Δοκιμές σε Διυλιστήριο και νέο δίκτυο ύδρευσης Σμοκόβου για να πάει πόσιμο νερό ανατολικά του Ν. Καρδίτσας! (+Φώτο) Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Τοπική Επικαιρότητα
- Εκτύπωση
Στο τελικό στάδιο λειτουργίας του εισήλθε πλέον το μεγάλο έργο ύδρευσης της ανατολικής πλευράς του Νομού Καρδίτσας από τη λίμνη Σμοκόβου με κόστος που φτάνει στα 42 εκατ. ευρώ.
Σε σχετική συνομιλία που είχε το KarditsaLive.Net, με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό, δήλωσε πως αυτές τις ημέρες διατέθηκε πίστωση 60.000 ευρώ από το Ε.Π.ΠΕΡ.Α.Α. όπου είναι ενταγμένο το έργο και διευθετείται άμεσα η οικονομική εκκρεμότητα που υπήρχε με τη ΔΕΗ για να «ανάψει πράσινο» στην απόδοση της μέγιστης ενεργειακής ισχύος στο Διυλιστήριο. Έτσι δίδεται η δυνατότητα πραγματοποίησης γενικών δοκιμών σωστής και πλήρους λειτουργίας σε όλες τις κτιριακές – ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις του, αλλά και στο δίκτυο.
Η συγκεκριμένη διαδικασία αποτελούσε προαπαιτούμενο για να προχωρήσει η κανονική υδροδότηση των 39 συνολικά χωριών των Δήμων Καρδίτσας, Σοφάδων και Παλαμά, όπως προβλέπεται στον επιχειρησιακό σχεδιασμό του έργου.
«Είμαστε πλέον πολύ κοντά στη λειτουργία ενός μεγάλου έργου ζωής για το Νομό Καρδίτσας, καθώς διασφαλίζεται για το μέλλον επάρκεια και υψηλή ποιότητά νερού σε όλη την ανατολική πλευρά του η οποία μέχρι πρότινος υδρεύονταν στο μεγαλύτερο μέρος της από γεωτρήσεις» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αγοραστός.
Όπως ενημερώθηκε η ηλεκτρονική εφημερίδα μας από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, με την απόδοση της ενεργειακής ισχύος από τη ΔΕΗ μέσα στις επόμενες ημέρες, αρχίζουν εντατικές δοκιμές μαζικά σε όλα τα συστήματα του Διυλιστηρίου και τις συνοδές εγκαταστάσεις όπου είναι όλα έτοιμα.
Ήδη, κάποιες δοκιμές περιορισμένης έκτασης είχαν ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα στο Διυλιστήριο και έφτασε η ώρα να γενικευθούν.
Σε ότι αφορά στο καινούργιο δίκτυο ύδρευσης έχει ολοκληρωθεί, με εξαίρεση κάποια μικρά τμήματα αγωγών στην Αχλαδιά (περίπου 600 μέτρα) και στο κέντρο των Σοφάδων (γύρω στα 100 μέτρα) στην τρίγωνη πλατεία, τα οποία παραδίδονται τις επόμενες εβδομάδες. Μέχρι το τέλος Ιουνίου θα ξεκινήσουν εκτεταμένες δοκιμές όλων των συστημάτων και στο δίκτυο (αγωγούς, συνδέσεις, διακλαδώσεις, παροχές νερού κλπ).
Οι συνολική προσπάθεια της Δ.Τ.Ε. επικεντρώνεται στην επίτευξη όσο το δυνατόν πιο γρήγορα του τελικού στόχου υδροδότησης των 39 χωριών.
Με βάση τα σημερινά δεδομένα, αυτό φαίνεται ότι είναι εφικτό να γίνει αρχές Σεπτεμβρίου, εφόσον βέβαια δεν παρουσιαστεί κάποιο σημαντικό τεχνικό πρόβλημα κατά τη διάρκεια των δοκιμών που θα είναι το επόμενο διάστημα συνεχείς, εντατικές, σε όλα τα συστήματα και επίπεδα λειτουργίας του Διυλιστηρίου και του δικτύου.
ΤΟ ΕΡΓΟ
Έργα Κεφαλής: Η υδροληψία θα γίνεται από το έργο καταστροφής ενεργείας της σήραγγας Λεονταρίου. Το νερό θα μεταφέρεται σε νέα λιμνοδεξαμενή με συνολική χωρητικότητα 80.000 m3 περίπου.
Αναλυτικότερα, τα έργα κεφαλής αποτελούνται από την λιμνοδεξαμενή, τα έργα υδροληψίας και εκκενώσεως αυτής, το έργο υπερχείλισης, τα έργα εκτροπής καθώς και τα έργα οδοποιίας για την προσπέλαση στην στέψη της λιμνοδεξαμενής.
Διυλιστήριο Πόσιμου Νερού (ΔΠΝ): Το ΔΠΝ θα καλύπτει τις ανάγκες της 20ετίας αρχικά, δηλαδή θα έχει δυναμικότητα επεξεργασίας για μέγιστη παροχή 16.875m3/d. Η μέθοδος επεξεργασίας του νερού περιλαμβάνει τη διύλιση και την απολύμανση με χλώριο, καθώς και την προχωρημένη και εντατική επεξεργασία με όζον και ενεργό άνθρακα.
Το ΔΠΝ αποτελείται από τα ακόλουθα επιμέρους τμήματα:
- Τα έργα άφιξης και προεπεξεργασίας (εσχάρωση, μέτρηση παροχής).
- Το φρεάτιο προσθήκης διαλύματος θειικού οξέως, για ρύθμιση του pH.
- Το φρεάτιο μερισμού.
- Την ταχεία ανάμιξη, όπου θα γίνεται προσθήκη διαλύματος θειικού αργιλίου ή εναλλακτικά χλωριούχου πολυαργιλικού υδροξειδίου.
- Την μονάδα κροκίδωσης, όπου θα γίνεται προσθήκη πολυηλεκτρολύτη.
- Τις δεξαμενές καθίζησης
- Τη μονάδα διύλισης, η οποία αποτελείται από ταχυδιυλιστήρια διστρωματικού διυλιστικού μέσου.
- Τη μονάδα προσθήκης όζοντος και τη μονάδα ενεργού άνθρακα.
- Τη μονάδα απολύμανσης του νερού με χλώριο, σε δύο σημεία του έργου (προχλωρίωση και μεταχλωρίωση).
- Την τελική δεξαμενή αποθήκευσης ενεργού όγκου 5.000m3.
- Τα έργα διαχείρισης λάσπης (αντλιοστάσιο λάσπης, πάχυνση & αφυδάτωση).
- Τα απαιτούμενα βοηθητικά έργα και έργα υποδομής (Κτίριο Διοίκησης, Υποσταθμός, δίκτυα ύδρευσης – άρδευσης – πυρόσβεσης, δίκτυο στραγγιδίων, εσωτερική οδοποιία, έργα διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου κ.λπ.).
Το έργο αποτελούνταν από υποέργα που χρηματοδοτούνταν από το Επιχειρησιακό Πρόγραµµα Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη (Ε.Π.ΠΕΡ.Α.Α.) 2007-2013 και εντάχθηκαν το 2011. Εν συνεχεία, το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον – Αειφόρος Ανάπτυξη» εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ 2007 – 2013 και χρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και το Ταμείο Συνοχής (ΤΣ). Ακολούθως εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ 2014 – 2020 από το οποίο και ολοκληρώνεται.
ΥΠΟΕΡΓΑ
Υποέργο : «Ύδρευση ανατολικής πλευράς νομού Καρδίτσας από τη λίμνη Σμοκόβου - Έργα αποθήκευσης & επεξεργασίας νερού» 12.177.000 Ευρώ.
Υποέργο : «Ύδρευση ανατολικής πλευράς νομού Καρδίτσας από τη λίμνη Σμοκόβου - Έργα μεταφοράς και διανομής ύδατος» 29.175.600 Ευρώ.
Υποέργο : «Δίκτυα Ο.Κ.Ω.» 120.000 Ευρώ.
Υποέργο : «Αρχαιολογία» 100.000 Ευρώ.
Υποέργο : «Αποζημίωση ηρτημένης εσοδείας» 250.000 Ευρώ.
Σύνολο κεντρικού έργου: 41.822.600 Ευρώ.
Το έργο θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες ύδρευσης των ακόλουθων 39 οικισμών των Δήμων Καρδίτσας, Σοφάδων και Παλαμά: Ασημοχώρι, Αχλαδιά, Γραμματικό, Λεοντάρι, Νέο Ικόνιο, Δαφνοσπηλιά, Ζαΐμι, Καλλιφώνι, Παλιούρι, Κέδρος, Λουτρό, Αστρίτσα, Ηλιάς, Ιτέα, Λεύκη, Ορφανά, Πέτρινο, Συκεώνα, Φύλλο, κυψέλη, Πύργος Κιερίου, Άγιος Δημήτριος, Βλοχός, Καλυβάκια, Κοσκινάς, Μεταμόρφωση, Παλαμάς, Άγιος Βησσάριος, Άμπελος, Ανώγεια, Γεφύρια, Δασοχώρι, Καππαδοκικό, Μαυραχάδες, Μελισσοχώρι, Μοσχολούρι, Πασχαλίτσα, Σοφάδες και Φίλια.
Ο συνολικός πληθυσμός σχεδιασμού των έργων για την 20ετία (Α’ Φάση) είναι 45.000 κάτοικοι και για την 40ετία (Β’ Φάση) 55.000 κάτοικοι.
Καραγιάννης Φώτης