Δ.Σ. Λίμνης Πλαστήρα: Διαφωνία για τη δυνατότητα αποχαρακτηρισμού της περιοχής «Κερασούλα» στο Μορφοβούνι για να δοθεί σε πληγέντες από τον "Daniel" Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Τοπική Επικαιρότητα
- Εκτύπωση
Ερωτήματα για την στεγαστική αποκατάσταση των κατοίκων του Μορφοβουνίου και κυρίως αυτών που τα σπίτια χαρακτηρίστηκαν "κόκκινα", έθεσε ο επικεφαλής της μείζονας μειοψηφίας κ. Τσιαντής, στο Δημοτικό Συμβούλιο Λίμνης Πλαστήρα.
Το ερώτημα του είχε και δεύτερο σκέλος που αφορούσε στην επικινδυνότητα των ετοιμόρροπων κτιρίων, με τον ερωτώντα να δηλώνει στο τέλος ότι δεν έλαβε απάντηση επί του δεύτερου σκέλους της ερώτησής του.
Στην απάντησή του ο δήμαρχος κ. Νάνος, αφού αρχικά μίλησε για τις ενέργειες που έγιναν από την αρχή της εκδήλωσης του φαινομένου και την άμεση αντίδραση που είχε η Δημοτική Αρχή, τόνισε ότι την ευθύνη της στεγαστικής αποκατάστασης την έχει πολιτεία. Με την γρήγορη έλευση των μηχανικών και τους χαρακτηρισμούς, συνέχισε, οι πληγέντες πήραν τα πρώτα ποσά που αναλογούσαν.
Από κει και πέρα, τόνισε, έχουμε ξεκινήσει την διαδικασία αποχαρακτηρισμού της έκτασης στην «Κερασούλα» (Σ.Σ.: έχει αναφερθεί αναλυτικά σε ρεπορτάζ του το KarditsaLive.Net), προκειμένου να τους παραχωρηθεί δωρεάν και με τα χρήματα του κράτους να προχωρήσουν σε κατασκευή σπιτιού.
Ακόμα ο κ. Νάνος ενημέρωσε το Σώμα ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι γεωλογικές εξετάσεις στο Μορφοβούνι με τις πρώτες εκτιμήσεις από μακροσκοπική παρατήρηση να λένε ότι ο οικισμός εδράζεται σε σταθερό έδαφος.
Παίρνοντας εκ νέου το λόγο ο κ. Τσιαντής είπε ότι ο αποχαρακτηρισμός δασικής έκτασης είναι εξαιρετικά δύσκολος και αμφισβήτησε ότι υπάρχει τέτοια δυνατότητα ακόμα κι αν το θέλει το υπουργείο, ειδικά αν ο χαρακτηρισμός έχει γίνει με προεδρικό διάταγμα. Ακόμα όμως και να υπάρξει θετική εξέλιξη, κατέληξε, είναι κάτι που θα γίνει μακροπρόθεσμα και μέχρι τότε οι ιδιοκτήτες θα ζουν στην ανασφάλεια και δεν θα ξέρουν τι να κάνουν. Και πρότεινε να εξεταστούν άλλες λύσεις όπως αποζημιώσεις σε επίπεδο αγοράς κατοικίας, άτοκα δάνεια ή παραχώρηση δημοτικής έκτασης σε άλλα σημεία χωρίς προβλήματα.
Ανταπαντώντας ο δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα υπογράμμισε ότι οι λίγες δημοτικές εκτάσεις που υπάρχουν είναι στα σημεία που γίνονται οι γεωλογικές εξετάσεις, ενώ παραδέχθηκε μεν την δυσκολία του αποχαρακτηρισμού της δασικής έκτασης, αλλά εξέφρασε και αισιοδοξία και αναφέρθηκε και σε δεδομένα που διαφοροποιούν την συνθήκη. Συγκεκριμένα υπάρχει απαγόρευση επέκτασης του οικισμού λόγω αδόμητων εκτάσεων, μεγάλο κομμάτι των οποίων όμως είναι πλέον στις κατολισθαίνουσες περιοχές. Προσθέτοντας και τα ρέματα κατέληξε, ο συντελεστής διαφοροποιείται και επιτρέπει την επέκταση.
Π.Κ.