Δείτε τι αναφέρει η έκθεση αυτοψίας για την γέφυρα Καταφυλλίου (Αυλακίου) Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Τοπική Επικαιρότητα
- Εκτύπωση
Την έκθεση αυτοψίας από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτ. Ελλάδος, Πελοποννήσου και Νοτίου Ιονίου για τις ζημιές που έχει υποστεί η γέφυρα Καταφυλλίου (Αυλακίου) από τις πρόσφατες πλημμύρες στην περιοχή και που είχαν ως συνέπεια να καταστεί έκτοτε αδιάβατη παρουσιάζει σήμερα το KarditsaLive.Net.
Σύμφωνα με την αυτοψία που πραγματοποιήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου και τεκμηριώθηκε με έγγραφο προς το Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. στις 24 του ίδιου μήνα, υπάρχουν σημαντικές ζημιές στην γέφυρα όχι όμως ανεπανόρθωτες ενώ προτείνονται μια σειρά εργασιών για να μπορεί να δοθεί εκ νέου στην κυκλοφορία.
Αναλυτικά όσα αναφέρονται στην έκθεση αυτοψίας:
Σημαντικές είναι οι βλάβες που έχει υποστεί η γέφυρα Καταφυλλίου (Αυλακίου) στο κατάστρωμά της προς την πλευρά του ν. Καρδίτσας και συγκεκριμένα έχει καταστραφεί το σύνολο του στηθαίου, η χαλικόστρωση του καταστρώματος, επιφάνεια αδιαβροχοποίησης του λιθοσώματος από ασβεστοκονίαμα και πιθανότατα έχουν αποσπαστεί και λίθοι από το εσωτερικό γέμισμα στην επιφάνεια του, καθιστώντας την γέφυρα αδιάβατη για οχήματα.
Για την αποκατάστασή της θα πρέπει να εξυγιανθεί το γέμισμα στο σημείο, να επικαλυφθεί με κονία αδιαβροχοποίηση, και να επανατοποθετηθεί στο στηθαίο. Στη συνέχεια θα πρέπει να εφαρμοστούν ενέματα στο σημείο και στην αντίστοιχη κατασκευή στη νότια πλευρά της γέφυρας. Γενικότερα θα πρέπει να αποκαλυφθεί η κονία αδιαβροχοποίησης σε όλο το μήκος της γέδυρας, να επισκευαστεί όπου χρειάζεται και να επικαλυφθεί με το ίδιο υλικό.
Γενικότερα άλλες βλάβες δεν παρατηρούνται πλην κάποιας πιθανής απώλειας μεμονωμένων λίθων σε βάθρα της γέφυρας που χρίζουν άμεσης αποκατάστασης.
Η έκθεση αυτοψίας του πολιτικού μηχανικού Χρ. Κολώνα και του αρχιτέκτονα μηχανικού Γ. Παπανδρέου καταλήγει πως θα πρέπει να απομακρυνθούν από το σημείο της γέφυρας τα φερτά υλικά και να πραγματοποιηθεί επιπλέον μια ενδελεχέστερη έρευνα σχετικά με τη ροή του ποταμού, καθώς στο σημείο η κοίτη του ποταμού παρουσιάζει απότομη στένωση που έχει ως συνέπεια την απότομη άνοδο της στάθμης των νερών στο σημείο όταν παρουσιάζονται πλημμυρικά φαινόμενα.