Δ.Σ. Αργιθέας: Αρνητική γνωμοδότηση επί ΜΠΕ για αιολικό σταθμό στη θέση «Μασούρι» Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Τοπική Επικαιρότητα
- Εκτύπωση
Με ομόφωνη απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Αργιθέας, γνωμοδότησε αρνητικά επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων(ΜΠΕ), για κατασκευή και λειτουργία Αιολικού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας και των συνοδών του έργων, στη θέση «ΜΑΣΟΥΡΙ» που βρίσκεται στα γεωγραφικά όρια των Δήμων Αργιθέας και Μουζακίου.
Στις παρατηρήσεις που κατατέθηκαν για την ΜΠΕ του συγκεκριμένου αιολικού πάρκου, που είναι ισχύος 13,80 MW, τονίζεται ότι επιπτώσεις του έργου στο φυσικό αλλά και το ανθρωπογενές περιβάλλον της περιοχής θα είναι καταστροφικές. Η ΜΠΕ δεν αναφέρει τις πραγματικές επιπτώσεις του, αποκρύπτει σημαντικά στοιχεία για την πανίδα, την χλωρίδα, την ορνιθοπανίδα και πρέπει να απορριφθεί.
Δεν λαμβάνει υπόψη ότι η περιοχή του έργου εμπίπτει επί των ορίων της κατηγορίας: «Περιοχές ενδεικνυόμενες για την ανάπτυξη ειδικών – εναλλακτικών μορφών τουρισμού» και σε συνδυασμό με το ΣΧΟΟΑΠ Δ. Αργιθέας Στρατηγική Μελέτη Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) R1 (Μάρτιος 2016) εντάσσεται στις Περιοχές Ειδικής Προστασίας (ΠΕΠ) και συγκεκριμένα ως ΠΕΠ δασών - δασικών εκτάσεων, που προσφέρονται για ήπια τουριστική αξιοποίηση και αγροτουριστικές δραστηριότητες, μέσω των οποίων θα αναδειχθεί και η άυλη πολιτιστική κληρονομιά της Αργιθέας.
Δεν έχει εκτιμηθεί στη μελέτη η λειτουργία και συντήρηση των ανεμογεννητριών σε ακραίες συνθήκες, ριπών ανέμου και παγετού, καθίζηση χιονιού στα πτερύγια, αλλά ούτε και η δυνατότητα πρόσβασης για συντήρηση
Καταληκτικά συμπεραίνεται ότι η κατασκευή του υπό έγκριση αιολικού σταθμού θα επιφέρει σημαντικές και ανεπανόρθωτες ζημίες στο ευαίσθητο και ανέγγιχτο περιβάλλον της Αργιθέας. Οι σχεδιαζόμενες επεμβάσεις με τις θηριώδεις εκσκαφές, την ισοπέδωση των κορυφογραμμών και την αλλοίωση των πηγών, πέρα από τους κινδύνους που θα επιφέρουν στην πανίδα και την χλωρίδα της περιοχής θα καταστρέψουν έναν μοναδικό φυσικό πόρο και προτέρημα της περιοχής για την ήπια και με σεβασμό στο περιβάλλον προοπτική της αγροτικής, κτηνοτροφικής και τουριστικής ανάπτυξης.
Π.Κ.