Διαμαντής Γκίκας: Διαχρονικό αίτημα της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών η επιστολική ψήφος Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Τοπική Επικαιρότητα
- Εκτύπωση
«Το θέμα του δικαιώματος της επιστολικής ψήφου που είναι κατοχυρωμένο στο ελληνικό Σύνταγμα είναι ένα διαχρονικό αίτημα, το οποίο προσπαθήσαμε να το διεκδικήσουμε αρκετές φορές από την ελληνική πολιτεία.
Είναι βασικό θέμα με μεγάλη προτεραιότητα, το οποίο είναι στην ημερήσια διάταξη σε κάθε παγκόσμιο συνέδριο Θεσσαλών που διοργανώνεται κάθε καλοκαίρι σε ένα διαφορετικό Δήμο στην Θεσσαλία. Δυστυχώς δεν έχουμε ακόμα θετικό αποτέλεσμα, αλλά αυτό δεν μας πτοεί να συνεχίζουμε την διεκδίκηση και μάλιστα ακόμα πιο δυναμικά.»
Τα παραπάνω δήλωσε στο ΚarditsaLive.Νet o Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών «Ασκληπιός» κ. Διαμαντής Γκίκας, αναφορικά με την ψήφο των αποδήμων και τις διαχρονικές προσπάθειες της Συνομοσπονδίας να θεσμοθετηθεί από την Ελληνική Πολιτεία. Η επικοινωνία μας έγινε με αφορμή την ανοικτή επιστολή προς τα μέλη του ελληνικού κοινοβουλίου που απέστειλαν 46 σύλλογοι της Διασποράς, ζητώντας να καταργηθούν οι περιορισμοί για την διευκόλυνση της ψήφου των Αποδήμων.
Μεταξύ αυτών και η Παγκόσμια Συνομοσπονδία Θεσσαλών «Ασκληπιός» που εκπροσωπεί τους απανταχού γης συμπατριώτες μας προσπαθώντας να διατηρεί τους δεσμούς μεταξύ των αποδήμων και της μητέρας πατρίδας με στόχο να μην χαθούν οι ρίζες που τους ενώνουν με τη Θεσσαλία και ευρύτερα με τη Ελλάδα στις μεταγενέστερες γενιές.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και το 14ο Παγκόσμιο Συνέδριο Θεσσαλών που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 29 και την Κυριακή 30 Ιουλίου 2023, στον Δήμο Παλαμά υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, την συνδιοργάνωση της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών, του Δήμου Παλαμά και της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας.
Η επιστολή των 46 φορέων
Η ανοικτή επιστολή προς τα μέλη του ελληνικού κοινοβουλίου που απέστειλαν 46 σύλλογοι της Διασποράς έχει ως εξής:
«Αξιότιμες/οι κυρίες/οι Βουλευτές όλων των κομμάτων,
Εκπροσωπώντας δεκάδες χιλιάδες Ελλήνων του εξωτερικού, σας απευθύνουμε την παρούσα ανοικτή επιστολή ώστε να ακουστεί παντού η φωνή της Ομογένειας.
Οι απόδημοι Έλληνες είναι η ψυχή και η φωνή της Ελλάδας στο εξωτερικό.
Λατρεύουμε την πατρίδα μας, προβάλλουμε την Ελλάδα στο εξωτερικό σε κάθε ευκαιρία, στηρίζουμε τα εθνικά της θέματα και είμαστε οι καλύτεροι πρεσβευτές της στα κράτη που μας φιλοξενούν.
Δικαιούμαστε και θέλουμε να συμμετέχουμε στη διαμόρφωση του μέλλοντος της χώρας μας, όπως ορίζει το Σύνταγμα. Άλλωστε το μέλλον της Ελλάδας είναι και δικό μας μέλλον.
Ζητάμε να δώσετε δικαίωμα ψήφου για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες του εξωτερικού από τον τόπο διαμονής τους. Χωρίς δικαιολογίες, χωρίς καθυστερήσεις, χωρίς αποκλεισμούς.
Ζητάμε να αρθούν άμεσα όλοι οι περιορισμοί του Νόμου 4648/2019:
Κατάργηση της διαμονής συνολικά 2 έτη εντός της Ελληνικής Επικράτειας κατά το χρονικό διάστημα των τελευταίων 35 ετών
Κατάργηση της υποχρέωσης υποβολής φορολογικής δήλωσης κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος.
Καθιέρωση επιστολικής ψήφου.
Κρατήστε ζωντανό το ενδιαφέρον των αποδήμων Ελλήνων για όσα συμβαίνουν στην Πατρίδα και διατηρήστε ζωντανούς τους δυνατούς δεσμούς μας με την Ελλάδα.
Αναμένουμε και οι 300 βουλευτές να στηρίξετε την άρση των άδικων περιορισμών.
Πρόκειται για δημοκρατικό χρέος και ιστορική ευκαιρία, γι’ αυτό και είναι μεγάλη η ευθύνη που βαραίνει τον κάθε Ελληνίδα και Έλληνα βουλευτή.
Είναι ζήτημα δικαιοσύνης και δημοκρατίας, πέρα και πάνω από κόμματα.»
Όπως μας ανέφερε ο κ. Γκίκας είχε συμμετάσχει με συγκεκριμένες προτάσεις και στη δημόσια διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε στις 17 Νοεμβρίου 2019 στα πλαίσια ενός σχετικού νομοσχεδίου, όπου τελικά η προσπάθεια δεν ευοδώθηκε.
« Ευελπιστούμε το 2023 να είναι το έτος όπου θα πραγματοποιηθεί και θα εφαρμοστεί στις επόμενες εκλογές» κατέληξε ο κ. Γκίκας.
Κατατέθηκε το νομοσχέδιο
Λίγες ώρες μετά την επικοινωνία μας κατατέθηκε στη Βουλή το αναμενόμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για την διευκόλυνση της ψήφου των Ελλήνων του Εξωτερικού.
Το σχέδιο νόμου αποτελείται από 2 άρθρα τα οποία προβλέπουν μεταξύ άλλων την κατάργηση των προϋποθέσεων εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους που λειτουργούσαν ως εμπόδια για τους απόδημους Έλληνες με δικαίωμα ψήφου.
Οι προς κατάργηση προϋποθέσεις ορίζουν ότι οι εκλογείς πρέπει να συγκεντρώνουν σωρευτικά τα παρακάτω κριτήρια:
- να έχουν διαμείνει συνολικά δύο (2) έτη εντός της Ελληνικής Επικράτειας κατά το χρονικό διάστημα των τελευταίων τριάντα πέντε (35) ετών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης εγγραφής,
- να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος (Ε1, Ε2, Ε3 ή Ε9). Εξαρτώμενα μέλη των οικογενειών εξαιρούνται του περιορισμού της υποβολής φορολογικής δήλωσης εφόσον: α) δεν έχουν συμπληρώσει 30 έτη και β) έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση συγγενείς α’ βαθμού, κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος.
Το νομοσχέδιο για να εγκριθεί και να γίνει νόμος του κράτους πρέπει να συγκεντρώσει την θετική ψήφο τουλάχιστον 200 βουλευτών.
Κωστής Κριτσιάνης