσχυση στις οικογένειες που έχουν παιδιά που σπουδάζουν, επιδότηση ενοικίου των φοιτητών – σπουδαστών, μεταγραφή αδελφών φοιτητών, που φοιτούν σε διαφορετικές πόλεις, στην ίδια πόλη χωρίς κανένα κριτήριο, δωρεάν σίτιση για όλους τους φοιτητές ανεξαρτήτως οικονομικών κριτηρίων, μοριοδότηση για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και ένταξη των σχολείων του Δήμου στο πρόγραμμα «Σχολικά γεύματα στα Δημοτικά σχολεία της χώρας», για το σχολικό έτος 2023-2024.
Επιστολή εστάλη και στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ.Αυγενάκη για άμεσα μέτρα στήριξης και ενίσχυσης σε αγρότες και κτηνοτρόφους αλλά και αποκατάστασης στις υποδομές άρδευσης του Δήμου όπως αποζημίωση στο 100% της αγροτικής παραγωγής με βάση τα 250€ και όχι τον κατάλογο του ΕΛΓΑ, άμεση χρηματοδότηση για αντικατάσταση του κατεστραμμένου εξοπλισμού (γεωργικά μηχανήματα, αγροτικά οχήματα, αγροτικός εξοπλισμός, στάγδην άρδευση κ.λ.π.), αποζημίωση των αποθηκευμένων προϊόντων και των αποθηκών, άμεση χρηματοδότηση για αποκατάσταση όλων των αγρών από τους τόνους φερτών υλικών, χρηματοδότηση για αντικατάσταση του μελισσοσμήνους, των κυψελών και των μηχανημάτων παραγωγής, χρηματοδότηση για το ζωικό κεφάλαιο στο 100% της αξίας του, για τις εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό όπως επίσης και για τις κατεστραμμένες ζωοτροφές.
Για τον Δήμο ζητείται από το ΥΠΑΑΤ χρηματοδοτήσεις για αποκατάσταση του αρδευτικού δικτύου αρμοδιότητας του Δήμου, για αποκατάσταση του αγροτικού εξηλεκτρισμού και των αντλιοστασίων άρδευσης του, καθώς και για αποκατάσταση της αγροτικής οδοποιίας.
Ο Κ. Σακελλαρίου ευχαρίστησε θερμά όλους όσους συνεισέφεραν εθελοντικά σ΄ αυτή την τεράστια προσπάθεια, εξέφρασε τα συλλυπητήρια του στις οικογένειες των θυμάτων και απηύθηνε ανοικτό κάλεσμα προς όλους «να πορευτούμε, έστω και από σήμερα, όλοι μαζί ενωμένοι, χωρίς μικρότητες ή πολιτικές αντιπαραθέσεις, στο έργο στήριξης των ανθρώπων που τόσο σκληρά επλήγησαν, χάνοντας κόπους μιας ζωής, που αγωνιούν για το μέλλον τους, το μέλλον των παιδιών τους. Για να μείνουν όλοι στον τόπο τους και να μην πάρουν τον δρόμο της ξενιτιάς. Για να συνεχίσει να υπάρχει ζωή στον Δήμο του Παλαμά».
Δείτε εδώ όσα ανέφερε ο Δήμαρχος σχετικά με τη λειτουργία του 112 και τα αναχώματα.
Κωστής Κριτσιάνης