Δ.Σ. Αργιθέας: Αρνητική γνωμοδότηση για αιολικά στην «Κατούνα» Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Τοπική Επικαιρότητα
- Εκτύπωση
Αρνητική είναι η γνωμοδότηση που θα παράσχει το Δημοτικό Συμβούλιο Αργιθέας για την κατασκευή αιολικού πάρκου στη θέση «κορυφή Καυκιά» του δάσους Κατούνας.
Αυτό αποφασίσθηκε κατά τη συνεδρίαση της 11ης Μαρτίου, μετά από σχετική εισήγηση του δημάρχου Ανδρέα Στεργίου, που υπερψηφίστηκε από τους συμβούλους της πλειοψηφίας και τον κ. Χασιώτη, ενώ «παρών» ψήφισαν οι υπόλοιποι Δημοτικοί Σύμβουλοι.
Και οι τελευταίοι πάντως δεν στάθηκαν θετικά απέναντι στην προοπτική του αιολικού, ειδικά μετά την ενημέρωση που έγινε από τον εκπρόσωπο της εταιρείας, που χαρακτηρίστηκε επιεικώς αόριστη.
Αντίθετα της υπογραφής προσυμφώνου υπεραμύνθηκε ο πρόεδρος της κοινότητας Ανθηρού, λέγοντας ότι την Κοινότητα την ενδιαφέρει να έχει έσοδα, να δουλέψουν μέλη της και να έρθουν χρήματα στην περιοχή. Και τόνισε το Τοπικό Συμβούλιο έχει αποφανθεί θετικά.
Ακόμα θα πρέπει να πούμε πως πολλά μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, που πήραν το λόγο, εξέφρασαν την απορία τους για την αλλαγή στάσης της ηγεσίας του Συνεταιρισμού του Δάσους Κατούνας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ενώ είχαν δώσει όλοι αγώνα για να χαρακτηριστεί βιότοπος και να προστατευθεί, τώρα ανοίγουν "παράθυρα" για αιολικά πάρκα.
Θυμίζουμε ότι στον Συνεταιρισμό είναι μέλος και ο Δήμος Αργιθέας, με ποσοστό μετοχών 8% και στην επικείμενη Γενική Συνέλευση, μέσω της αντιδημάρχου κ. Κορλού, θα μεταφέρει και θα στηρίξει την αρνητική προς το έργο απόφαση.
Στο σημείο αυτό πρέπει να αναφερθεί ότι ο εκπρόσωπος της εταιρείας κ. Δημητρίου, που παραβρέθηκε στην συνεδρίαση, δίνοντας στοιχεία για το έργο είπε ότι είναι ένα πάρκο 28 MW, με 7 ανεμογεννήτριες. Αποτελεί μέρος ενός μεγαλύτερου έργου με όμορα πάρκα, 60 ανεμογεννήτριες και μία συνολική επένδυση 200 εκατ. ευρώ.
Στην περιοχή της Αργιθέας αφορά στις Τ.Κ. Ανθηρού και Ελληνικών και απαιτεί για να στηθεί 300 στρέμματα. Από αυτά τα 150 είναι 3 χιλιόμετρα δρόμος με 5 μέτρα διάμετρο και τα υπόλοιπα αυτά που θα τοποθετηθούν οι ανεμογεννήτριες, καθώς η κάθε μία χρειάζεται 20 στρέμματα.
Το ετήσιο μίσθωμα θα είναι 15.000 ευρώ η ανεμογεννήτρια και θα καταβάλλεται στον Συνεταιρισμό, υπάρχουν τα ανταποδοτικά προς τον Δήμο στο 3%, ενώ τόνισε πως θα δοθούν και 200 χιλ. ευρώ εφάπαξ, από τα οποία τα 150 θα πάνε στην Τ.Κ. Ανθηρού και τα υπόλοιπα στην Τ.Κ. Ελληνικών.
Τέλος, ζήτησε την συναίνεση του Δήμου ώστε να μην υπάρξουν εμπόδια στην αδειοδότηση της εγκατάστασης και ανάπτυξης του συγκεκριμένου έργου.
Ακολουθήσαν διευκρινιστικές ερωτήσεις από τους Δημοτικούς Συμβούλους, τόσο σε οικονομικά θέματα, όσο και περιβαλλοντικά αλλά και αποκατάστασης της περιοχής αν το έργο σταματήσει στην 20ετία ή αν πτωχεύσει η εταιρεία, όπως και για την δυναμική της εταιρίας και τις προοπτικές της. Από το σύνολο των δημοτικών συμβούλων, μετά το πέρας της διαδικασίας, η παρουσίαση χαρακτηρίστηκε εξαιρετικά πρόχειρη, οι απαντήσεις ασαφείς, με τον κ. Γραμμένο να αναφέρει χαρακτηριστικά ότι περιμέναμε να μας προβληματίσει θετικά υπέρ του έργου και μας προβλημάτισε ακόμα περισσότερο αρνητικά.
Η εισήγηση του κ. Στεργίου
Στην εισήγησή του ο δήμαρχος Αργιθέας τόνισε πως το Δημοτικό Συμβούλιο εξέδωσε πριν από κάποιους μήνες ψήφισμα εκφράζοντας ξεκάθαρα τις θέσεις για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Είμαστε, είπε, υπέρ των ΑΠΕ ως λογική και ως στρατηγική της χώρας, αλλά επιμένουμε σε ένα Σχεδιασμό και σε μία εφαρμογή ενός εθνικού χωροταξικού σε κεντρικό επίπεδο, κάτι που αναμένεται το επόμενο διάστημα. Και θεωρούμε ως αυτονόητο προαπαιτούμενο την σύμφωνη γνώμη της εκάστοτε τοπικής κοινωνίας.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, υπογράμμισε, η πρότασή μου είναι να είμαστε αρνητικοί για πάρα πολλούς λόγους. Υπάρχουν πολλές προχειρότητες στο προσχέδιο και δεν καλυφθήκαμε από τις απαντήσεις που λάβαμε, στους προβληματισμούς μας. Επίσης, συνέχισε, ξεκαθαρίζω ότι και το Δημοτικό Συμβούλιο Πύλης, σε πρόσφατη συνεδρίαση, τοποθετήθηκε με ψήφισμα ομόφωνα αντίθετα στην εγκατάστασή ανεμογεννητριών σε όλη την περιοχή, και αρνητική θα είναι η εισήγηση και για τις θέσεις που προτείνει η συγκεκριμένη εταιρεία και τους αφορούν.
Ακολούθως ο κ. Στεργίου ξεκαθάρισε πως η συζήτηση έχει να κάνει και με την ψήφο του Δήμου στην επόμενη Γενική Συνέλευση του Συνεταιρισμού, ενώ παράλληλα σημείωσε ότι στα υπόλοιπα μέλη του Συνεταιρισμού υπάρχουν και θετικές και αρνητικές προσεγγίσεις. Υπάρχει όμως, πρόσθεσε, ένας διάχυτος προβληματισμός, για τις ενέργειες που έγιναν με την συγκεκριμένη εταιρεία.
Η δική μας πρόταση θα είναι αρνητική και γιατί το προσχέδιο είναι ελλιπές και γιατί θα μπορούσαμε να έχουμε συζητήσει εδώ και πολύ καιρό μία σειρά ζητημάτων. Τέλος και εκφράζοντας την προσωπική του άποψη, χαρακτήρισε εντελώς παράδοξο το ότι σε μία περιοχή που είναι αναγνωρισμένος βιότοπος και ο Συνεταιρισμός πρωτοστάτησε τα προηγούμενα χρόνια, με μια σειρά καινοτόμων πρωτοβουλιών για την ανάδειξη του οικοσυστήματος και την προστασία του περιβάλλοντος, να προκρίνεται τώρα ως λύση η τοποθέτηση ανεμογεννητριών.
Υπάρχουν κι άλλες ΑΠΕ, αν θέλετε υπάρχουν και άλλα πρότυπα στην αιολική ενέργεια, που είμαστε ανοιχτοί ως Δήμος και ως τοπικές κοινωνίες να τα συζητήσουμε με ειλικρίνεια αλλά με όρους σοβαρότητας, που δεν θα επηρεάζουν τα συμφέροντα του Δήμου και των επόμενων γενεών.
Τοποθετήσεις
Παίρνοντας τον λόγο ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Μπαμπάτσικος είπε αρχικά ότι η παράταξή του είναι υπέρ των ΑΠΕ. Μία περιοχή, τόνισε, εκμεταλλεύεται πάντα τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, όπως το νερό, τον αέρα κ.λ.π.. Είναι έσοδα, είναι απασχόληση, ενώ θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν τις τοπικές κοινωνίες. Αυτό ζήταγα πάντα, σημείωσε και απ’ ότι ξέρω ότι δύο πρόεδροι είναι θετικοί και δεν μπορούμε να το παραβλέπουμε ελαφρά τη καρδία.
Όμως λόγω της προχειρότητας της παρουσίασης του εκπροσώπου και για το ότι δεν έδωσε απαντήσεις ξεκάθαρες στο Σώμα, επιφυλασσόμαστε και θα ψηφίσουμε παρών.
Με την σειρά του ο κ. Σακελλάρης εξέφρασε την άποψη ότι θα έπρεπε να ήταν στη συζήτηση και ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, ενώ στάθηκε και αυτός επικριτικά απέναντι στον εκπρόσωπο της εταιρείας. Λίγο μετά ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Παπαδήμας, μίλησε για καταστροφή του περιβάλλοντος με ελάχιστα οικονομικά οφέλη.
Από την πλευρά του ο κ. Χασιώτης, που ψήφισε αρνητικά για το αιολικό ,σημείωσε ότι πριν ένα χρόνο ξέραμε ότι έχουμε βιότοπο και τώρα μαθαίνουμε ότι θα γίνει αιολικό πάρκο. Λέμε ναι, πρόσθεσε, στις ΑΠΕ, αλλά όχι με λευκή επιταγή στον εκάστοτε επενδυτή. Επίσης αναρωτήθηκε πως το προσύμφωνο έγινε πριν την Γενική Συνέλευση του Συνεταιρισμού, ενώ τόνισε πώς συζήτηση μπορεί να γίνει μόνο με καλύτερους όρους και πολύ καλύτερα ανταποδοτικά.
Για συμφωνητικό με πολλές αοριστίες και έλλειψη απαντήσεων από πλευράς εκπροσώπου μίλησε η κ. Κορλού, ενώ ο κ. Καραγεώργος αναρωτήθηκε πως τώρα ο Συνεταιρισμός σκέφτεται για αιολικά στην Κατούνα, όταν πριν από λίγο καιρό δεν αφήναν το Δήμο να βάλει μηχανήματα για να καθαρίσει, λόγω βιοτόπου.
Π.Κ.